„In raport cu guvernarea trecuta, v-ati transformat in ministrul Justi-tiei. Sunteti doamna Stanoiu, numai ca va numiti CSM. Luati atacurile la adresa doamnei Stanoiu – atacurile la adresa CSM – si veti vedea ca sunt echilibrate. De ce? – a tunat ieri presedintele Basescu la sedinta de bilant a Consiliului Superior al Magistraturii. Aici este un raspuns pe care, de data aceasta, trebuie sa-l dati dumneavoastra!”.
Presedintele Basescu a cerut ieri, cu duritate, la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii, pastrarea independentei puterii judecatoresti. „Aveti independenta atata cata veti sti sa va pastrati”, a spus seful statului, solicitand pe ton imperativ respingerea oricarei „stirbiri” a autoritatii CSM, in paralel cu solicitarea de analizare a structurii interne. „Daca cineva va ia independenta, acela nu este decat CSM. Atunci cand veti ceda si veti considera normale interventiile Executivului in structuri ale puterii judecatoresti, va spun de pe acum: sa va fie de bine!”, le-a spus Basescu magistratilor. „Daca n-ati fi considerat normale unele incercari de interventie, probabil ca luni n-ati fi avut parte de executie publica. Platiti un cost”, si-a continuat perdaful presedintele Basescu, referindu-se la criticile dure la adresa CSM venite din partea premierului Tariceanu si a ministrului Justitiei, Monica Macovei. Basescu a mai apreciat ca anul 2005 a fost cel mai fast din 1946 in privinta independentei justitiei, relansand inca o data avertismentul ca nu va tolera imixtiuni in justitie.
Fara a face nominalizari, seful statului a atras atentia ca unii din membrii CSM au o problema de perceptie publica. „Eu nu judec pe nimeni, dar, daca intr-adevar iubim justitia, o respectam si ii vrem binele si vrem imbunatatirea imaginii CSM. Stim fiecare ce este de facut”, a spus presedintele, precizand ca este o diferenta mare intre realitate si perceptie.
Presedintele a mai aratat ca o alta problema este cea a procedurii, apreciind ca o persoana care nu doreste sa fie judecata tergiverseaza procesul fiindca „se plange de trei ori si se dau termene tot la doua luni”, fapt ce face ca actul de justitie sa se penibilizeze uneori”. Basescu a insistat asupra nevoii de adaptare la realitatile zilei, apreciind ca numarul de infractori creste mult mai repede decat ritmul in care reuseste justitia sa actioneze.