Conducerea CET Iasi a achizitionat carbunele pentru caldura iesenilor cu 238 de dolari tona. In acelasi timp, CET Suceava a reusit sa gaseasca acelasi produs cu un pret sub 200 de dolari tona. Cum a fost posibil asa ceva?
Dupa mai multe licitatii terminate fara nici un rezultat, cand CET Iasi, Termica Suceava si CET Giurgiu au mers impreuna, CET Iasi s-a desprins din echipa formata cu cele doua orase si a anuntat ca a reusit sa incheie un contract in valoare de aproximativ 12 milioane dolari cu compania Global International 2000. Firma a fost de acord sa livreze catre CET 50.000 de tone de carbune la pretul de 238 dolari pe tona. "Avem negocieri si cu alte firme, in special cu Unicom Holding, dar pretul pentru restul de 175.000 de tone trebuie sa fie mai mic sau egal cu 238 dolari/tona", a declarat Didi Melinte, managerul CET SA Iasi. La numai o suta de kilometri mai la nord, Termica Suceava, fara prea multa mediatizare si laude de sine, a reusit sa achizitioneze intreaga cantitate de carbune pentru iarna 2008-2009 la un pret mult mai mic decat iesenii.
Dupa ce anul trecut sucevenii au obtinut cu doi dolari mai putin la fiecare tona fata de pretul obtinut la Iasi, anul acesta diferenta dintre pretul de achizitie pentru fiecare tona este de zeci de dolari. Termica Suceava si-a asigurat cantitatea necesara de 120.000 de tone pentru a trece cu bine aceasta iarna. "Dupa preturile imense din vara, am purtat negocieri directe cu fiecare furnizor in parte si astfel am reusit sa obtinem preturi mult mai mici", a explicat Constantin Placinta, directorul societatii de termoficare de la Suceava. Conform reprezentantilor Termica Suceava, a fost achizitionat carbune cu 194 dolari pe tona, cu 210 sau 215 dolari, iar cea mai mare valoare se ridica la 224 de dolari pe tona. Autoritatile iesene reactioneaza halucinant la aceste diferente. "De unde aveti aceste date? Nu stiu cum au reusit sa se descurce mai bine ca noi.
Nu pot sa va raspund", a raspuns Daniel Iordache, membru al comisiei de licitatie la CET Iasi. Nici de la Primaria Iasi nu am primit un raspuns mai convingator. "Nu ma ocup eu de achizitia de carbune. Intrebati la CET, au sefi acolo care trebuie sa raspunda", a precizat, scurt, Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei Iasi. Conducerea CET Iasi estimeaza ca pretul de productie al gigacaloriei, in anul 2009, va fi de 291 lei, in conditiile in care, pe plan national, tariful aprobat de ANRE este de 258 de lei. Cu un superpret pentru carbune, rezulta un superpret pentru gigacalorie. Dar, anul acesta fiind unul electoral, Consiliul Municipal Iasi a hotarat deja ca, pana la sfarsitul anu lui 2008, gigacaloria va fi de 175 de lei.