Dina Suciu, şefa Finanţelor Bistriţa-Năsăud,
a fost condamnată la plata a 56.000 de lei daune către o bancă pe care ar fi fraudat-o. Penal, ea nu răspunde însă pentru presupusa faptă. Şefa Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud, Dina Suciu, a fost condamnată la plata unor daune de 50.600 de lei către o bancă populară, pe care procurorii spun că ar fi fraudat-o. Dina Suciu a fost achitată în plan penal. Ea a făcut apel în Dosarul 3669/190/2005, aflat pe rolul Tribunalului Bistriţa-Năsăud, în care a fost judecată pentru abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în calitate de fost director al Băncii Cooperatiste Antic Bistriţa. Apelul vizează latura civilă a dosarului.
În urmă cu cinci ani, Dina Suciu a fost trimisă în judecată fiindcă i-a vândut soţului ei o clădire de pe strada Dornei din Bistriţa, aflată în proprietatea Băncii Cooperatiste Antic, cu suma de 36.000 de lei. Ca urmare a unui denunţ la DNA al unui angajat al Băncii Cooperatiste Antic, ea a fost cercetată penal pentru abuz în serviciu. Procurorii i-au imputat faptul că nu avea voie să vândă unui membru al familiei sale un bun al cooperativei. Ulterior însă, acuzaţia a căzut, aşa că au reţinut în sarcina sa faptul că a vândut clădirea cu o sumă prea mică.
Justificări
„Clădirea a aparţinut cooperativei, dar noi am putut recupera doar o parte din ea, cealaltă fiind ocupată de nişte chiriaşi. Am scos-o la vânzare de trei ori şi nimeni nu a vrut să o cumpere, din cauza chiriaşilor pe care nu i-am putut evacua. În final, a cumpărat-o soţul meu, care a plătit pe ea o valoare de şase ori mai mare decât cea de inventar. Am fost cercetată pentru abuz în serviciu şi pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, deoarece contabila de la Antic a declarat că am forţat-o să semneze o chitanţă cu suma aceasta. Am fost achitată pe latura penală, dar în civil mi-au imputat suma de 50.600 de lei, aşa că am făcut apel”, a declarat Dina Suciu, potrivit căreia, atunci când a vândut clădirea soţului ei, aceasta a fost evaluată, iar preţul – stabilit de un expert. Între timp, potrivit Dinei Suciu, şi Banca Cooperatistă Antic a vândut cealaltă parte din clădire chiriaşilor, însă la un preţ mult mai mic decât a cumpărat-o soţul ei.
Expertiză şi contraexpertiză
„Am cerut o expertiză judiciară, iar Banca Cooperatistă Antic a cerut o contraexpertiză făcută de trei specialişti. Aşteptăm acum să vedem rapoartele. La ultimul termen, de luna aceasta, s-a dat o amânare pentru primirea rapoartelor de expertiză”, a spus Dina Suciu, care este şef al DGFP Bistriţa-Năsăud în locul lui Sabin Ilieşi, suspendat din funcţie pentru că a fost trimis în judecată, la rândul lui, de DNA pentru trafic de influenţă.