21.1 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialAcoperă Bosch şi De'Longhi plecarea Nokia?

Acoperă Bosch şi De’Longhi plecarea Nokia?

Investiţiile pe care le vor face cele două firme în Jucu – Cluj vor fi aproape dublul faţă de cele făcute de finlandezi. Aceştia realizau exporturi nete de 200 milioane €.

 

Plecarea Nokia din România în toamna anului trecut va fi compensată cu uşurinţă de ultimele investiţii anunţate pentru parcul Tetarom din judeţul Cluj. Locul producătorului finlandez de telefoane mobile va fi luat de producătorul german de componente auto Bosch şi de cel italian de electrocasnice De’Longhi. Valoarea însumată a acestor investiţii se va cifra la peste 100 de milioane de euro, în condiţiile în care Nokia a realizat investiţii de 60 de milioane de euro. Resursele financiare cheltuite de finlandezi pe parcursul celor câţiva ani petrecuţi în România nu sunt însă precis cunoscute.

Această valoare difuzată în presă are legătură cu promisiunile cuprinse în memorandumul semnat la venirea lor în România şi mai puţin cu investiţiile efectiv realizate. Guvernul nu a comunicat niciodată valoarea la zi a inves­tiţiilor efectuate de Nokia. În pofida unor exporturi subs­tanţiale, de 1,6 miliarde euro anual, valoarea exporturilor nete a finlandezilor (exporturi minus importuri) s-a situat în timpul prezenţei lor în România la doar 200 de milioane de euro, cifră văzută de unii economişti oarecum dezamăgitoare.

Cele două firme nou sosite la Cluj promit, la rândul, lor să investească 77 milioane euro (Bosch) şi aproximativ 30 de mi­lioane euro, anume De’Longhi. Anunţul iniţial a fost că investiţia Bosch va fi de 60 milioane de euro.

Bosch vrea 21 de hectare

Producătorul german de componente auto Bosch va concesiona, în judeţul Cluj, un spaţiu de producţie de 215.000 metri pătraţi pentru o investiţie în valoare totală de 77 milioane euro, potrivit Mediafax, care menţionează o întâlnire de ieri a conducerii acestei companii cu premierul Emil Boc.

Grupul german estimează că investiţia va asigura, într-o primă fază, peste 300 noi locuri de muncă. Emil Boc i-a asigurat pe reprezentanţii Bosch că proiectul de investiţie va fi sprijinit de Guvern prin acordarea unui ajutor de stat.

Bosch ar urma să îşi instaleze facilităţile de producţie pe 21 de hectare din parcul industrial Tetarom III, parcul unde a funcţionat şi fabrica de telefoane mobile Nokia.

Grupul Bosch este prezent în România din anul 1994 şi deţine cinci companii, respectiv Robert Bosch (distribuţie de echipamente şi piese auto, echipamente termotehnice şi scule electrice), BSH Electrocasnice (import şi distribuţie de electrocasnice marca Bosch şi Siemens), Bosch-Rexroth (componente pentru industria de maşini-unelte), fabrica Bosch-Rexroth România de la Blaj, care produce scule electrice şi centrul de servicii de externalizare Bosch Communication Center din Timişoara. Compania Robert Bosch SRL a realizat în 2010 o cifră de afaceri de 249,5 milioane de lei (circa 59 milioane euro), conform siteu-lui Ministerului Finanţelor Publice.

Grupul Bosch, cu vânzări de 47,3 miliarde de euro în anul fiscal 2010 şi circa 283.500 de angajaţi, este unul dintre liderii globali ai furnizorilor de tehnologie şi servicii, în domeniile auto, tehnologie industrială, bunuri de larg consum şi construcţii.

Grupul cuprinde, pe lângă, compania Robert Bosch GmbH aproximativ 350 de filiale şi companii regionale în peste 60 de ţări.

Electrocasnice italiene la Cluj

De’Longhi nu va fi prima inves­tiţie italiană în producţia de elec­trocasnice din România, însă s-ar putea să fie cea mai mare. De’Longhi, care vrea să investească aproximativ 30 de milioane în zona aceluiaşi parc industrial, produce şi comercializează aparate electrocasnice, în special în domeniul automatelor de cafea, aparatelor de bucătărie, îngrijirii locuinţei şi confortului casnic. Grupul este listat la Bursa din Milano. Principalele mărci proprii sunt De’Longhi şi Kenwood. În România De’Longhi nu deţine în prezent facilităţi de producţie. Concurenţa ar putea să vină tot de la un alt producător italian de electrocasnice din România, grupul Saeco, ce a deschis în 2004 o fabrică cu profil similar de producţie la Hunedoara. Saeco, deţinut de Philips, este primul producător european de aparate de cafea.

„De’Longhi intenţionează să integreze facilitatea de producţie, ca parte-cheie, în cadrul strategiei sale de dezvoltare, contribuind, astfel, la extinderea internaţională a grupului, aflat într-o perioadă de creştere accelerată. De asemenea, producătorul de electrocasnice planifică adaptarea capacităţii sale de manufactură şi diversificarea platformei sale de producţie, astfel încât să balanseze structura de producţie din Estul Îndepărtat către Europa, unde De’Longhi îşi desfăşoară deja activitatea în cadrul unei fabrici, în Italia”, arăta compania zilele trecute într-un comunicat de presă. 

77 milioane euro reprezintă valoarea investiţiei făcute de Bosch la Cluj.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Inundațiile din 1970, o catastrofă care a marcat o generație. Iată ce scria România Liberă acum peste 50 de ani

Anul în care râurile au devenit oceane în România, a schimbat fața multor zone Inundațiile din 1970 au fost unul dintre cele mai devastatoare evenimente...

Primăria București organizează o licitație pentru un împrumut de 69,6 milioane lei

ING Bank România, BRD - Groupe Societe Generale, UniCredit Bank România și Raiffeisen Bank România participă la licitația organizată de Primăria Municipiului București (PMB)...

Restaurantele din București, mai scumpe decât cele din Praga și Varșovia

Prețurile practicate de restaurantele din București au ajuns să depășească nivelul celor din orașe precum Praga sau Varșovia și se apropie rapid de standardele...
Ultima oră
Pe aceeași temă