6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialAdministratia publica locala, in fata integrarii europene

Administratia publica locala, in fata integrarii europene

Studentii Universitatii constantene „Andrei Saguna” au participat ieri la o masa rotunda in cadrul careia au dezbatut unul dintre cele mai ardente subiecte – integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Ei au avut ocazia sa poarte discutii cu primarii a doua localitati din judet, care le-au explicat ce inseamna de fapt aceasta integrare si ce efecte va avea asupra oamenilor din mediul rural.
Ion Soare, primarul comunei Cogealac, si Gheorghe Stelian, primarul comunei Topraisar, au prezentat proiectele accesate si realizarile in contextul aderarii la Uniunea Europeana. Astfel, primarul din Cogealac a reusit sa beneficieze de fonduri SAPARD in valoare de 33 miliarde lei vechi pentru reabilitarea infrastructurii. „Am fost nevoiti sa facem eforturi suplimentare pentru a putea putine obtine suma de 11 miliarde lei vechi, necesara platii anticipate deoarece banii au venit abia dupa derularea primei parti a contractului de reabilitare. Am reusit, in acest mod, pietruirea a 14 kilometri de drum, iar cu fonduri de la bugetul local si cu ajutorul ConGaz, societate unde Primaria detine cateva actiuni, am instalat 21 de kilometri de conducte de gaz”, a declarat primarul Ion Soare. In prezent, Primaria Cogealac doreste atragerea unor fonduri europene pentru reabilitarea celor patru camine culturale din satele arondate, iar pietruirea drumurilor, refacerea podurilor, podetelor si punerea la punct a sistemului de canalizare si alimentare cu apa vor fi continuate in baza Ordonantei 7, in cazul in care Guvernul va aproba proiectele de fezabilitate pentru o finantare de circa 140 miliarde lei vechi.

Investitii straine pentru eoliene si scoli

O serie de investitori straini au solicitat Primariei Cogealac aprobarea unui proiect pentru construirea unor centrale eoliene in zona. S-au si vandut cateva hectare de teren de pe marginea islazului (teren neproductiv), cu pretul de 750 milioane lei vechi pe hectar. De asemenea, prin intermediul unei colaborari cu Belgia in domeniul constructiilor durabile, in valoare de 10.000 euro, s-au reusit renovarea totala si extinderea gradinitei cu inca doua clase. A fost aprobata si reamenajarea vechiului campus ce nu mai functioneaza din anul 1989. Acesta va avea o capacitate de 400 de locuri, cu sali de clasa, dormitoare, cantina si utilitati. O alta realizare pentru elevii comunei Cogealac este reprezentata de aprobarea cererii de construire a unei sali de sport. Toate unitatile de invatamant au fost renovate, acoperisurile reparate si inlocuita tamplaria veche cu termopane. In ceea ce priveste asigurarea combustibilului pentru incalzirea salilor de curs, Primaria a incheiat un acord cu Ocolul Silvic Casimcea si va achita in rate contravaloarea lemnelor de foc.

Cultura nu are bani

In ceea ce priveste activitatea culturala, primarul Ion Soare spune ca nu se ridica la un nivel inalt din cauza lipsei de fonduri. „Cele patru camine culturale din satele Cogealac, Tariverde, Gura Dobrogei, Ramnicu de Jos si Ramnicu de Sus nu se afla intr-o stare deloc buna. Am efectuat renovari si reparatii atat cat am putut cu banii de la bugetul local. Situatia, din acest punct de vedere, nu este deloc buna”, a explicat primarul. Autoritatea locala a aratat o deschidere destul de mare fata de actul cultural din localitate, dar s-a reusit doar sprijinirea din punct de vedere financiar a celor doua ansambluri de dansuri aroman si roman. De asemenea, au fost puse la dispozitia acestora microbuze pentru deplasari si instrumentele muzicale necesare.

Invatamantul, prioritar la Topraisar

In conditiile impuse de Uniunea Europeana, primarul comunei Topraisar, Gheorghe Stelian, a considerat ca sectorul cel mai important este cel al educatiei. „Pornind de la acest considerent, am reusit accesarea unui program pentru reabilitarea tuturor unitatilor de invatamant din cele trei sate arondate: Biruinta, Movilita si Potarnichea. Pana in anul 1976, comuna a avut un liceu care, ulterior, a fost desfiintat. In anul 2000, am atras fonduri cu ajutorul carora am reusit renovarea cladirii si darea sa in functiune. Astfel, comuna are acum un grup scolar si o clasa de liceu”, a explicat Gheorghe Stelian. Ca si in cazul Cogealacului, mai mult de jumatate din drumuri au fost pietruite, iar in satul Movilita, cu ajutorul unor fonduri israeliene, s-a reusit refacerea in totalitate a alimentarii cu apa. Pe scurt, demersurile pentru ridicarea la standardele europene in toate sectoarele de activitate au inceput, insa lupta cea mai crunta se va da in ceea ce priveste schimbarea mentalitatii oamenilor din mediul rural. Potrivit celor doi primari invitati de sagunisti, satenii nu privesc cu ochi buni integrarea si nu prea accepta ideea de schimbare. Dovada este si esecul inregistrat de caravanele trimise de Prefectura Constanta pentru a le vorbi acestora despre Uniunea Europeana.

Cele mai citite

Premierul kosovar Albin Kurti atacă principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă

Premierul kosovar Albin Kurti a criticat marţi principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă, acuzându-l că este condus de Belgrad, într-un moment...

Interes major pentru Autostrada Litoralului: 11 companii în competiție pentru contractul de miliarde

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a subliniat că lucrările vor fi realizate la standarde europene, proiectul fiind finanțat din fonduri europene și de la bugetul...

Sfaturi esențiale pentru închirierea unei mașini în UE: Ce recomandă Centrul European al Consumatorilor

Orice neclaritate privind clauzele contractuale trebuie soluționată, înainte de semnarea contractului de închiriere Centrul European al Consumatorilor din România a publicat o serie de recomandări...
Ultima oră
Pe aceeași temă