16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialAderam la 1 ianuarie, dar cu conditii dure

Aderam la 1 ianuarie, dar cu conditii dure

„Exista putine indoieli asupra faptului ca, marti, Comisia Europeana va recomanda data de 1 ianuarie 2007” pentru aderarea Romaniei si a Bulgariei la UE, a estimat un diplomat european citat ieri de AFP. Comisia Europeana va recomanda acest termen in pofida unui climat din ce in ce mai ostil extinderii UE, comenteaza AFP.
Romaniei si Bulgariei li vor impune, insa, cele mai stricte conditii puse pana acum vreunui stat dupa aderarea la Uniune, „clauze de salvgardare” care inseamna, in fapt, neparticiparea celor doua tari la unele domenii ale politicii europene pentru care nu sunt considerate pregatite, cum ar fi justitia sau buna gestionare a fondurilor europene, arata AFP, precizand ca Bruxellesul va fi mai sever cu Bulgaria.
Raportul de monitorizare a Romaniei si Bulgariei, pe care Comisia Europeana il va prezenta marti, ar trebui sa includa toate masurile pe care le-ar putea lua Bruxellesul „pentru a proteja politicile Uniunii sau fondurile contribuabililor”, a declarat Michael Leigh, inalt functionar pentru extindere din Comisia Europeana, pentru AFP. Inca nu se stie daca raportul va stipula si termene pentru intrarea in vigoare a acestor clauze de salvgardare sau daca „va lasa doar sa planeze amenintarea” lor, intrucat aceste masuri pot fi impuse in termen de trei ani dupa data aderarii. Decizia finala, foarte „politizata”, le va reveni comisarilor europeni, a comentat Michael Leigh pentru AFP.
Clauzele de salvgardare constituie mecanismul care permite Uniunii Europene sa verifice daca Romania si Bulgaria isi vor continua reformele, in special in lupta impotriva coruptiei, reaminteste AFP. Situatia din Bulgaria este considerata mai grava, dar nici Romania nu este scutita de critici, scrie AFP, reamintind ca, la inceputul lunii septembrie, comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini, si comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, s-au declarat „nelinistiti” de disensiunile din cadrul coalitiei de guvernamant de la Bucuresti in privinta luptei impotriva coruptiei si au cerut sa nu se incetineasca ritmul reformelor.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă