5.2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialABUZ. Președintele CJ Galați Nicolae Bacalbașa a reintrodus cenzura de sorginte comunistă

ABUZ. Președintele CJ Galați Nicolae Bacalbașa a reintrodus cenzura de sorginte comunistă

Toate informațiile comunicate presei de instituțiile subordonate trebuie să fie verificate, modificate și avizate de omul său de încredere, poeta Florina Zaharia, numită purtător de cuvânt.

Președintele Consiliului Județului (CJ) Galați, Nicolae Bacalbașa a introdus cenzura în comunicarea cu presa pentru toate instituțiile care funcționează sub autoritatea consiliului, controlând la sânge conținutul comunicatelor și al punctelor de vedere sau informațiilor oferite jurnaliștilor. Cu toate că și-a dobândit notorietatea prin declarațiile ”împănate” cu termeni din argou în jurnalele de la ora 5, din postura de președinte al CJ Galați Nicolae Bacalbașa nu numai că nu mai este un adept al libertății de informare a opiniei publice și mai rău de atât, a reintrodus mecanismele propagandei comuniste, când orice informație putea fi tipărită numai dacă avea ”viză” de la activiștii de la ”Propagandă”.

Instituțiile din subordinea CJ Galați au primit o circulară semnată de Nicolae Bacalbașa, prin care sunt instituite noile reguli de abordare restrictivă a relațiilor cu presa. Practic, niciuna din instituțiile de sub autoritatea CJ nu mai poate comunica documente către presa locală și națională decât după ce conținutul acestora este verificat, modificat și avizat, adică ”cenzurat”, de cea pe care Bacalbașa a numit-o purtător de cuvânt a CJ Galați, Florina Zaharia, care nu are experiență în media sau comunicare publică, remarcându-se pe plan local ca poetă.

Iată cum funcționează sistemul pus la cale de președintele CJ Galați: ”Documentele care fac obiectul prezentei circulare sunt: articole pentru mass-media (cu excepția articolelor științifice care fac obiectul publicării în presa de specialitate), comunicatele de presă, informările de presă, punctele de vedere și dreptul la replică, înștiințări și/sau anunțuri publice ale instituției, mesajele de interes public. Documentele vor fi comunicate Consiliului Județului Galați cu precizarea sursei și a destinatarilor. Consiliul Județului Galați va urmări conținutul și calitatea informației, activitate ce va fi realizată de purtătorul de cuvânt, doamna Florina Zaharia. Consiliul Județului Galați va decide asupra formei finale a documentelor și entităților mass-media către care acestea vor fi comunicate prin grija instituțiilor inițiatoare”, se spune în circulara semnată de Nicolae Bacalbașa.

”Cealaltă parte a presei”?!

Prin acest ”ucaz” al președintelui CJ Galați se instituie și o abordare discriminatorie a relațiilor cu presa locală și centrală de către instituții publice, care trebuie ca odată cu textele supuse ”vizei” poetei Florina Zaharia, să comunice și ”destinatarii”, adică ziarul, televiziunea sau publicația online, cu care va comunica. Odată cunoscuții ”destinatarii”, tot Consiliul Județului decide ”asupra enităților mass media” către care vor fi comunicate informațiile.

Prin această selectare abuzivă a publicațiilor cu care au voie să comunice instituțiile publice aflate la ordinele lui Nicolae Bacalbașa este reintrodus ”conceptul” de ”cealaltă parte a presei”, prin care Ion Iliescu și Adrian Năstase defineau instituțiile media care nu le erau pe plac.

Un regulament anti-european

În cazul nostru, publicațiile care nu sunt pe placul lui Bacalbașa nu vor mai putea obține informații de la o mare parte din instituțiile publice gălățene. CJ are în administrare două spitale, dar sub autoritatea consiliului mai funcționează două societăți comerciale, de proiectare edilitară și de drumuri și poduri, trei muzee, grădina botanică și grădina zoologică, centrul cultural, biblioteca județeană, direcția de asistență socială și protecția copilului, serviciul de evidența persoanei.

Activitatea tuturor acestor instituții este de interes public. Prin aceste reguli impuse de Nicolae Bacalbașa sunt încălcate mai mult de jumătate din prevederile ”Cartei Europene a Libertății Presei”, în primul rând art. 2, la care se spune că ”cenzura este interzisă”

Sistem aberant

Chiar dacă, prin absurd, am admite mecanismul de cenzură instituit de Nicolae Bacalbașa, acesta nu va putea funcționa. Spre exemplu, dacă un jurnalist lucrează la un subiect de actualitate, în care trebuie să prezinte și punctul de vedere al vreuneia din instituțiile implicate în caz, ar trebui să aștepte punctul de vedere al instituției respective de la câteva ore până la câteva zile, pentru trecerea ”punctului de vedere” prin furcile caudine ale mecanismului cenzurii de la CJ Galați. Acest lucru nu se va întâmpla întodeauna, pentru că o dezvăluire poate fi dată publicității și sub rezerva publicării ulterioare a unui punct de vedere care întârzie nepermis de mult. 

Cele mai citite

Adrian Veștea a demisionat de la Ministerul Dezvoltării, pentru a prelua conducerea Consiliului Județean Brașov

Demisia sa a fost anunțată printr-un mesaj publicat pe rețelele sociale Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, a anunțat marți, 19 noiembrie, că demisionează din funcția guvernamentală,...

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...

Adrian Veștea a demisionat de la Ministerul Dezvoltării, pentru a prelua conducerea Consiliului Județean Brașov

Demisia sa a fost anunțată printr-un mesaj publicat pe rețelele sociale Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, a anunțat marți, 19 noiembrie, că demisionează din funcția guvernamentală,...
Ultima oră
Pe aceeași temă