Pentru cele douăsprezece exemplare, muzeografii au amenajat un acvariu special, în care să se poată dezvolta mai bine.
Acvariul peştilor piranha de la Grădina Botanică din Galaţi a fost reamenajat, acum oferindu-le vizitatorilor posibilitatea de a admira în noul spaţiu amenajat 12 exemplare de piranha cu burta roşie, printre care două exemplare care fac parte de peste nouă ani din patrimoniul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii (CMSN) Galaţi, dar şi 10 exemplare cu vârsta de 5-6 luni, care au fost achiziţionate recent de muzeul gălăţean. Până acum piranha putea fi văzut în spaţiul special dedicat bazinului Amazonian, alături de alte specii de peşti specifice acestei zone.
„Am ales să separăm exemplarele de piranha de celelalte specii din Bazinul Amazonian din două motive. În primul rând să oferim vizitatorilor posibilitatea de a vedea acestă specie într-un cadru mai vizibil, evidenţiind astfel patrimoniul viu al Acvariului şi, nu în ultimul rând, să creăm condiţii acestor peşti de a se dezvolta mult mai bine într-un spaţiu dedicat exclusiv lor,” a declarat Gabriela Grigoraş, muzeograf în cadrul Acvariului gălăţean. Piranha cu burta roşie este originar din America de Sud, fiind întâlnit cu precădere în Bazinul Amazonian, pe coasta nordică a Braziliei, în Bazinul Paraguay şi în fluviul Paraná. De-a lungul timpului, piranha cu burta roşie şi-a câştigat reputaţia de cel mai feroce peşte de apă dulce din întreaga lume. Numele „piranha” provine dintr-un dialect indian numit Tupi în care „pira” înseamnă „peşte”, iar „ranha” înseamnă „dinte”.
Cele 10 exemplare de piranha achiziţionate de instituţia gălăţeană au fost ţinute în carantină aproximativ trei luni pentru a li se observa evoluţia şi adaptarea lor la noul mediu de viaţă. Ei au fost depuşi câte cinci exemplare în două bazine de carantină iar timp de trei luni specialiştii acvariului au avut în vedere să nu apară boli rezultate în urma stresului provocat de transport, reacţia acestora la hrană şi modul de adaptare.