În ultima lună, la „Urgența“ spitalului din Galați au ajuns 63 de tineri cu agitație psihomotorie extremă și tendință de automutilare până la cazuri de comă.
Dacă în urmă cu 6 ani Galațiul era primul oraș în ale cărui cartiere apăreau „magazinele de vise”, aici funcționând și primul centru de distribuție la nivel național a etnobotanicelor, acum, după ce etnobotanicele au fost în sfârșit interzise, tot la Galați a apărut o grupare infracțională care a încercat relansarea consumului de droguri ușoare.
Ieri, polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi din cadrul IPJ Galați și procurorii de la DIICOT Galaţi au efectuat 28 de percheziţii domiciliare în judeţele Galaţi, Brăila şi Tulcea în cadrul unei operațiuni de capturare a membrilor a unei grupări infracţionale specializate în traficul cu droguri de mare risc, droguri de risc şi produse cu efect psihoactiv, denumite oficial „substanţe etnobotanice”. La audierile de la sediul DIICOT Galați au fost aduse 90 de persoane, atât dealeri, cât și consumatori.
„În urma cercetărilor s-a stabilit că, începând cu luna martie 2014, membrii grupării ar fi procurat, deţinut, oferit şi valorificat către alte persoane droguri de mare risc (comprimate ecstasy) şi droguri de risc (produse cannabice sub formă de marijuana). De asemenea, membrii grupării ar fi produs importante cantităţi de „produse etnobotanice”, prin impregnarea unor substanţe cu efect psihoactiv în produse ce pot fi consumate prin inhalare ori prizare, ulterior acestea fiind oferite spre vânzare către diferiţi consumatori. La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Galați au fost aduse 90 de persoane, în vederea audierii şi dispunerii măsurilor procesuale. Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. La acţiune au participat și polițiști din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi, Gărzii de Coastă – Sectorul Poliţiei de Frontieră Isaccea şi jandarmi”, a declarat comisarul Cristian Tatulici, purtătorul de cuvânt al IPJ Galați.
Au ajuns la „Urgență“ 63 de tineri, unii în comă
În cursul lunii ianuarie, medicii de la Secția de Primire Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență „Sf Apostol Andrei” din Galați s-au confruntat cu o avalanșă de cazuri de tineri care au fost aduși în stări foarte grave, din cauza consumului de etnobotanice. De la 1 ianuarie până ieri, la „Urgența” spitalului din Galați fuseseră aduși 63 de tineri care au avut nevoie de îngrijiri medicale.
„Numărul persoanelor care s-au prezentat la unitatea de primiri urgențe, după ce au consumat substanțe psihoactive a ajuns la 63. Numai de sâmbătă până astăzi s-au prezentat 16 cazuri. Au manifestări de tip neurologic, mergând de la agitație psihomotorie extremă și tendință de automutilare până chiar la cazuri de comă. Prezintă simptome digestive și chiar cardiovasculare. Alţii aveau tulburări digestive, greţuri, vărsături. Ei au primit îngrijiri medicale, iar unii au fost transferaţi către Spitalul de Psihiatrie. Din păcate, sunt foarte mulţi adolescenţi şi care nu ştiu nici măcar ce substanţe au consumat, noi le spunem în mod generic substanţe psihoactive”, a declarat dr. Lucica Grigorică, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sf. Apostol Andrei”.
Etnobotanice cu otravă pentru șobolani
Un avertisment în legătură cu noua ascensiune a consumului de etnobotanice printre tinerii din Galați a venit de la Centrul Antidrog Galați. Săptămâna trecută, în şedinţa de bilanţ a activităţii instituţiei pe 2014, directorul centrului, Angela Ene, avertiza că tinerii au început să utilizeze în prepararea amestecurilor pe care le consumă substanţe extrem de nocive, precum acetonă sau otravă pentru şobolani.
”Sunt cazuri recente de consum de substanţe cu proprietăţi psihoactive, etnobotanice asociate cu alt tip droguri, gen cannabis. Se comandă aceste substanţe, care sunt de fapt nişte îngrăşăminte pentru plante, în alte ţări. Societăţile-mamă se află în America şi China. Pentru ca acestea să nu fie supuse controlului vamal s-au înfiinţat laboratoare în Europa. Se comandă de pe internet aceste îngrăşăminte chimice în cantităţi de 200-300 grame, care aduc venituri financiare foarte mari, motiv pentru care oamenii sunt tentaţi să le importe. După care, tinerii din Galaţi, la domiciliu, amestecă acest îngrăşământ cu diferite plante şi pentru ca acestea să se lipească ei folosesc substanţe toxice, cum ar fi acetona şi otrava de şoareci. Toate acestea sunt lăsate la macerat timp de o săptămână, după care le ambalează în pliculeţe şi le comercializează. Consumul de astfel de substanţe a luat o amploare deosebită”, a declarat Angela Ene.
Galațiul a fost primul oraș din România invadate de „magazinele de vise“, care aveau și „oferte de Paști“