7.4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSpecialAcumulare in recesiune

Acumulare in recesiune

Warren Buffett spunea ca cele mai bune oportunitati de investitii apar pe timp de recesiune economica, si nu de boom. Daca experienta lui Buffet da valoare de adevar acestei afirmatii, s-ar confirma aceasta si in piata noastra?

Voi folosi analiza tehnica pentru a lua o decizie de acumulare la actiunea SIF Moldova (SIF2) fara a neglija si aspectele fundamentale, destul de disputate in aceste momente. Asa ca, pentru a evita anumite semnale false, voi folosi un grafic saptamanal pentru doi ani, ajustand asperitatile volatilitatilor zilnice ale acestui gen de actiune, care resimte volatilitatile portofoliului SIF (BRD, TLV, SNP etc.). Pe de o parte, in primele 12 luni ale perioadei avem un trend ascendent care este, de fapt, o continuare a trendului primar existent. Pe de alta parte, el a fost urmat de o corectie majora dura pe un trend secundar descendent, ca urmare a cresterii destul de viguroase din prima parte a graficului.

 

Primul trend, cel crescator, este definit prin doua minime reprezentative (23 iunie 2006/1,5600 lei si 16 martie 2007/2,5800 lei). Intre cele doua minime (bottom-uri) exista un LOWER HIGH cu o apreciere de 65,4%. Acelasi trend a avut o ascensiune marcata prin doua maxime (topuri) reprezentative (3 noiembrie 2006/3,3000 lei si 20 iulie 2007/3,9800 lei). si in acest caz identificam intre cele doua maxime un HIGHER HIGH, cu o apreciere de aceasta data de numai 20,6%. Aprecierea totala a pretului actiunii, dintre primul top si minimul perioadei, a fost de 111,5%. Vom mai calcula si aprecierea totala a trendului crescator dintre minimul si maximul acestuia, care a fost de 155,12%, precum si corectia cea mai mare realizata in aceasta perioada, dintre primul top si al doilea minim, care a fost de 21,8%. Avand in vedere conjunctura actuala, din punct de vedere fundamental, vom incerca sa estimam o posibila evolutie a actiunii SIF2 pentru zilele urmatoare, reprezentand grafic nivelurile de regresie Fibonacci fata de trendul crescator anterior.

 

Principalele constatari sunt: 1) deprecierea maxima este de 46,2% (top 20 iulie 2007/minim 23 mai, adica 2,1400 lei), iar fata de inceputul anului 2008, de 38,5%, 2) pretul actiunii SIF 2 a scazut treptat, testand si strapungand, pe rand, fiecare prag de suport/nivel de retragere, cu realizarea de minime tot mai mici (lower low) pentru nivelurile Fibonacci 23,6%, 38,2%, 50%, precum si 61,8%; 3) scaderea actiunii a continuat si sub nivelul clasic de suport de 61,8%, iar ultimul minim atins a fost putin deasupra pragului de suport de 76,4%; 4) se constata ca, pe trendul descendent actual, singura incercare de revenire mai puternica/schimbare de directie a fost dupa strapungerea nivelului de retragere de la 38,2%, cand s-au inregistrat un pullback adevarat si apoi un breakout real cu o crestere de 20% nesustinuta, din pacate (23 noiembrie 2007/21 decembrie – data de referinta a anului actual), adica de la 2,9000 la 3,4800 lei; 5) putem spune ca, fata de ultimul minim, de fapt, un triplu bottom, avem din nou o incercare de schimbare de directie a trendului secundar de coborare, marcata cu volatilitati saptamanale destul de importante (± 9,35%/- 3,42%) si o foarte mica apreciere globala de numai 5,6%. In conditiile de mai sus vom mai analiza pozitia directiei pretului SIF2 fata de liniile mediilor mobile trasate pe grafic: de 200 saptamani (SMA 200, culoarea albastra), de 50 saptamani (SMA 50, culoarea mov) si de 20 saptamani (SMA 20, culoarea verde).

 

Astfel, rezulta ca investitorii inca apreciaza ca relativ bun pretul actual al actiunii SIF2 (linia pretului este deasupra liniei SMA 200 dupa ce a fost foarte aproape de un pullback), dar acesta poate sa mai si scada atat timp cat pretul ramane sub liniile SMA 20 si SMA 50. Daca rezultatele macroeconomice actuale ale Romaniei se vor confirma la Q2/2008 si daca lichiditatea isi va reveni, atunci minitrendul crescator isi va continua cresterea, putand depasi linia SMA 20 si sa testeze primul prag de rezistenta din zona R1 ± 2,6000 lei. In fond, nu am avut o crestere prea mare pentru a avea si o scadere la fel de mare cum a fost la unele actiuni Rasdaq, neglijate o perioada, si de aceea cred mai mult in aceasta posibilitate. As adauga aici semnalele timide, dar pozitive, ale indicatorilor MACD si RSI din grafic. Avand in vedere caracteristicile actiunii (mai ales, volatilitatea destul de ridicata), presupun ca trecerea peste acest prag va fi destul de fluctuanta si de durata. Pozitionarea pretului actiunii la nivelul de 2,6 lei va marca si o revenire reala a actiunii pe noua directie (un rebound adevarat), cea de crestere, de acumulare (estimez orizont de timp luna iulie).

 

De aici, daca rezultatele la Q2 vor confirma, atunci vom vedea accentuarea noii tendinte – testarea si spargerea pragului psihologic de 3,0 lei (orizont de timp probabil – septembrie sau octombrie). In conditiile actuale, estimarea peste nivelul de 3,0 lei este una hazardata fara a avea date fundamentale certe. Am incredere totusi ca pretul actiunii SIF 2 va inchide pe plus la sfarsitul acestui an, adica peste 3,4800 lei. Conditia este ca rezultatele macro sa se mentina pe trend real pozitiv. si atunci, fata de ce spunea Buffett, cred ca este mai bine sa alegem o actiune cu risc mai redus. Ce ziceti de BRD, TLV sau SNP, ca tot au scazut?

Cele mai citite

Celine Dion, mesaj emoționant pe Instagram

Celine Dion ar fi împlinit 30 de ani de căsătorie cu René Angélil. Vedeta a marcat momentul cu un mesaj emoționant pe Instagram. Celine Dion,...

Rusia afirmă că au fost ucise și rănite persoane în urma atacului ucrainean cu rachete asupra regiunii Kursk

Un atac cu rachete ucrainene asupra orașului Rylsk, situat în regiunea Kursk din Rusia, a provocat vineri victime, potrivit Comitetului de Investigații al Rusiei....

Bon fiscal tipărit doar la cererea clientului pentru plățile cu cardul. Președintele a promulgat legea

Președintele a semnat proiectul de lege care modifică obligația operatorilor economici de a emite bonuri fiscale tipărite pentru tranzacțiile cu carduri de credit sau...
Ultima oră
Pe aceeași temă