Dupa ce a acuzat, fara probe, Romania si Polonia ca au gazduit centre secrete de detentie ale CIA, elvetianul Dick Marty a sustinut ieri ca scopul investigatiei sale nu ar fi furnizarea dovezilor, ci dezvaluirea de „indicii”. Si totusi, documentul pe care l-a prezentat ieri in fata Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) nu se doreste a fi vreo colectie din asa-numitele „indicii”, ci un raport de ancheta in toata regula asupra presupuselor activitati ilegale ale CIA in Europa.
Raportul votat de APCE nu mentioneaza ca exista centre de detentie in Romania sau Polonia, ci ca exista informatii in legatura cu o serie de elemente ingrijoratoare in acest sens, a declarat Marty. „Nu am afirmat ca exista centre de detentie aici sau acolo, insa asta nu inseamna ca nu au existat, ci ca nu stim acest lucru”, a nuantat el.
Raportorul Consiliului Europei (CoE) a preferat sa aduca in discutie o alta parte a problemei: rolul serviciilor secrete. „Agentii serviciilor nationale au colaborat la rapirea si transferarea de catre CIA a persoanelor suspectate de terorism – acesta este un fapt dovedit”, a afirmat Marty. El s-a referit mai ales la agenti bosniaci si italieni. In raportul sau, Bosnia si Italia erau acuzate, alaturi de Marea Britanie, Macedonia, Germania, Suedia si Turcia, de „incalcarea drepturilor omului” in timpul transferurilor de detinuti. Pe lista celor 14 tari mentionate in raport mai apar, sub acuzatia de „complicitate”, Spania, Cipru, Irlanda, Portugalia si Grecia.
Marty a venit cu propunerea crearii unei „ordini juridice mondiale pentru a face fata amenintarii teroriste”. El a pledat pentru respectarea drepturilor omului in razboiul impotriva terorismului.
„Serviciile”, la control
Apelul sau nu a ramas fara ecou. Secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, a cerut Comitetului de Ministri (aparatul executiv al CoE) sa elaboreze un cadru legislativ privind organizarea si functionarea serviciilor de securitate in tarile membre, cu garantii impotriva abuzurilor si cu norme privind controlul parlamentar si judiciar asupra acestora. Davis doreste, de asemenea, ca imunitatea unui stat membru sa fie clar definita si sa nu poata fi invocata in cazul unor incalcari grave ale drepturilor omului. In plus, este nevoie ca fiecare tara europeana sa poata controla avioanele care intra in spatiul sau aerian, a apreciat oficialul CoE.
Aderarea
nu va fi afectata
Comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini, care a asistat la Strasbourg la expunerea lui Dick Marty, a declarat ca procesul de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE nu va fi afectat daca nu vor exista dovezi legale ca guvernele de la Bucuresti si Sofia si-ar fi dat acordul in privinta crearii unor presupuse centre de detentie. Frattini a asigurat ca Bruxelles-ul va continua sa sprijine aderarea Romaniei si Bulgariei la UE in 2007, recomandand autoritatilor din cele doua tari sa-si intensifice actiunile pentru aflarea adevarului in scandalul CIA.
Comisarul european a laudat munca lui Dick Marty, precizand insa ca obiectivul nu este „de a arata cu degetul” catre o anumita tara, ci de a evita ca acte ilegale, precum cele incriminate, sa nu mai aiba loc. Ancheta lui Marty, fara a fi vorba despre un „superprocuror” sau despre un „supertribunal” european, are o contributie precisa la aflarea adevarului, a spus Frattini. In paralel, comisia de ancheta instituita de Parlamentul European in acelasi dosar isi va continua cercetarile „inca sase luni”.
Oficialul comunitar s-a raliat ideii de reformare a serviciilor de informatii din tarile europene. Frattini a apreciat ca ar trebui dat un semnal politic statelor membre ale UE, astfel incat sa se introduca limite clare in activitatile serviciilor secrete.