18.9 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialAcţiunile "Proprietatea" s-au dat ca pâinea caldă

Acţiunile „Proprietatea” s-au dat ca pâinea caldă

Fondul Proprietatea a fost ieri vedeta BVB. A aruncat în aer lichiditatea de la Bucureşti de 16 ori şi a reprezentat 90% din valoarea totală a tranzacţiilor.

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP), vehiculul creat de stat în 2005 în vederea despăgubirii celor ale căror averi au fost confiscate de comunişti, s-au situat ieri la închiderea şedinţei Bursei de Valori Bucureşti (BVB) la nivelul de 0,6495, cu 7,8% mai mult faţă de deschiderea de 0,6020. Tranzacţi-ile au reuşit să arunce în aer lichiditatea BVB, care ieri a atins nivelul de 57,18 milioane euro, faţă de cele 3,56 milioane euro, volum înregistrat în prima zi a săptămânii. Au fost tranzacţionate 333 milioane acţiuni FP faţă de totalul de 13,77 miliarde, adică aproape 2,5%. „A fost o zi spectaculoasă, o efervescenţă a investitorilor, o activitate foarte intensă”, spune brokerul Răzvan Paşol, de la Intercapital Invest. Faţă de nivelul de 0,5 lei la care acţiunile FP se puteau cumpăra săptămâna trecută, direct prin depozitarul central, este o creştere chiar de 30% a valorii. Chiar dacă nu poate spune evoluţia valorii acţiunilor zilele următoare, Paşol e convins că, până la finele anului, valoarea titlurilor FP va creşte. „E bine că în prima şedinţă de tranzacţionare a lor valoarea acţiunilor a crescut, când putea să şi scadă. Aceasta arată interesul faţă de aceste titluri”, spune brokerul.

Lichiditatea FP, mai importantă ca preţul acţiunilor

Conducerea lui Franklin Templeton, administrator al FP, a lansat ieri un apel menit să crească credibilitatea fondului. Conducerea FP spune că nu atât preţul de tranzacţionare a titlurilor e important, cât lichiditatea acestuia. Preţul va fi volatil şi nu aş da prea multă atenţie preţului din prima zi. Pentru noi e mai importantă lichiditatea şi lichidităţile pe care le vor primi acţionarii”, a declarat ieri Greg Konieczny, managerul de fond pentru FP.

Derivative pe acţiunile FP

De la 1 februarie vor fi disponibile spre cumpărare nu numai acţiunile FP, ci şi derivative bazate pe acesta. BVB va lansa de la data menţionată contracte futures cu activ suport pe acţiunile Fondul Proprietatea, a spus ieri preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB, Stere Farmache. „Intenţionăm ca de la 1 februarie să lansăm pentru tranzacţionare şi derivate pe acţiunile fondului”, a spus Farmache. Contractele futures cu activ suport pe acţiunile Fondul Proprietatea vor fi tranzacţionate şi la Bursa de la Sibiu, după ce Sibex a primit în urmă cu două săptămâni aprobare din partea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare.

Urmează Londra, Hong Kong sau Viena

În viitor, FP va fi listat la Londra, Viena sau Hong Kong. Preşedinte executiv al Franklin Templeton Emerging Markets, Mark Mobius (foto), spune că este luată în calcul şi o bursă asiatică, deoarece cele din această regiune dispun de fonduri mari.

„Să nu ne uităm numai spre Vest, ci să ne uităm şi spre Est, spre Asia, la ţări cum sunt Japonia şi China care dispun de sume mari. Putem să listăm şi la Hong Kong. O mare companie rusească s-a listat la Hong Kong şi a strâns miliarde de dolari. (…) Ne uităm la toate posibilităţile, la burse precum Londra, Varşovia, Viena, Hong Kong şi chiar New York”, a arătat Mobius. Cât priveşte termenul în care FP va fi listat la una dintre aceste burse, Mobius a afirmat că una dintre condiţii este ca preţul acţiunii să depăşească valoarea unitară a activului net.

Aceasta este în prezent de 1,1124 şi a fost stabilită luând în calcul evaluări ale valorilor pentru acţiunile deţinute de FP la societăţi nelistate, precum şi valorile de tranzacţionare ale acţiunilor emise de emitenţii listaţi la bursă la care FP e acţionar. „E greu de spus când se va întâmpla a doua listare. Poate să fie în 2015, poate chiar anul viitor, oricând. Dacă preţul la BVB ajunge să aibă o primă (să fie peste valoarea unitară a activului net), atunci putem face oferte să aducem bani. Prima noastră preocupare este câştigarea încrederii investitorilor străini”.

Evoluţie BVB 24-25 ianuarie
24 IANUARIE 25 IANUARIE
VALOARE ACŢIUNE FP – 0,6495
NUMĂR TRANZACŢII 2.133 9.985
NUMĂR ACŢIUNI TRANZACŢIONATE, MIL. ACŢ. 21,95 361,96
LICHIDITATE ACŢIUNI, MIL. EURO 3,56 57,18

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Alertă RO-Alert emisă în nordul județului Tulcea din cauza unor drone detectate la granița cu Ucraina

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a transmis în noaptea de joi spre vineri un mesaj de avertizare RO-Alert pentru locuitorii din zona...

România, tot mai dependentă de importuri: Peste 25% din legume și 40% din fructe aduse din străinătate

Peste un sfert din legumele consumate în România și 40% din fructe provin din import, conform unei analize realizate de Ziarul Financiar, pe baza...

Alertă RO-Alert emisă în nordul județului Tulcea din cauza unor drone detectate la granița cu Ucraina

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a transmis în noaptea de joi spre vineri un mesaj de avertizare RO-Alert pentru locuitorii din zona...
Ultima oră
Pe aceeași temă