Discursul presedintelui Traian Basescu, care a participat la deschiderea anului universitar 2006-2007 la Universitatea „Transilvania” din Brasov, a readus in actualitate problema calitatii invatamantului superior romanesc. Atunci presedintele Basescu a reprosat calitatea scazuta a invatamantului superior, atragand atentia ca nici una dintre universitatile din Romania nu figureaza in topul primelor 500 de universitati din lume. De altfel, nu doar ca nu existam in acel clasament, dar la 16 ani de la revolutie in Romania inca nu exista un top al facultatilor, un clasament fundamentat pe baze stiintifice si care sa ii ajute pe absolventii de liceu atunci cand merg la facultate.
Admiterea la facultate se face in continuare dupa vechile metode Ð notorietatea universitatii, informatiile oferite de familie, prieteni si cunostinte si cam atat. Evident, olimpicii internationali isi aleg facultatea dupa alte criterii, mai bine de jumatate parasind anual tara pentru a merge la studii in strainatate, la universitati de prestigiu.
Diploma poate fi doar o bucata de carton fara valoare
Singurul top al universitatilor a fost realizat de Asociatia Ad Astra (are ca membri cercetatori romani din intreaga lume), care a intocmit un clasament dupa modelul Shanghai. Topul cuprinde un clasament general, respectiv un clasament pe domenii stiintifice, care reflecta pregatirea si performanta stiintifica a cadrelor didactice ale universitatilor. Clasamentele sunt realizate pe baza articolelor stiintifice publicate de personalul universitatilor in reviste stiintifice recunoscute pe plan international, cunoscutele articole cotate ISI, raportate la numarul cadrelor didactice.
Ad Astra a luat in considerare toate universitatile din Romania, de stat si particulare.
„Ca si in 2005, in clasamentul general pe care noi l-am intocmit, pe primele locuri se situeaza Universitatea „Al. I. Cuza” din Iasi, Universitatea din Bucuresti, Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica din Bucuresti si Universitatea Tehnica „Gh. Asachi” din Iasi. La polul opus, printre universitatile de dimensiuni mari care au ocupat locuri codase sunt Academia de Studii Economice din Bucuresti si Universitatea „Spiru Haret”. Chiar si cele mai performante universitati publica doar un articol pe an la patru cadre didactice, in timp ce in tarile occidentale este normal ca fiecare cadru didactic sa publice, in medie, un articol pe an. Practic, diferenta respectiva explica de ce nici o universitate din Romania nu se situeaza printre primele 500 de universitati ale lumii, in timp ce in acelasi clasament se regasesc trei universitati din Polonia si doua din Ungaria. Practic, un clasament arata foarte clar care universitati ofera o diploma de calitate, deci un invatamant de calitate, si care doar un carton fara valoare”, spune dl Razvan Florian, directorul executiv al Asociatiei Ad Astra.
Criteriul principal, articolele stiintifice publicate
Clasamentele intocmite de Ad Astra sunt realizate pe baza articolelor stiintifice publicate de personalul universitatilor in reviste stiintifice recunoscute pe plan international, indexate de ISI Web of Science in 2005.
Cel general este facut pe baza numarului de articole stiintifice raportat la numarul de cadre didactice ale universitatii, iar cel pe domenii stiintifice, prin repartizarea pe domenii stiintifice a articolelor publicate de universitati, in functie de revista in care au fost publicate (ceea ce face ca la religie, de exemplu, pe un loc fruntas sa figureze Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative) si insumarea factorului de impact al revistelor in care universitatile au publicat articole. Pentru fiecare domeniu, sunt prezentate primele 1-5 universitati in functie de impactul total al articolelor publicate sau de numarul de articole acolo unde revistele nu au factor de impact.
