Galațiul are mii de hectare de luciu de apă, în special în Lunca Prutului existând o veritabilă deltă, formată dintr-o salbă de lacuri și bălți, cel mai mare dintre acestea fiind Lacul Brateș, cu o suprafață de 2.060 ha. De altfel, zona are statut de arie protejată, Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior având o suprafață de 8.247 ha. Este un potențial turistic care ar putea fi pus în valoare prin afaceri profitabile, care să atragă amatorii de pescuit din zonă și nu numai.
În județul Galați, există zeci de mii de posesori de lansete și undițe și numai acest argument ar fi suficient pentru ca o investiție într-o exploatare piscicolă să fie rentabilă. Numai că, așa cum o dovedește un recent control al Gărzii de Mediu, majoritatea administratorilor de exploatări piscicole ”uită” de investițiile pe care și le-au asumat prin contractul de concesiune, rezumându-se la încasarea taxelor de intrare fără să le și asigure pescarilor un minimum de condiții și popularea bălților cu pește.
Garda de Mediu Galați a efectuat un control la 27 de exploatări piscicole gălățene pentru a verifica legalitatea desfășurării activităților de acvacultură și pescuit sportiv. La două treimi dintre exploatările verificate au fost descoperite diverse nereguli. În șapte cazuri, primăriile localităților pe teritoriul cărora se află bălțile au concesionat ochiurile de apă pentru perioade de la 10 la 49 de ani, obiectul contractului de concesiune fiind ”amenajare în scop piscicol”, dar nici unul dintre cei șapte concesionari nu și-a respectat obligațiile de a investi în amenajarea piscicolă, inclusiv în populare. Unsprezece amenajări piscicole funcționau fără deținerea autorizațiilor necesare, respectiv autorizația de mediu, autorizația gospodărire a apelor, autorizația de exploatare în siguranță a barajelor și licența pentru avacultură. În cazurile a 40% din exploatările piscicole, comisarii de mediu au constatat că nu erau întocmite planurile de intervenții în cazuri de poluări accidentale sau dezastre naturale. Pentru neregulile constatate, comisarii de mediu au aplicat șapte amenzi, în valoare totală de 53.000 de lei.
Blocaj la ANPA
Una dintre cele mai cunoscute exploatări piscicole din Lunca Prutului, cea de la Vădești, cu o suprafață de teren de 580 ha și un luciu de apă de 432 ha, este administrată de Dumitru Ene, care a cumpărat activele Zătun SA, respectiv diguri, stații de pompare, rețele electrice, de la lichidatorul judiciar al societății. Noul proprietar a obținut autorizația nr. 3.571/22.05.2013, eliberată de Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA), dar nu a obținut și concesionarea luciului de apă din cauză că la ANPA nu a fost constituită Comisia de Privatizare. Din cauză că această comisie nu a mai fost constituită de câțiva ani, este blocată și concesionarea Lacului Brateș, cu toate că la ANPA au fost depuse mai multe solicitări de preluare a Brateșului în concesiune.
Penurie de autorizații
Cele 9,5 ha de luciu de apă ale lacului de acumulare de la Priponești sunt administrate, până în 2036, de Asociația Cultural Folclorică ”Un viitor pentru Priponești!”, în baza contractului de comodat nr. 847/02.06.2011. Asociația ”Cultural Folclorică” nu deține nici autorizație de mediu, nici licență pentru acvacultură, administratorul motivând că nu a populat niciodată balta cu pește!? Balta de la Cârlomănești, cu suprafața de 10 ha, a fost preluată în concesiune, pentru 25 de ani, de Florin Ghinea, din Tecuci, care a încheiat cu Consiliul Local Corod contractul nr. 12/21.04.2004, dar nu deține nici autorizație de mediu, nici licență pentru avacultură. Nici Fane Sevastri, care în baza contractului 1361/27.07.1998, încheiat cu Consiliul Local Corod, a preluat în concesiune, pentru 37 de ani, cele 40 ha ale lacului de acumulare de la Corod, nu deține vreuna dintre cele patru autorizații. Situații similare au descoperit comisarii de la Garda de Mediu și la Amenajarea Făloaia Filești, administrată de gălățeanul Mihai Humă, la balta din Blânzi, administrată de brăileanul Vasile Tașcă și la amenajarea piscicolă Susnești, din Bălăbănești, administrată de SC Bacapi SRL Bârlad.
Pentru pescarii gălățeni nu prea e valabil proverbul „are balta pește!“