Scandalul cresterii pretului la gaze, contestarea privatizarii Petrom cu OMV, contestarea cedarii catre OMV a zacamintelor de gaze si petrol, vizita lui Traian Basescu in Libia cea bogata in zacaminte de petrol si gaze, solicitarea presedintelui privind incetinirea privatizarilor in sectorul energetic, convocarea CSAT pentru a dezbate exact politicile energetice ale Romaniei, declaratiile ministrului Economiei, care sustine ca asupra lui se fac presiuni politice si ca este filat zi de zi, toate acestea arata ca de cateva luni asistam la un adevarat razboi pentru controlul sectorului energetic. Potrivit unor surse din MEC, gigantul rusesc Gazprom face presiuni pe toate canalele pentru preluarea Romgaz, motiv pentru care autoritatile de la Bucuresti au hotarat, dupa informatiile noastre, sa inghete privatizarea.
Presedintele Basescu a convocat CSAT pentru a lua in discutie toate aceste miscari pe piata de energie. Potrivit unor surse din MEC, inca de acum doua luni, Basescu i-a cerut ministrului Seres sa intocmeasca o strategie pentru energie, pe care sa o prezinte in CSAT. MEC a trimis deja la Comisia pentru politica economica a Camerei Deputatilor, spre analiza, un draft de politica energetica, insa presedintele comisiei, Mihai Tudose (PSD), s-a declarat nemultumit de materialele primite si l-a chemat pe Seres la audieri. Totusi, draftul de politica energetica emis de MEC arata cat se poate de clar intentia autoritatilor de a lua masuri pentru a reduce/elimina dependenta Romaniei de energia importata din Rusia, lucru extrem de interesant in contextul in care se estimeaza pe plan european ca in 20-30 de ani intreaga Uniune va fi dependenta in proportie de 80% de energia furnizata de Moscova, cartelul energetic planuit de rusi fiind considerat o „amenintare asimetrica”, similara amenintarilor teroriste. In momentul de fata, Romania importa din Rusia gaze in proportie de 40% din consumul intern, 30% sunt furnizate de Petrom-OMV si 30% de Romgaz.
Romgaz ramane la stat?
Guvernul a dispus deja inghetarea privatizarii Romgaz, trimitand in Parlament o propunere vizand trecerea SC Romgaz SA din proprietatea privata a statului in proprietate publica. Senatul a respins propunerea Guvernului pe 29 august, iar Comisia de politica economica a Camerei Deputatilor s-a opus si ea stoparii procesului de privatizare la Romgaz. Raportul de respingere al comisiei n-a ajuns inca in plenul Camerei, Ministerul Economiei cerand discutii suplimentare cu membrii comisiei. Insa, potrivit informatiilor noastre, este posibil ca Romgaz sa nu fie vanduta, MEC analizand posibilitatea ca maximum 10% din actiunile societatii sa fie tranzactionate la Bursa.