Unul dintre monumentele de arhitectura emblematice pentru Bucuresti, fosta casa Assan, astazi Casa Oamenilor de stiinta, este obiect al unui litigiu dintre Academia Romana si doi cumparatori contestati de aceasta.
Astazi are loc la Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a III-a civila, judecarea in dosarul nr. 14278/2004, care are ca obiect contestatia formulata de Dumitrescu Tanti si Ciorobea Adrian impotriva deciziei nr. 447/2002, emisa de Academia Romana, prin care s-a respins notificarea facuta de mostenitorii familiei Assan privind restituirea in natura a imobilului, situat in Piata Lahovari nr. 9, sector 1. Cei doi sunt cumparatorii drepturilor litigioase de la mostenitorii familiei Assan, care au platit un pret de doua milioane de Euro pe aceste drepturi (contract nr. 1039/2004).
Tribunalul Bucuresti a respins plangerea, desi asupra pricinii planeaza doua incertitudini mari, conform avocatului Academiei, Paul Tita: asupra calitatii de mostenitori a celor care au transmis drepturile litigioase si asupra titlului de proprietate, intrucat exista inscrisuri care atribuie in mod diferit proprietatea celor doi frati Assan, Bazil si George. Imobilul este in proprietatea statului si a fost dat in administrarea Academiei Romane, drept Casa Oamenilor de stiinta, in doua randuri, ultima data prin Hotararea Guvernului 347/1990.
Mentionam ca George Assan a fost, la sfarsitul secolului al XIX-lea, primul detinator de moara cu aburi din Bucuresti si primul posesor de automobil din epoca.