17.8 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialADN de ucigaş: cronica unei tragedii anunţate

ADN de ucigaş: cronica unei tragedii anunţate

În martie 2006, Florin George Belu, atunci în vârstă de 20 de ani, obţinea permisul de conducere. În ianuarie 2014, chiar în primele ore ale anului, două femeie traversau strada pe bulevardul Lăpuşneanu din Constanţa. Era 6.30, deci afară era lumină. Şoferul a intrat în plin în cele două femeie. Una dintre ele, de 59 de ani, a murit pe loc, cealaltă, o tânără de 25 de ani, a avut zile: a ajuns la spital, cu politraumatisme şi lovituri la cap, este încă internată, dar va supravieţui.

Corpul victimei a fost sfârtecat: un picior a fost găsit la câţiva zeci de metri depărtare. Imaginele au fost greu de suportat chiar de către cei obişnuiţi cu astfel de tragedii. Martorii, îngroziţi, spun că maşina avea viteză. Şoferul, care conducea un BMW cu numărul de înmatriculare CT 29 BGB, era Florin George Belu. Deşi le-a izbit din plin nici măcar nu a oprit maşina. ”După producerea accidentului conducătorul auto a părăsit locul faptei fără încuviinţarea organelor de poliţie”, au spus reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa. A mers mai departe. După mai multe ore, poliţiştii l-au găsit. L-au testat cu aparatul etilotest Drager rezultatul fiind de 0.99 mg / l alcool pur în aerul expirat. În plus, Belu nu avea dreptul să mai conducă pe drumurile publice, permisul să fiind suspendat.

O tragedie previzibilă

Să te urci la volan fără să ai dreptul de a conduce, dar şi băut bine, este un pas aproape sigur spre o tragedie. Belu face parte din acea categorie de şoferi pentru care nicio amendă sau sancţiune stabilită de poliţie nu a fost de ajuns, poate şi pentru că pedepsele sunt prea uşoare. La numai 28 de ani, acesta a avut permisul de conducere suspedat de şapte ori! Potrivit IPJ Constanţa, prima suspedare a venit la numai câteva luni de la obţinerea permisului, adică în octombrie 2006, pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice. În 2007 permisul i-a fost reţinut tot pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice. În 2009 i-a fost suspendat pentru neacordare de prioritate, şi tot în acelaşi ani pentru depăşire neregulamentară. În 2010 poliţiştii i-au reţinut permisul pentru cumul de puncte, iar în 2011 pentru una dintre pasiunile sale: băutura. A fost prins din nou beat la volan. În 2012 a scăpat, dar a recidivat în 2013, când a fost depistat, din nou, băut la volan, şi i-a fost reţinut permisul.

Nu recunoaşte nimic

Belu nu a recunoscut că a lovit cele două femei. Maşina sa a fost găsită abandonată pe drumul spre Ovidiu, la circa trei kilometri de la locul accidentului. După ce l-au găsit pe şofer, poliţiştii nu au reuşit să îl audieze, pentru că era incoerent din cauza băuturii. A fost însă destul de conştient să refuze probleme de sânge pentru a stabili alcoolemia, dar a acceptat să sufle în fiolă. Belu a fost  arestat pentru 29 de zile de către magistraţii Judecătoriei Constanţa, dar a făcut peste câteva zile recurs, cerând să fie cercetat în stare de libertate.

Alte tragedii datorate alcoolului la volan

Tot în prima zi a anului, un tânăr de 23 de ani şi-a găsit sfârşitul într-un accident auto. Se afla în dreapta, pe ”locul mortului”, iar şofer era un alt tânîr, aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, cu o alcoolemie de 0,93. Şapte maşini au fost avariate în accident. Pe 2 ianuarie, tânărul a fost prezentat Judecătoriei Tulcea cu propunere de arestare preventivă, dar instanţa a dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara.

Pe 3 ianuarie, şoferul unei dubiţe (alcoolemie de 0,28) a încercat să facă stânga spre Ghindăreşti. A ratat intrarea şi a fost lovit de o maşină care circula regulamentar. Cinci persoane au fost rănite, una grav, aflându-se în comă după accident.

La finele anului trecut, Marinel Liviu Traian, în vârstă de 29 de ani, a condus un autoturism marca Renault pe strada Soveja, având o alcoolemie de 0,56 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar în momentul în care a ajuns la trecere de pietoni din faţa Şcolii nr. 23, a accidentat-o mortal pe Andreea Roşu, o tânără de 19 ani. Şoferul a fugit de la locul accidentului.

Cele mai citite

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...

Germania, Franța și alte state UE fac eforturi pentru a accelera întoarcerea migranților în țările lor

Șaptesprezece țări europene au cerut Comisiei Europene să înăsprească regulile UE privind returnarea migranților ilegali în țările lor de origine Scrisoarea către Comisia Europeană a...

Mașină lovită de tren în Argeș. Șoferul a scăpat cu viață

Un bărbat de 51 de ani a fost implicat într-un accident grav într-o comună din județul Argeș, după ce mașina sa a fost lovită...
Ultima oră
Pe aceeași temă