Procurorii muntenegreni au ajuns deja într-o fază înaintată a anchetei în cazul accidentului de autocar care s-a petrecut în urmă cu o lună jumătate în această ţară şi în care au murit 18 români şi 29 au fost răniţi.
Concluzia investigaţiilor, citate de ziarul local Vijesti, a fost că şoferul autocarului a condus cu „80 de kilometri pe oră, dublul vitezei maxime autorizate“ pe acel segment de drum.
Procurorul de caz, Vojislav Grujici, nu a oferit alte detalii despre evenimentul produs la Grlo, la aproximativ 40 de kilometri nord de Podgorica. Autocarul românesc, în care erau 47 de persoane, a derapat pe un pod, în zona Zdijelo, a pătruns pe contrasens, a rupt balustrada de protecţie a şoselei şi a căzut într-o prăpastie cu adâncimea de aproximativ 40 de metri. Un copil muntenegrean care era pe pod a fost acroşat uşor de autocar şi a fost rănit.
Presa din Muntenegru scria că ancheta autorităţilor muntenegrene a relevat că, în momentul în care autocarul a ieşit dintr-un tunel rutier, carosabilul era umed şi este posibil ca şoferul să fi fost incomodat scurt timp de lumina foarte puternică a soarelui, pierzând controlul asupra vehiculului, în curbă. Anchetatorii au analizat această ipoteză pe baza declaraţiilor supravieţuitorilor şi a altor martori.
Pe de altă parte, şi Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie român face o anchetă în cazul accidentului, sesizându-se din oficiu pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat că în cadrul anchetei au fost audiate 23 de persoane şi au fost ridicate diferite documente de la societatea de transport şi operatorul de turism. Procurorul general a precizat că autorităţile din Muntenegru nu au trimis nici procesul verbal de cercetare la faţa locului şi nici alte acte în cazul accidentului din Muntenegru. „Noi evaluăm actele făcute de noi şi când le vom primi de la dumnealor le vom avea în vedere şi pe acelea(…). Colaborăm direct şi cu procurorul din Muntenegru prin intermediul ataşatului de interne pe care noi îl avem acolo. Este o colaborare şi o comunicare foarte bună“, potrivit lui Tiberiu Niţu.
Agenţia de turism-abonată la contracte cu statul
Agenţia de turism Mareea Comtur, care a organizat excursia pe parcursul căreai un autocar s-a prăbuşit provocând moartea a 18 turişti şi rănirea altor 29, deţine în portofoliu mai multe contracte cu instituţii ale statului.
„România liberă“ a dezvăluit în exclusivitate, că societatea a câştigat o licitaţie în valoare de 1,22 milioane de euro cu Ministerul Administraţiei şi Internelor. Contractul a fost reziliat la cererea companiei, deoarece MAI „plătea prea puţin pentru serviciile de transport oferite de compania de tursim”, potrivit reprezentanţilor Mareea. Aceeaşi firmă mai are un contract în derulare cu ROMATSA de jumătate de milion de euro de care toată lumea este foarte mulţumită. Mareea mai are semnate contracte pe bani publici cu alte trei autorităţi ale statului.
Citeşte şi EXCLUSIV. Compania care a organizat cursa morţii din Muntenegru cazează SENATORI în străinătate
Spre exemplu, agenţia este parte a unui contract pentru “servicii de transport aerian: transporturi de pasageri şi de marfă, cu exceptia transportului de corespondenţă”, încheiat, la 1 iunie 2012, cu Senatul României. Contractul este în valoare de 900 de mii de lei, dar Mareea se ocupă ”doar de partea de ticketing şi ocazional a cazării”, după cum ne-au confirmat reprezentanţii agenţiei. În contract mai sunt implicate alte cinci companii. Un alt contract a fost semnat cu “Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale” pentru procurarea de bilete de avion. Contractul este în valoare de aproape două milioane de lei, dar în el mai sunt implicate alte cinci companii de turism.
În fine, ultimul contract în care este implicată Mareea este cel derulat cu Ministerul de Finanţe. Mareea Comtur se obligă să asigure bilete angaţilor de la Finanţe într-un contract de aproape trei milioane de lei la care mai sunt parte alte nouă companii. .