17.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialAderarea la UE nu va aduce un boom pe piata imobilara

Aderarea la UE nu va aduce un boom pe piata imobilara

„Aderarea nu va atrage un boom pe piata imobiliara. Preturile nu mai au potential de crestere atat de spectaculos, vor fi cresteri moderate”, a declarat ieri Radu Zilisteanu, expert imobiliar, la Forumul Imobiliar organizat de Finmedia.
In ceea ce priveste apartamentele din blocurile vechi, in urmatorii doi ani preturile vor creste moderat, dupa care vor stagna si apoi vor scadea, dupa cum a apreciat Zilisteanu. Crestere moderata inseamna ca preturile nu se vor majora cu mai mult de 10% anual. Scaderea preturilor va fi determinata de concurenta pe care o reprezinta constructiile noi care apar pe piata.
In ultimii ani, preturile la apartamentele vechi din cartiere au crescut foarte mult. De exemplu, un apartament de doua camere dintr-un cartier costa 8.000 de dolari in urma cu patru ani, iar in prezent se vinde cu 50.000 de euro. Pretul unui metru patrat la un apartament vechi costa 1.000 de euro, iar la unul nou intre 1.100 si 1.600 de euro. In aceste conditii, multi prefera locuintele noi, iar expansiunea spre zonele metropolitane, din apropierea Bucurestiului, va continua.
Oamenii de afaceri straini au preferat sa vina in Romania sa investeasca in domeniul imobiliar pentru ca isi pot recupera banii mai repede decat in alte tari. Recuperarea investitiei in tara noastra se facea, in urma cu cativa ani, intr-o perioada cuprinsa intre cinci si opt ani, in timp ce in strainatate e posibila intre 15-25 de ani. In prezent, perioada a crescut si la noi si se situeaza intre 8 si 12 ani. In ceea ce priveste profitul, acesta este de 12-15% la noi, fata de 7-8% in tarile UE.
Agentii imobiliari din Romania vor fi obligati prin lege sa urmeze cursuri de specialitate pentru a putea lucra in domeniul imobiliar. Un proiect de lege in acest sens a fost elaborat si va fi introdus in Parlament. Prin respectiva lege va fi reglementata activitatea imobiliara si se vor profesionaliza serviciile imobiliare prin scolarizarea celor care lucreaza in acest domeniu. Acestia vor urma cursuri de formare profesionala incepand din 2007, dupa ce va trece legea, dupa cum a anuntat Gabriel Zamfir, presedintele Uniunii Nationale Imobiliare. Dupa ce legea va intra in vigoare, angajatii din domeniul imobiliar vor avea la dispozitie o jumatate de an pentru a se inscrie la cursurile cu o durata de sase luni. Dintre cei aproape 50.000 de agenti imobiliari care lucreaza in prezent in Romania, doar 2.000 au fost scolarizati la diverse institutii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă