16.2 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăSpecialAdrian Cioroianu a demisionat

Adrian Cioroianu a demisionat

Ministrul de externe Adrian Cioroianu si-a anuntat demisia, intr-o conferinta de presa convocata vineri seara, dupa ce premierul criticase dur, cu o zi inainte, activitatea MAE si ceruse o evaluare de urgenta a intregului personal consular, in urma scandalului "Crulic"- transmite Newsin.

Autoritatile romane consulare de la Varsovia au fost invinovatite ca nu a acordat la timp si cum se cuvine asistenta unui cetatean roman aflat intr-o situatie extrema.

Daniel Claudiu Crulic, in varsta de 33 de ani, a murit la 18 ianuarie intr-un spital din Cracovia unde ajunsese din arest intr-o stare de extrema epuizare cauzata de infometare. Romanul, arestat in septembrie 2007 pentru un presupus furt comis la 11 iulie 2007 intr-un magazin din Cracovia, a sustinut ca este nevinovat si intrase in greva foamei din 18 septembrie 2007, cerand insistent o intrevedere cu autoritatile romane. Cand a murit cantarea numai 26 de kilograme, potrivit rudelor.

Cazul, relatat mai intai cu indignare de presa poloneza, la aproape doua luni si jumatate de la decesul detinutului, a fost preluat de presa din Romania la 4 aprilie si s-a transformat treptat intr-un adevarat rechizitoriu la adresa serviciilor consulare ale Ministerului de Externe.

 

Cioroianu se disculpa

Adrian Cioroianu a declarat ca-si da demisia chiar daca "vina n-a stat niciodata la masa cu ministrul".
Cioroianu a declarat ca isi doreste ca problema Crulic sa fie lamurita, chiar si in ciuda demisiei sale, facand in acest sens demersuri oficiale catre autoritatile poloneze.
"Vreau sa cred ca a fost un final numai pentru viata lui Crulic, pentru ca ceea ce trebuie sa urmeze este efortul pentru lamurirea acestui caz. Am incredere in cei care, din dispozitia mea, au inceput ancheta aici, la Bucuresti. Totodata, am transmis prin Ambasada noastra la Varsovia un apel foarte serios autoritatilor poloneze sa treaca peste orice inhibitie si orice falsa constrangere si sa clarifice in modul cel mai categoric si cat mai rapid acest caz, care mie mi se pare complet nedemn de lumea civilizata", a spus ministrul demisionar.
Cioroianu a apreciat ca demisia sa de onoare vine ca o consecinta a faptului ca cel mai important lucru este viata unui om.
"Nu conteaza daca Crulic era un hot recidivist sau un om nevinovat. Este vorba de o viata de om (…) Nimic nu este mai important decat viata unui om", a declarat Cioroianu.
Ministrul si-a manifestat speranta ca ancheta din Polonia sa lamureasca asupra unui aspect important in cazul Crulic, corespondenta dintre acesta si autoritatile romane.
"Ancheta va dovedi, sper, cate mesaje a scris Crulic si cate au plecat din penitenciar catre consulatul nostru. Ancheta din Polonia va clarifica daca victima a murit din cauza grevei foamei sau dintr-o greseala medicala", a spus ministrul, precizand ca "nu este cazul" sa se pronunte asupra "certitudinilor sau banuielilor" pe care le are in calitate de ministru "dar mai ales in calitate de cetatean al Romaniei si al Europei".
Ministrul demisionar Adrian Cioroianu a criticat activitatea consulului de la Varsovia Ioan Preda, sustinand ca acesta "a tratat cazul cu neprofesionalism" si intarind faptul ca, inca de la debutul cazului Crulic si pana la finalul acestuia, ministerul nu a primit nicio informare oficial legata de starea reala a romanului.
"Nu vreau sa ma antepronunt, cred ca domnul consul Preda a tratat cazul cu neprofesionalism. E de vazut insa daca dansul este singurul vinovat, si tomcai de aceea, pentru a nu lasa impresia ca domnul Preda ar fi tapul ispasitor al afacerii si chiar daca vina in acest caz n-a stat nicio clipa la masa cu ministrul, consider ca este responsabilitatea mea sa dau mesajul care trebuie dat in sistemul diplomatic", a spus Cioroianu, incercand sa-si justifice demisia.
Acesta a precizat ca a avut, in cursul zilei de vineri, si o discutie cu premierul, pe care l-a anuntat de intentia sa de a demisiona. Totodata, ministrul demisionar a anuntat ca a dat dispozitii "care, daca vor fi urmate, vor fi spre binele institutiei".

 

Tariceanu, interimar la Externe

Potrivit unor surse diplomatice, premierul ar intentiona sa preia interimatul functiei de ministru de externe, in conditiile in care Legea raspunderii ministeriale precizeaza ca pana la semnarea decretului prin care este numit un nou ministru interimatul este asigurat de un membru al Guvernului. Potrivit acelorasi surse, premierul ar avea in vedere sa preia, ulterior, ca titular, functia de ministru de externe.

Cele mai citite

Coaliția ajunsă la menopauză – Academia Catavencu

Cum era de așteptat, liberalii s-au frecat, s-au scălâmbăiat, s-au dat de ceasul morții, s-au indignat, s-au ascuns pe după batistuțe și, în...

Noaptea Companiilor, debut de succes în București: Peste 2.000 de participanți atrași în două zile

Prima ediție a târgului neconvențional de joburi Noaptea Companiilor organizată la București pe 16-17 octombrie a atras peste 2.000 de participanți, confirmând așteptările organizatorilor. Evenimentul...

Angajații români caută mai mult decât un salariu. Care sunt preferințele Generației Z

Conform studiului „Most Wanted Employers 2024”, realizat de agenția de cercetare MKOR, sectoarele IT & Tehnologie și Retail se remarcă ca cele mai atractive...
Ultima oră
Pe aceeași temă