8.9 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialAcademia Medicala, fratia doctorilor politicieni si masoni

Academia Medicala, fratia doctorilor politicieni si masoni

Medicina romaneasca este condusa de un cerc restrans de profesori doctori, legati prin relatii de interese ori de amicitie. Ei ocupa simultan mai multe posturi-cheie; de ei depind multe decizii importante in sistemul de sanatate, cum ar fi lista de medicamente compensate ori licitatiile pentru programele nationale de sanatate. Ei sunt cu atat mai puternici si mai influenti cu cat sunt prezenti in fruntea mai multor institutii si structuri medicale. Una dintre institutiile prin care trec multi bani din granturi nationale si internationale este Academia de stiinte Medicale (ASM), aflata in subordinea Ministerului Sanatatii.

 

Presedintele ASM este un personaj controversat: acad. prof. dr. Laurentiu Mircea Popescu – supranumit, in stil sicilian, "Don Lorenzo"  si acuzat de colegii de breasla ca amesteca politica in cercetarea si invatamantul medicale. Fost rector al Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Bucuresti, Laurentiu Popescu neaga implicatiile politice. Insa lista ultimilor noua membri titulari admisi in ASM  include sapte actuali sau fosti politicieni din PSD, PDL sau PNL. Printre ei, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, despre care surse din UMF afirma ca a fost ales fara a fi respectata procedura. Din dosarul lui Oprescu lipsesc lista ISI a lucrarilor cu articolele in extenso, numarul de citari ale fiecareia dintre aceste lucrari, "principalele contributii originale stiintifice", "recomandari de la membrii ASM in viata". Dincolo de aceste suspiciuni, intrarea in ASM are si o aura de mister ezoteric: multi membri sunt "frati" in francmasonerie. 

Un grup relativ mic de medici renumiti controleaza o mare parte din deciziile importante care se iau in sistemul de sanatate, in invatamantul si cercetarea medicale din Romania. Aceasta situatie nu este ilegala, calitatile profesionale ale celor implicati nu sunt puse la indoiala, insa exista semne de intrebare daca problemele de sanatate publica nu isi au o cauza in modul in care functioneaza relatiile dintre membrii acestui grup de elita. Una dintre institutiile care grupeaza numeroase personalitati din domeniu este Academia de stiinte Medicale (ASM). Aceasta a fost infiintata in 1935 pentru a reuni toate mintile stralucite din domeniu, cu scopul de a imbunatati sanatatea publica, dar a devenit intre timp foarte primitoare cu oamenii politici care au puterea de a influenta mersul sistemului de sanatate.

 

Ultimele alegeri de membri titulari nu au facut decat sa intareasca aceasta idee: din noua admisi, sapte au fost ori sunt inca membri importanti ai partidelor politice proeminente. Cand a fost fondata, ASM avea 41 de membri. Astazi, reorganizata si cu statut nou, Academia poate cuprinde pana la 190 de titulari, plus aproape o suta de membri corespondenti si onorifici. Una dintre problemele semnalate de surse universitare este aceea ca nu exista criterii stricte de acceptare a membrilor. In lipsa acestora, pot aparea multe speculatii. Nu in ultimul rand, trebuie mentionat ca multe dintre somitatile care fac parte din ASM sunt "frati" in francmasonerie.  

Alegeri controversate
Ultimele alegeri de membri pentru ASM au starnit supararea unor medici care predau la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) "Carol Davila". Acestia il acuza pe actualul presedinte, acad. prof. dr. Laurentiu Mircea Popescu (membru PSD, fost senator pentru acest partid), ca a transformat Academia de stiinte Medicale intr-un "SRL politic". Iata lista cu ultimii noua membri titulari acceptati la intrunirea Adunarii Generale a ASM din data de 12 iunie, in ordinea descrescatoare a numarului de voturi pe care le-au primit:

1. Prof. dr. Vlad Ciurea (candidat PSD la Senat), managerul Spitalului de Neurochirurgie "Bagdasar-Arseni", Bucuresti;
2. Prof. dr. Ioan Lascar, noul presedinte al Colegiului Medicilor Bucuresti si seful sectiei de Chirurgie Plastica din Spitalul de Urgente Floreasca, Bucuresti;
3. Prof. dr. Sorin Oprescu (ex-PSD), primarul general al Capitalei;
4. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel (candidat PNL la Senat), directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", Bucuresti;
5. Prof. dr. Dan Tulbure
6. Prof. dr. serban Marinescu, general in rezerva, fost sef al Directiei de Asistenta Medicala din Ministerul Apararii, fost comandant al Spitalului Militar Central Bucuresti;
7. Prof. dr. Bogdan Marinescu (PDL), directorul Spitalului de Obstetrica-Ginecologie "Panait Sarbu", Bucuresti, supranumit "ginecologul vedetelor";
8. Prof. dr. Florin  Stamatian (ex-PDL), care a parasit partidul pentru ca a fost numit, in februarie, prefect al judetului Cluj;
9. Prof. dr. Mircea Cinteza (senator PDL, ex-PNL), ex-ministru al Sanatatii din partea PNL.

