Elevii Şcolii nr.12 „B.P. Haşdeu” au făcut, ieri, cunoştinţă cu adolescenţi din mai multe ţări, sosiţi special la malul mării în cadrul unui proiect internaţional, „Tineri de pretutindeni”, ajuns la a doua ediţie.
Constănţenii s-au întâlnit, aşadar, cu elevi ai Colegiului Internaţional UWC Adriatic, Italia, care provin din Olanda, India, Lituania, Estonia, Italia, Iordania, El Salvador, Polonia, Jamaica, Norvegia, Mexic, Macedonia, Elveţia şi România.
Nu a fost nevoie de mult timp pentru ca ospeţii să se integreze perfect în comunitatea românilor. Elevii străini şi-au prezentat ţările din care provin şi au fost interesaţi să afle cât mai multe lucruri despre România, ţară despre care nu ştiau prea multe date. La rândul lor, constănţenii i-au bombardat cu întrebări care de care mai năstruşnice pe colegii lor. Aceştia au vrut, spre exemplu, să afle dacă există animale protejate de lege în Mexic, cât de multă zăpadă se aşterne iarna în Oslo, ce tradiţii au jamaicanii sau câte materii există în alte sisteme de învăţământ.
„Am avut prilejul să interacţionez cu tineri deosebiţi“
Fernanda are 17 ani şi vine din Mexic. Fata ne-a dezvăluit la cald primele ei impresii despre România: „România mi se pare o ţară extrem de interesantă. Este diferită faţă de cum mă aşteptam. Când am studiat în Mexic şi în Italia nu am aflat nimic despre această ţară. Am crezut că românii vor fi mai reci, dar sunt extrem de primitori. Prin această vizită, am avut prilejul să interacţionez cu tineri deosebiţi, am cunoscut modul lor de viaţă, pentru a le înţelege cultura şi pe ei mult mai bine. Aici se învaţă multe materii în şcolile româneşti. Dar este un sistem de învăţământ interesant. La noi se învaţă cinci materii în timpul liceului, de exemplu, şi în fiecare an aceste materii se schimbă”, a mărturisit Fernanda.
„Mi-am dorit foarte mult să ajung în România“
Un alt oaspete, la fel de entuziasmat de vizita în Constanţa a fost şi Aman, din India. „Eu vin din Mumbai, un oraş extrem de mare, cu 25 de milioane de locuitori. Mi s-a părut o experienţă extraordinară în România. Nu am mai fost niciodată în Europa de Est. Nu ştiam foarte multe despre România, în schimb mi-am dorit foarte mult să ajung aici, să înţeleg oamenii de aici şi să gust mâncarea, nu aşa de picantă cum e la noi. Tinerii sunt extrem de deschişi. Au dorit să ne cunoască, să afle multe despre ţările din care venim. Ştiu că românii sunt foarte buni la matematică”, a spus Aman.
Elevii Şcolii nr.12 au învăţat lucruri noi de la vizitatorii lor. „Mi-a plăcut foarte mult activitatea de astăzi pentru că am avut ocazia să cunosc oameni din diferite ţări, să văd cum gândesc, cum e la ei. Au fost deschişi, prietenoşi. Am pus şi eu câteva întrebări. Am aflat tradiţiile lor. Toate ţările sunt frumoase. Fiecare are farmecul ei”, a fost de părere Nicos Vrişcu.
Crosul gogoșilor
La finalul activităţii de ieri, copiii s-au distrat participând, în sala de sport, la Crosul gogoşilor. Bineînţeles, toţi participanţii au savurat, după ce au concurat, gogoşi delicioase. Nu în ultimul rând, pentru a marca sosirea primăverii, oaspeţii au primit în dar mărţişoare şi flori.
PLANURI
Activităţile internaţionale vor continua
Şcoala nr. 12 din Constanţa se află la prima participare în acest tip de proiect internaţional. „Încercăm să oferim copiilor noştri posibilitatea de comunicare, o comunicare largă, astfel încât inserţia lor în Europa să fie cât mai facilă. Vom continua cu aceste tipuri de activităţi”, a precizat directorul unităţii de învăţământ, Laura Popa.
Tineri de pe mai multe continente au stat de vorbă cu elevii din Constanța