Liderul Sindicatului Liber Independent „1 Mai” din Hunedoara, Marian Stoian, sustine ca a fost amenintat cu concedierea de catre Harald Polleres, directorul fabricii de cablaje deschise in judet de firma „Lisa Draxlmaier Autopart” Romania, deoarece a impartit adeziuni angajatilor in pauza de masa. Incidentul s-a produs noaptea trecuta, in incinta unitatii.
Marian Stoian a afirmat ca, in timp ce era in pauza de masa, a fost obstructionat de persoane din conducerea fabricii sa imparta adeziuni de inscriere in sindicat. „Maistrele de pe tura mi-au spus ca angajatorul nu agreaza un sindicat si ca nu am voie sa impart fluturasi in sectie. Oamenii au vrut sa adere la gruparea sindicala, motiv pentru care am inceput sa impart adeziuni. Probabil ca maistrele au anuntat sefii. La fabrica a venit imediat Harald Polleres, care a chemat politia si m-a amenintat ca ma concediaza. Politistii nu au vrut sa ma aresteze, deoarece nu am facut nimic rau. Eu eram la lucru si am renuntat la pauza de masa, ca sa impart adeziuni”, a spus liderul sindical.
Sindicatul Liber Independent „1 Mai” al angajatilor SC „Lisa Draxlmaier Autopart” a fost infiintat pe ascuns, fara ca angajatorul sa stie intentiile salariatilor, de catre un grup de initiativa format din peste 20 de persoane. Acestia s-au adresat Judecatoriei Hunedoara care a hotarat infiintarea sindicatului in data de 31 mai. Structura este afiliata la Uniunea Judeteana CNSRL „Fratia”. Stoian sustine ca in mai putin de 10 minute, peste 300 de angajati ai fabricii au completat adeziunile pentru a se inscrie in sindicat.
Principalele revendicari ale angajatilor sunt legate de drepturile salariale. „Noua nu ni s-a prezentat niciodata o copie dupa contractul colectiv de munca, pentru a vedea ce contine. Am reusit sa facem rost de o copie dupa cel de anul trecut, de la fabrica din Pitesti, si acolo am citit faptul ca vechimea este cuprinsa in salariu”, a mai spus liderul sindical. Acesta sustine ca in prezent, „Lisa Draxlmaier” acorda tichete de masa, insa nu le da salariatilor, ci unei firme de catering care incarca cu o anumita suma cartele magnetice.
„Cu cartelele respective putem cumpara de la un singur bufet, din incinta fabricii, care este prost aprovizionat si practica preturi mari”, a adaugat reprezentantul angajatilor. Mai mult, potrivit sursei citate, muncitorii nu primesc manusi sau salopete si, desi lucreaza intr-un mediu toxic, li se spune ca noxele nu sunt nocive. Conducerea SC „Lisa Draxlmaier Autopart” a negat, insa, toate acuzatiile aduse de catre liderul sindical.