Acad. Laurentiu Popescu – surse din UMF spun ca si-a atras porecla "Don Lorenzo" "gratie abilitatii sale si influentei in lumea medicala" – ne-a declarat ca alegerea membrilor ASM nu are legatura cu politica si ca numele pompos de membru al acestei academii nu foloseste la mai nimic, dar "da bine la reputatie". Profesori universitari din UMF considera insa ca apartenenta la acest "SRL politic" poate fi o rampa de lansare pentru intrarea in Academia Romana (AR), lucru pe care il recunosc si cativa membri contactati de Romania libera.

In numele medicinei, al politicii si al sfantului vot
Cel care a adunat cele mai multe voturi pentru a fi primit in ASM, prof. dr. Vlad Ciurea, este suspectat de colegi de breasla ca ar fi fost acceptat ca membru titular si pentru ca este mason. Acuzatia il amuza pe neurochirurg: "Sunt surprins de aceasta acuzatie sau barfa, insa admit ca totul poate fi interpretat. Dupa mai bine de 35 de ani de munca, pot spune ca am urcat toate treptele fara salturi, fara pile", ne-a declarat Vlad Ciurea. Directorul Spitalului "Bagdasar-Arseni" spune ca era membru corespondent al ASM, ca si-a depus dosarul pentru titulatura anul trecut si ca CV-ul sau este unul impresionant. Printre altele, prof. dr. Vlad Ciurea este vicepresedintele Societatii Mondiale a Neurochirurgilor.

Surpriza profesorilor din UMF a fost insa aparitia numelui lui Sorin Oprescu pe lista de membri titulari ai ASM. Surse din Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB, fostul Spital Municipal) ne-au declarat ca este suspecta intrarea in ASM a lui Sorin Oprescu, fost director al SUUB, actualmente primar al Capitalei. "In primul rand, Oprescu nu si-a depus nici un dosar de candidatura pentru intrara in ASM, deci nu este clar cum de a fost admis. In al doilea rand, el era la cutite cu «Lorenzo Magnificul», iar acum apare deodata titular in academia acestuia. Iar in al treilea rand, Oprescu nu este mason, asa cum sunt cei mai multi acolo", sustine un profesor din Facultatea de Medicina. Nelamurirea privind existenta dosarului lui Oprescu se bazeaza pe articolul 8 din Statutul ASM, care precizeaza, referitor la membrii titulari: "Candidatii sunt alesi din randul membrilor corespondenti pe baza realizarilor obtinute si a activitatii desfasurate in cadrul ASM".

 

In cazuri speciale, "in conditiile unor realizari exceptionale in domeniul medico-farmaceutic, Consiliul stiintific si Biroul Executiv al ASM pot propune candidatura directa la titlul de membru titular". Or, spun sursele noastre, "Sorin Oprescu nici nu a facut ceva extraordinar, nici nu a fost membru corespondent". Acad. Laurentiu Popescu explica, relaxat, acceptarea lui Oprescu printre titularii ASM: "Eu nu m-am opus sa fie pus pe lista, este cel mai vizibil medic din Romania".

Dosarul candidatului Sorin Oprescu exista, insa este incomplet. Cuprinde CV-ul, informatii despre activitatea sa medicala si stiintifica, lista cu titlurile celor 17 articole publicate in reviste de specialitate, copiile copertelor a trei carti scrise impreuna cu alti medici, copii ale copertelor unor manuale de chirurgie la care a participat cu cate un capitol. Din acest dosar lipsesc insa lista ISI a lucrarilor cu articolele in extenso, numarul de citari ale fiecareia dintre aceste lucrari, "principalele contributii originale stiintifice", premiile si distinctiile primite, "recomandari de la membrii ASM in viata". Cu toate ca dosarul sau nu indeplineste toate criteriile enuntate pe site-ul Academiei de stiinte Medicale, presedintele ASM ne-a explicat ca intrarea unui medic in Academie depinde de votul Adunarii Generale, criteriile fiind "flexibile".

