12.5 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialAcţiunile europene îşi accelerează declinul din cauza temerilor legate de Grecia

Acţiunile europene îşi accelerează declinul din cauza temerilor legate de Grecia

Acţiunile europene şi-au accelerat declinul pe parcursul zilei de marţi, din cauza temerilor legate de anunţul neaşteptat al Greciei privind organizarea unui referendum asupra ultimului pachet de ajutor financiar extern, transmite Reuters, citată de Mediafax.

Preşedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a declarat pentru postul de rdio RTL că nu exclude intrarea Greciei în faliment în eventualitatea unui vot negativ la referendum, în timp ce şase membri importanţi din partidului premierului elen, George Papandreou, i-au cerut acestuia să demisioneze.

La 12:48 GMT (14:48 ora României), indicele FTSEurofirst 300, care include cele mai importante companii europene, a pierdut 4,2%.

Cotaţiile băncilor din Grecia, Italia şi Franţa, cu expunere mare pe datoria ţărilor de la periferia zonei euro, au afectat indicele sectorului bancar, aflat în declin cu 7,4%.

La 15:00, ora României, acţiunile băncilor franceze Societe Generale, Credit Agricole şi BNP Paribas se aflau în declin cu 15,5%, 11,9%, respectiv 11,3%.

În Grecia, cotaţia Piraeus Bank a pierdut 12%, EFG Eurobank 13,7%, ATEbank 15,1%, National Bank of Greece 11%, iar Alpha Bank 10,3%.

Cele mai importante două bănci din Italia, UniCredit şi Intesa Sanpaolo au consemnat scăderi de 11,4%, respectiv 14,4%.

Pe bursa de la Frankfurt, acţiunile Commerzbank şi Deutsche Bank au coborât cu 10,8% şi 11,2%, iar în Marea Britanie RBS a pierdut 8%, în timp ce Barclays a scăzut cu 10,2%.

Cele mai citite

Armata libaneză își repoziționează trupele în sudul țării

Armata libaneză îşi repoziţionează trupele în sudul ţării, a declarat pentru AFP un responsabil militar libanez, într-un moment în care Israelul a stabilit o...

Marcel Ciolacu: Din ianuarie, românii nu vor mai avea nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că anunțul oficial va veni în jurul datei de 15 octombrie. Ciolacu a declarat că Statele Unite sunt partenerul strategic...

Scene apocaliptice la Zaporojie după atacul Rusiei: „Maşinile au luat foc, copacii au fost puşi la pământ”

Rusia a atacat din nou Ucraina cu valuri de drone. La Kiev, asaltul a durat cinci ore. Bombardamentul a avut loc în ziua în...
Ultima oră
Pe aceeași temă