Casa memoriala, mosia si mausoleul Bardului de la Mircesti, din judetul Iasi, sunt din nou, prin hotarare judecatoreasca, in posesia Academiei Romane.
Magistratii sectiei civile din cadrul Tribunalului Iasi au hotarat restituirea in natura a mosiei din comuna Mircesti, judetul Iasi, care a apartinut poetului Vasile Alecsandri, catre Academia Romana. Instanta a admis actiunea formulata acum trei ani de presedintele Academiei Romane, academicianul Ionel Haiduc, in contradictoriu cu Consiliul Judetean Iasi, si a cedat Academiei casa memoriala, mausoleul marelui poet si mosia aferenta conacului. Fostul presedinte al Consiliului Judetean Iasi, Lucian Flaiser, a respins notificarea adresata de conducerea Academiei Romane, privind restituirea in natura a imobilului care a apartinut sotilor Paulina si Vasile Alecsandri. "Casa si mosia familiei Alecsandri au fost donate in anul 1914, cu toate acareturile din jur, Academiei Romane. Poetul a lasat prin testament, pe 21 septembrie 1886, sotiei sale, Paulina, casa si mosia sa din comuna Mircesti.
Ulterior, Paulina Alecsandri a lasat intreaga avere nepoatelor sale, Elena si Margareta Catargi, printr-un act de vanzare-cumparare autentificat de Judecatoria Ocolului Rural Mircesti, cu obligatia ca, in termen de doua luni, averea sa fie donata, liber de orice sarcini, Academiei Romane. Aceasta a fost ultima dorinta a sotiei poetului, Paulina Alecsandri", a precizat acad. Ionel Haiduc in intampinarea adresata magistratilor ieseni. Casa de la Mircesti, un conac modest, deloc comparabil cu opulenta palatelor boieresti din zona, era – cum zicea chiar Eminescu – un cuib din care pleca si unde revenea poetul dupa drumurile sale stelare. Conacul, construit intre 1861-1867 sub atenta supraveghere a Paulinei Alecsandri, a fost cu adevarat, inainte de orice, locul mirific, ospitalier, binecuvantat in care Alecsandri si-a cladit cu temeinicie opera politica si literara. La cateva sute de metri de casa parinteasca, poetul a vrut sa construiasca initial o scoala de fete.
Dupa ce doua camere si holul au fost gata, el a decis extinderea lucrarilor si constructia unei case in care sa locuiasca impreuna cu familia si unde sa-i poata gazdui pe ilustrii sai prieteni: de la marele Franz Liszt, care, in drum spre Rusia, s-a oprit sa concerteze la Mircesti, pana la celebrul rapsod Barbu Lautaru sau mari personalitati politice ori literare cum au fost Ion Ghica, Costache Negri, Titu Maiorescu, Xenopol sau Hurmuzachi. Istoria mosiei Alecsandri a fost una zbuciumata, imobilul cu pricina fiind, la un moment dat, preluat abuziv de catre statul roman. Dupa preluarea fortata, acesta a trecut in administrarea Ministerului Artelor si Informatiilor, iar dupa indepartarea comunismului a revenit in patrimoniul public al Consiliului Judetean Iasi. Acum a ajuns la Academia Romana, prin hotarare judecatoreasca, potrivit ultimei dorinte a Paulinei Alecsandri.