Prof. dr. Sorin Oprescu ne-a declarat ca si-a depus dosarul de candidatura la ASM de foarte multa vreme. "Mi-am trimis dosarul acolo din 2003, am facut intampinarea, dar nu s-a intamplat nimic. Acum, cand m-au sunat sa-mi actualizez dosarul, m-am si mirat", ne-a explicat Oprescu. Acesta considera ca aparitia sa pe listele de membri titulari nu are legatura cu faptul ca, de un an, este primarul general al Capitalei, iar ASM nu are sediu propriu, ci functioneaza in incinta Institutului "Victor Babes", al carui director este Laurentiu Popescu. "Nu stiu daca au de gand sa-mi ceara ceva. Pana acum, cel putin, nu mi-au cerut nimic", ne-a declarat Sorin Oprescu.

La vanatoare de titluri
Pe de alta parte, surse universitare din SUUB sustin ca intrarea lui Sorin Oprescu in ASM face parte din trocul politic dintre "Don Lorenzo" si rectorul UMF, Florian Popa, troc in urma caruia a izbucnit un scandal: pentru ca sotia lui Laurentiu Popescu, dr. Olga Simionescu, dermatolog la Spitalul Colentina, sa ajunga sef la SUUB, intr-o clinica ce ar urma sa se infiinteze special pentru ea, ar fi acceptat doua conditii. Prima era aceea ca rectorul Florian Popa sa intre in Academia Romana, acolo unde Laurentiu Popescu este seful Sectiei de stiinte Medicale. Se pare ca dosarul noului candidat a fost acceptat, dar inca isi asteapta votul final. Cealalta conditie ar fi fost  ca "Don Lorenzo" sa-i admita rectorului Florian Popa cativa "protejati" in Academia de stiinte Medicale, considerata "ultima treapta inainte de intrarea in Academia Romana". Printre apropiatii rectorului UMF ar fi, conform surselor noastre, medicii Sorin Oprescu si Ioan Lascar. Cei doi resping insa categoric aceasta afirmatie.

Relatia "mai mult decat rece" dintre Oprescu si Laurentiu Popescu n-a reusit sa puna piedica intrarii celui dintai in ASM. Surse din UMF spun ca relatiile dintre Sorin Oprescu si Laurentiu Popescu s-au deteriorat in 2004, cand cel dintai s-ar fi opus criteriilor "absurde" impuse de cel din urma (pe atunci rector al UMF) pentru intrarea in Consiliul Universitatii de Medicina. Oprescu ar fi avut atunci castig de cauza, iar la alegerile pentru conducerea UMF, "Don Lorenzo" ar fi pierdut in favoarea prof. dr. Florian Popa, amic cu Oprescu. Alti colegi de profesorat din UMF spun ca Laurentiu Popescu si Oprescu au ajuns la relatii "reci" dupa ce acesta din urma l-a sustinut pe fata pe Florian Popa pentru functia de rector.

Ilustri necunoscuti si persoane controversate
Legea de organizare si functionare a ASM prevede ca "membrii titulari si membrii corespondenti sunt cetateni romani alesi dintre personalitatile stiintifice de prestigiu" din domeniile medicinei si farmaciei. Cu toate acestea, listele de noi membri corespondenti alesi cuprind insa si medici necunoscuti, unii dintre ei neavand nici macar o singura lucrare stiintifica, altii care au doar doua-trei, si acelea publicate impreuna cu multi coautori. "Sunt medici de care n-a auzit nimeni", afirma profesori din  UMF. Laurentiu Popescu spune ca existenta acestora pe listele de corespondenti ai Academiei de stiinte Medicale se explica si prin dorinta sa de a intineri colectivul.

Printre cei opt membri de onoare alesi la ultima intalnire a Adunarii Generale a ASM este si numele unui personaj controversat: prof. dr. Pompiliu Manea (inginer de aparatura medicala, preda la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca si are afaceri legate de echipamente sanitare), scos de sub cercetare penala pentru marturie mincinoasa in dosarul "Valiza", al carui personaj central este Gigi Becali, patronul clubului Steaua. Pompiliu Manea este prim-vicepresedinte al PNG-CD, presedintele filialei Cluj a partidului infiintat de Becali.

