Nici unul dintre membrii consiliului de administraţie al TVR intervievaţi de RL, proaspăt votaţi de Parlament, nu a ştiut câţi abonaţi are televiziunea şi care e emisiunea cu cea mai mare audienţă.
O bună parte din numiţii politic în consiliul de administraţie al TVR habar n-au câte studiouri teritoriale are TVR şi cât costă abonamentul TV pe an. În schimb, aproape toţi au ştiut să răspundă cât e remuneraţia de membru în CA. Din setul de 10 întrebări (postate în josul articolului), Claudiu Brînzan (PSD) nu a reuşit să răspundă la nici una scuzându-se: „Eu am fost în foarte multe consilii de administraţie şi am o experienţă vastă. Nu mă puneţi să vă răspund la nişte întrebări pe de rost, din cultură generală, fără să intru în posesia unor documente ca să ştiu despre ce e vorba”. Ada Meseşan (purtătoarea de cuvânt a PDL), în ciuda insistenţelor, a preferat să pufăie două ţigări Marlboro una după alta în faţa sălii de plen, răspunzând ştrengăreşte la întrebări: „1. Care e audienţa medie a TVR? Ee, iubire, nu mă deranja cu aşa ceva. 2. Care e emisiunea cu cea mai mare audienţă la TVR? Lasă-mă. 3. Câţi abonaţi are TVR? Deci dragul meu. 4. Cât e abonamentul anual la TVR? Foarte frumoase întrebări… Crede-mă că am fost şi eu jurnalist şi ştiu foarte bine fiecare cuvânt cât costă şi cât se vorbeşte. Aoleu cât costă, o să zică lumea că cer bani”. Cătălin Baba (propus de Guvern), n-a răspuns decât la două întrebări din şase înainte de a închide telefonul, indignat de simplitatea jignitoare a chestionarului: „Dacă doriţi să discutăm despre felul în care ar putea fi restructurată televiziunea vă răspund… Vrem să vedem o viziune a domnului preşedinte, pe care s-o discutăm, să vedem cu ce putem să-l ajutăm”. Nicoleta Nicolicea (propusă de PDL) a ştiut că taxa TV e 12 euro, că TVR are 5 studiouri teritoriale şi în jur de 3500 de angajaţi. Singurii care au răspuns la o întrebare mai complexă: „Care e emisiunea cu cel mai mare rating la TVR?” au fost Călin Botez (consilierul Robertei Anastase) şi Anne Jugănaru (propusă de PSD) răspunzând: „transmisiunile meciurilor de la CM”, respectiv emisiunea „O dată-n viaţă”.
Membrii supleanţi şi mai în pom
Alin Ciocârlie, Lucian Catrina, Andreea Pascar s-au scuzat că nu ne pot acorda 60 de secunde pentru a răspunde la întrebări fiind extrem de prinşi, Brânduşa Miron a închis repede telefonul după ce-a auzit prima întrebare, Rostas Istvan (UDMR) a ştiut să răspundă doar la: „Câte studiouri teritoriale are TVR?”, iar Alina Forfotă-24 ani- (funcţionară la PDL), vizibil prinsă la înghesuială, a răspuns cu variaţii ale lui „Nu ştiu” la toate întrebările. Menţionăm că în chestionar nu au fost incluşi membrii din consiliul de administraţie care lucrează sau au lucrat ca profesionişti în televiziunea publică.
Lista de întrebări (răspunsurile au fost furnizate de biroul de presă al TVR):
1. Care este audienţa medie a TVR? (în momentul de faţă)
În luna iunie, TVR 1 a înregistrat un rating mediu la nivel naţional de 1,3% şi un share de 8,2%, fiind pe locul 3. La nivel urban, TVR 1 a întregistrat un rating mediu de 1,4% şi o cotă de piaţă de 8%. Şi la nivel comercial, ca de altfel pe toate targeturile monitorizate, TVR 1 s-a aflat pe poziţia a 3-a în topul audienţelor.
2. Care e emisiunea cu cea mai mare audienţă la TVR? Ce rating are?
În acestă lună, TVR 1 a fost lider de audienţă cu aproape toate partidele de fotbal de la Campionatul Mondial FIFA 2010. Alte producţii tv care în luna iunie au înregistrat audienţe de top: O dată-n viaţă, Eurovision, „De ce-l iubim pe Florin”, care au înregistrat peste 6,5 puncte de rating la nivel naţional.
3. Câţi abonaţi are TVR?
Din situaţiile perezentate la 31.03.2010 numărul plătitorilor de taxa tv este de 5.417.131.
4. Cât e abonamentul anual la TVR?
Conform legislaţiei în vigoare nivelul taxei pentru serviciul public de televiziune, pe categorii de plătitori este: a). persoane fizice – 4 lei/lună b). persoane juridice care nu au salariaţi – 4 lei/lună c). persoane juridice care intră sub incidenţa dispoziţiilor Ordonanţei Guvernului nr. 24/2001 privind impunerea microintreprinderilor aprobată cu modificări prin Legea 111/ 2003 – 15 lei/lună d). persoane juridice cu sediul în România , inclusiv filialele acestora,precum şi sucursalele şi celelalte subunităţi ale lor fără personalitate juridică, altele decât cele prevăzute la pct.a) şi b), sucursalele sau reprezentanţele din România ale persoanelor juridice străine – 50 lei/lună e). persoane juridice societăţi turistice – 7,7 lei/lună/cameră (pentru unităţile cu activitate sezonieră taxa se percepe numai pentru perioada de funcţionare.
5. Câte studiouri are TVR în ţară?
Televiziunea Română are cinci studiouri teritoriale, la: Cluj, Craiova, Iaşi, Timişoara, Târgu Mureş
6. Câţi angajaţi are TVR?
Numărul total de angajaţi, în decembrie 2009, era de 3.569, dintre care 2.988 în Bucureşti şi 581 la studiourile teritoriale.
7. Care sunt cei mai bine cotaţi trei realizatori de emisiuni din TVR?
8. Care sunt cei mai bine cotaţi trei prezentatori din TVR?
Vă rugăm să precizaţi criteriile pe care le aveţi vedere. Nu există un studiu cu privire la notorietatea prezentatorilor tv în spaţiul public. Toţi prezentatorii şi realizatorii TVR sunt apreciaţi pentru munca lor.
9. Care este salariul unui membru în CA al TVR?
25% din valoarea salariului preşedintelui-director general.
10. La câte şedinţe trebuie să participe lunar? Care e durata unei şedinţe?
O dată pe lună sau de câte ori este nevoie. Atât cât este nevoie pentru a discuta şi a lua deciziile pentru materialele aflate pe ordinea de zi
15. Cât a încasat TVR din publicitate anul trecut?
Aşa cum s-a comunicat şi în Raportul de activitate al SRTv pe anul 2009, veniturile SRTv din publicitate pentru anul trecut au fost de 35.429.235 lei.