Membrii Biroului Permanent al Ligii Alesilor Locali din PNL au dezbatut la Caciulata probleme legate de mai multe aspecte ale administratiilor locale si judetene. Presedintele LAL, Victor Orban, a propus ca rezolutiile adoptate de la intalnirea de la Caciulata sa fie transmise parlamentarilor puterii, care pot sustine propunerile, devenite motiuni, prin initiative legislative. Primarul localitatii constantene Harsova, secretar general al LAL, a atras atentia asupra aspectelor legate de finantele locale. Cu mai mult timp in urma, Chirita a fost cel care a avansat teoria privind finantarea cu prioritate a bugetelor localitatilor cu resurse mici. In opinia primarului de Harsova, administratiile localitatilor care au venituri peste o anumita cota nu ar mai trebui sa primeasca bani de la buget. Initiativa va putea deveni realitate ca urmare a adoptarii noului cod fiscal, discutie pe care parlamentarii au amanat-o pana dupa Anul Nou.
Regionalizarea – cheia succesului
Perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europena si masurile ce trebuie adoptate in acest sens au fost un alt subiect pe care alesii liberali l-au discutat la Caciulata. Necesitatea regionalizarii, stabilirea nivelurilor de decizie ar putea contribui la accesarea fondurilor puse la dispozitie pentru diminuarea decalajelor dintre Romania si tarile membre UE. Actuala guvernare are misiunea sa sprijine dezvoltarea localitatilor prin masuri ce ar permite accesul la creditele necesare punerii in aplicare a diferitelor proiecte elaborate de administratiile locale pentru cresterea nivelului de trai al populatiei si alinierea la standardele europene.
Apel la unitate
Victor Manea, secretarul general al PNL Constanta, membru al Biroului Permanent al LAL, a punctat mai multe aspecte legate de activitatea administratiei locale. Modificarea Legii 215, in ceea ce priveste numirea presedintelui consiliului judetean trebuie sa tina cont de mai multe aspecte. In primul rand, a fost amintit jocul periculos reprezentat de posibilitatea ca presedintii sa cada victime propriilor colegi de partid. Cel de-al doilea aspect este legat de numarul consilierilor judeteni care voteaza pentru desemnarea presedintelui consiliului judetean. Manea a subliniat ca modificarea actului normativ trebuie gandita in asa fel incat sa nu reprezinte un pericol pentru insisi initiatorii legii.
Victor Manea s-a referit si al un alt aspect care prejudiciaza imaginea actualei guvernari: pozitiile divergente ale partenerilor de Alianta, care nu aduc decat deservicii. „Efectele guvernarii nu sunt vizibile. Neintelegerile la varf nu fac altceva decat sa abata atentia de la ceea ce se intampla bun in tara. Munca din teritoriu devine inutila, in conditiile in care doar cu o simpla declaratie se poate aduce atingere imaginii Aliantei aflat la guvernare”, a declarat Victor Manea.
Mai multi bani pentru primarii
Intalnirea de la Caciulata s-a finalizat cu adoptarea unor rezolutii de care va trebui sa se tina cont in momentul adoptarii unor acte legislative. Alesii locali propun ca impozitul pe terenurile agricole sa intre in bugetele locale. De asemenea, trecerea in subordinea primariilor a Politiei comunitare sa se faca prin asigurarea surselor de finantare pentru desfasurarea activitatii. O alta motiune adoptata la Caciulata s-a referit la autonomia locala, subiect de care se vorbeste de o lunga perioada de timp, dar care intarzie sa devina realitate. Alesii locali considera ca este de competenta conducerilor primariilor si consiliilor judetene sa stabileasca numarul functionarilor care asigura desfasurarea activitatii administratiilor. Nu in ultimul rand, liberalii au concluzionat ca administratia centrala este cea care trebuie sa asigure cofinantarea proiectelor pentru care s-au obtinut fonduri externe. Membrii LAL au stabilit ca urmatoarea intalnire sa se desfasoare in februarie 2006, la Cluj.