 

 

Aceiasi oameni decid in Sanatate prin comisiile ministerului
Din membrii titulari ai Academiei de stiinte Medicale, o buna parte sunt presedinti ai comisiilor de specialitate din Ministerul Sanatatii si din Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Chiar in Statutul ASM se arata ca, printre activitatile Academiei, este si aceea de a coordona si aviza componenta comisiilor consultative de specialitate din cele doua institutii. Membrii acestor comisii extrem de importante in peisajul medical romanesc sunt numiti de ministrul Sanatatii. Conform unui ordin din martie 2009, aceste structuri au doar rol consultativ, insa fundamental si, cu cat presedintii si membrii comisiilor de specialitate ocupa mai multe functii in sistem, cu atat pot controla mai bine dinamica in domeniul sanitar si isi pot extinde influenta.

De aceste comisii depind, de exemplu, lista de medicamente compensate, dotarea spitalelor cu aparatura performanta, multe licitatii si serviciile medicale prestate gratuit de catre stat. Printre acesti medici influenti se numara prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, care conduce doua comisii – pe cea de Boli infectioase si pe cea de Lupta anti-SIDA. Prof. dr. Ioan Lascar este seful Comisiei de Chirurgie plastica, prof. dr. Vlad Ciurea conduce Comisia de Neurochirurgie, prof. dr. Bogdan Marinescu este presedintele Comisiei de Obstetrica-Ginecologie; prof. dr. Dan Dermengiu (si el membru ASM) conduce Comisia de Medicina Legala, iar acad. prof. dr. Victor Voicu (membru al Academiei Romane si al ASM) este in fruntea a doua comisii – cea de Farmacologie si Comisia Nationala de Transparenta.

» Masonul, frate cu medicina
In ASM exista mai multi medici care fac parte din masonerie. Vlad Ciurea si Ioan Lascar, primii doi din lista noilor membri ai Academiei, dupa numarul de voturi obtinute, ar fi masoni, ne-au declarat surse din UMF. Cel de-al doilea ne-a confirmat acest lucru. In revista "Masonic Forum" apar interviuri cu ei, in care sunt numiti "venerabilul frate". Despre Ioan Lascar se scrie, in numarul 28 al revistei: "Comisia medicala a Marii Loji Nationale a Romaniei are inalta calificare, fiind condusa de al nostru Venerabil Frate Ioan Lascar". Apare si un interviu cu acesta, in care recunoaste ca si-a dorit mereu sa intre in masonerie. Prof. dr. Ioan Lascar ne-a declarat ca intrarea in francmasonerie "este o optiune personala, fara legatura cu profesia". "Perfectionarea spirituala nu are nimic de-a face cu perfectiunea profesionala.

 

Poate fi insa benefica meseriei de medic, pentru ca  poate sublima ceea ce este pozitiv in om." Prof. dr. Vlad Ciurea este mentionat in numarul 28 al revistei de un mason care marturiseste ca a scris un articol "ca semn al profundei aprecieri pentru Venerabilul Frate Vlad Ciurea, medic, profesor". Profesorul Ciurea ne-a declarat ca nu confirma si nici nu infirma informatia ca ar fi mason, precizand ca fiecare este liber sa creada ce vrea. Unul dintre cei mai importanti medici, membru al masoneriei, este prof. dr. Irinel Popescu, care are grad 33 si declara pentru numarul 16 al revistei amintite ca a intrat in aceasta organizatie gratie relatiei cu unul dintre pacientii sai. Surse din UMF declara ca si Laurentiu Mircea Popescu ar fi membru marcant al masoneriei si ca ar avea "grad 66 sau 33", insa aceasta afirmatie nu a putut fi probata.

Tatiana Dabija
Tatiana Dabija
Tatiana Dabija, sef departament Eveniment
Cele mai citite

Bulgaria introduce controale la granița cu România înainte de aderarea completă la Schengen

Cu doar câteva zile înainte de aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen, autoritățile de la Sofia au hotărât instituirea controalelor la...

Costul cozonacului de Crăciun 2024: cifre furnizate de INS

Cozonacul, fie el preparat acasă sau cumpărat din magazin, rămâne un element central pe masa de Crăciun. În magazine, prețul acestui desert începe de...

Windows 11. Acțiuni care te pot ajuta să îți maximizezi experiența

Dacă Windows 11 rulează lent, există câteva lucruri simple pe care le poți face pentru a îmbunătăți performanța calculatorului tău. În timp ce un restart...
Ultima oră
Pe aceeași temă