17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialAccidentul lui Şerban Huidu, folosit de călugări în blesteme

Accidentul lui Şerban Huidu, folosit de călugări în blesteme

Greşeala de conducere şi accidentul rutier pe care le-a comis Şerban Huidu duminică, 16 octombrie, au devenit deja un subiect de blestem, pe care românii îl folosesc atunci când îi supără cineva. „Ai grijă ce spui, ai văzut ce a păţit Huidu” sau „Ai grijă ce faci, ai văzut ce i s-a întâmplat lui Huidu” sînt expresii care se aud tot mai des în public, deşi a trecut mai puţin de o săptămână de la eveniment.

Blestemul „vezi să n-o păţeşti ca Huidu” a ajuns să fie folosit chiar şi de monahii care vor să ţină departe de ochii lumii ce se întâmplă în lăcaşurile de cult. Documentând o investigaţie despre averea Bisericii Ortodoxe Române (BOR), am ajuns şi la Mânăstirea Hurezi, din judeţul Vâlcea. Maica Marina, stareţa locului, a refuzat să discute cu noi despre afacerile mânăstirii. La început a invocat că nu este obligată să ofere publicului nici o explicaţie de ordin financiar pe motiv că Hurezi ar fi o instituţie privată. (VEZI VIDEO ÎN STÂNGA ARTICOLULUI)

Reporter: Nu e  privată deloc.
Maica Marina: Ba da, este o instituţie… nu-i de stat.
R.: Bun, dar e publică. Nu e de stat, dar e publică. O mânăstire nu e privată în nici un caz.
M.M.: Atunci nu vă supăraţi. Dacă vreau vă dau vreo informaţie, dacă nu, nu sînt obligată.

Am insistat pe faptul că un lăcaş de cult reprezintă un interes legitim pentru enoriaşii din cultul respectiv. Mai mult, din moment ce BOR primeşte fonduri de la statul român, orice cetăţean are dreptul să ştie ce se întâmplă cu banii săi. Maica Marina nu s-a lăsat  înduplecată. Cînd a văzut că tot nu scapă de noi, stareţa de la Hurezi a decis să aplice o altă tactică. Iar o ameninţare cu un blestem i s-a părut, probabil, cea mai bună metodă.

Eu zic să mai lăsaţi mănăstirile. Atât zic. Aţi văzut, doar. Luaţi aminte şi de domnul Huidu, ce s-a întâmplat„, ne-a avertizat măicuţa. După care ne-a rugat să ieşim din mănăstire, pentru că am avut „o îndrăzneală cam mare”. (VEZI VIDEO ÎN STÂNGA ARTICOLULUI)

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă