Razboiul dintre Federatia Sindicala a Siderurgistilor de la Mittal Steel Galati si administratia combinatului pentru incadrarea unor locuri de munca in conditii speciale a fost blocat la DSP, de unde expertiza medicala a iesit neconcludenta. Astfel, razboiul pe care sindicatele il poarta de un an si jumatate s-ar putea sfarsi rau pentru siderurgisti, care nu vor mai primi drepturile ce li se cuvin celor care lucreaza in conditii grele, dintre care cel mai important vizeaza pensionarea anticipata. Refuzul pare sa fie provocat de faptul ca administratia ar trebui sa plateasca 14 milioane de dolari pentru perioada 2001-2005, iar de acum inainte ar trebui sa plateasca la CAS cu 5% mai mult.
Viata buna la „Moara dracilor”?!
Administratia Mittal Steel a aprobat incadrarea in categoriile speciale a numai sapte locuri de munca, in timp ce Federatia Sindicala a Siderurgistilor a inaintat o lista pe care sunt 64. Intre cele sapte categorii aprobate de administratie nu sunt trecute locuri de munca la care se lucreaza in conditii deosebit de grele. Pe platforma combinatului, cocseria este denumita „Moara dracilor”, iar conditiile de munca de acolo sunt dintre cele mai grele din industria romaneasca. Nu ar trebui prea mult explicat de ce otelarii lucreaza in conditii foarte grele. Refuzul administratiei afecteaza peste 9.000 de siderurgisti, care vor trebui sa munceasca in conditii grele cu sapte ani mai mult, pentru ca nu se vor mai pensiona la 50 de ani. Acest refuz este considerat inadmisibil de catre prim-vicepresedintele FSS, Maricel Oancea: „In situatia asta, unii salariati din combinat nu vor mai fi la „conditii speciale” si n-or sa iasa la pensie la 50 de ani, ci la 57. Eu as vrea sa vad cum arata un cocsar sau un otelar la 57 de ani, daca mai apuca sa prinda aceasta varsta”.
De fapt, e vorba de zeci de milioane de dolari
Administratia Mittal Steel a refuzat sa explice in vreun fel dezacordul cu sindicatele. Dar la mijloc se pare ca, din nou, este vorba de bani. Daca accepta lista sindicatelor, administratia ar trebui sa plateasca cu 5% mai mult la CAS, iar un asemenea procent aplicat la fondul de salarii al celor 9.000 de angajati inseamna o suma considerabila, pe care Mittal Steel ar trebui sa o vireze la bugetul asigurarilor sociale. Apoi, ar mai fi alte sporuri de care ar trebui sa beneficieze salariatii. Iar asta nu ar fi tot. Daca recunoaste incadrarea acelor locuri in conditiile speciale, administratia Mittal Steel ar trebui sa vireze si diferenta la CAS pentru perioada 2001-2005, in care, in baza Ordonantei 119/2001 de privatizare a SIDEX, a beneficiat de amanare la plata. Iar asta ar insemna ca administratia sa vireze la bugetul asigurarilor 14 milioane de dolari.
Medieri esuate
Lista celor 64 de locuri de munca pe care sindicatele le considera ca facand parte din cele cu conditii speciale a fost avizata de ITM Galati. Rezolvarea presupune o cursa contra cronometru, pentru ca in continuare ar trebui ca administratia Mittal Steel sa intocmesca documentatia cu expertizele tehnice si medicale pentru fiecare loc de munca, iar termenul-limita este 30 iunie. Pentru ca timpul este scurt, situatia devine presanta, iar atitudinea sindicatelor s-a radicalizat. Dupa ce medierea de la ITM Galati a esuat, a urmat o noua tentativa de mediere a unei intelegeri de catre prefectul Galatiului, Mihai Capra, dar si aceasta a esuat. Liderii sindicali de la FSS si-au incercat norocul si la Bucuresti, unde au fost primiti de ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, dar nu au obtinut nici de aici vreo asigurare. Au lasat documentatia la MMSSF, pentru a fi analizata de specialistii ministerului.
Blocaj la expertiza medicala
Tocmai cand se parea ca administratia si sindicatele sunt pe punctul de a ajunge totusi la o intelegere, iar siderurgistii sperau intr-o rezolvare favorabila, s-a ajuns la un alt blocaj. Una dintre cele patru componente ale dosarului, expertiza medicala realizata de Directia de Sanatate Publica Galati, este neconcludenta. In cazul expres al Mittal Steel, o parte din locurile de munca cu conditii speciale din lista comuna a administratiei si sindicatelor, lista avizata si de ITM, nu s-au regasit in avizul dat de DSP Galati. Liderul FSS, Mircea Scantei, spune ca va efectua o analiza atenta a expertizei medicale, dar are si o explicatie pentru ceea ce s-ar fi putut intampla: „Avem dubii ca societatea ar fi transmis corect datele”. Blocajul la care s-a ajuns, timpul scurt care a mai ramas pana la termenul de depunere a documentatiei la MMSSF si supararea siderurgistilor, care se vad lipsiti de drepturile prevazute de lege, au aprins si mai mult spiritele pe platforma siderurgica de la Galati, unde se vorbeste din ce in ce mai des despre iesirea in strada a celor 18.000 de salariati ai combinatului.