Cea mai mare criza de locuri de munca din sectorul public se inregistreaza in administratia publica, arata un raport al Institutului National de Statistica. Cauzele: salarii micisi instabilitate.
Administratia este cel mai subdimensionat domeniu din sectorul public si a ajuns sa se confrunte cu o criza a locurilor de munca, arata un raport al Institutului National de Statistica. Liviu Radu, secretar de stat in Ministerul Internelor si Administratiei Publice, pune aceasta criza pe seama salariilor neatractive. "Pe fondul cresterii economice, sectorul privat a oferit conditii mult mai bune de salarizare. Desi salariile din sectorul public au crescut cu aproximativ 60%, n-am putut face fata competitiei", a explicat Liviu Radu pentru BBC Romania. Secretarul de stat crede ca dimensiunea crizei nu este chiar atat de mare, dar se resimte mai acut in localitatile mici.
Pe de alta parte, Adrian Moraru, director adjunct al Institutului de Politici Publice, crede ca salariile din administratia publica nu sunt singurul motiv de descurajare a fortei de munca: "Salarii mai mici decat in sectorul privat sunt si in alte tari. La noi, lumea nu este atrasa de sectorul public si din cauza imaginii proaste pe care si-a creat-o".
In Occident, avantajele unei slujbe la stat sunt acumularea de experienta mai rapida decat in sectorul privat si stabilitatea ridicata a postului respectiv. "La noi, aceasta stabilitate a unei slujbe la stat nu exista. Mai ales in administratia publica, unde din patru in patru ani niste capcauni politici vin si schimba pe toata lumea", spune Moraru, care da exemplu primariile sau administratia prezidentiala, unde fiecare ales isi aduce oamenii pe posturi.