ISI, pro si contra
ISI, indicator care este folosit la intocmirea celebrului clasament Shanghai privind primele 500 universitati din lume, a starnit in mediul academic din Romania numeroase controverse. De altfel, pentru eliminarea acestui indicator sau scaderea sa ca pondere, care conta la acordarea titlurilor universitare de conferentiar si profesor, precum si cercetator stiintific, universitarii au facut multe presiuni asupra ministrilor de la educatie. Unii universitari au spus ca baza de date a ISI ar fi limitata si nu sunt incluse diverse reviste, de asemenea prestigioase. Pentru ca se tot vorbeste de ISI, trebuie specificat ca este vorba de Institute of Scientific Information din Philadelphia, SUA (actualmente Thomson ISI), care din 1961 a inceput monitorizarea principalelor reviste stiintifice internationale, indexand atat articolele stiintifice, cat si citarile din articole. In plus, ISI ierarhizeaza revistele stiintifice indexate in functie de factorul de impact, o marime care reprezinta raportul dintre numarul citarilor revistei respective intr-o perioada de un an si numarul total al lucrarilor publicate in revista in cei doi ani anteriori perioadei respective. In prezent, ISI indexeaza aproximativ 13.000 de reviste stiintifice, acoperind aproape toate domeniile stiintifice, inclusiv stiintele sociale si umaniste.
In top 100, Harvard tot pe prima pozitie
Pe langa articolele indexate ISI, un alt criteriu care se ia in calcul la intocmirea celebrului top al primelor 500 universitati din lume se refera si la numarul de premiati Nobel absolventi ai universitatilor. Din pacate, la acest capitol putem sa ne laudam doar cu George Emil Palade, singurul roman care a reusit sa primeasca prestigiosul premiu Nobel. Clasamentul Shanghai, realizat de Institutul pentru Invatamant Superior al Universitatii Jiao Tong din Shanghai si care ierarhizeaza primele 500 de universitati din lume in functie de performanta stiintifica, a capatat deja o notorietate internationala si este, alaturi de clasamentul realizat de revista Times Higher Education Suplement, un instrument de referinta in ierarhizarea universitatilor. Potrivit metodei Shanghai, pe primele 100 de locuri din topul primelor 500 de universitati din lume se constata ca batalia cea mare se da intre americani, englezi si australieni, dar foarte bine cotate sunt si universitati din Franta, Canada, Japonia, Olanda, Danemarca, Elvetia, China etc.
Pentru a va face o idee asupra clasamentului Shanghai si a reputabilelor universitati incluse, va prezentam topul primelor 100 de universitati din lume in acest an.
1. Harvard University – SUA;
2. University of Cambridge Ð Marea Britanie;
3. University of Oxford Ð Marea Britanie;
4. Massachusetts Institute of Technology Ð SUA;
4.Yale University Ð SUA;
6. Stanford University Ð SUA;
7. California Institute of Technology Ð SUA;
8. Univeristy of California, Berkeley Ð SUA;
9. Imperial College London Ð Marea Britanie;
10. Princeton University Ð SUA;
11. University of Chicago Ð SUA;
12. Columbia University Ð SUA;
13. Duke University Ð SUA;
14. Beijing University Ð China;
15. Cornell University Ð SUA;
16. Australian National University Ð Australia;
17. LSE Ð Marea Britanie;
18. Ecole Normale Superieure Ð Franta;
19. National University of Singapore Ð Singapore;
19. University of Tokyo Ð Japonia;
21. McGill University Ð Canada;
22. University of Melbourne Ð Australia;
23. John Hopkins University ÐSUA;
24. Swiss Federal Institute of Technology Ð Elvetia;
25. University College London Ð Marea Britanie;
26. University of Pennsylvania Ð SUA;
27. University of Toronto Ð Canada;
28. Tsing Hua University Ð China;
29. Kyoto University Ð Japonia;
29. University of Michigan Ð SUA;
31. University of California LA Ð SUA;
32. University of Texas at Austin Ð SUA;
33. University of Edinburgh- Marea Britanie;
33. University of Hong Kong Ð Hong Kong;
35. Carnegie Melon University Ð SUA;
35. University of Sydney Ð Australia;
37. Ecole Polytechnique Ð Franta;
38. Monash University Ð Australia;
39. University of Geneva Ð Elvetia;
40. University of Manchester Ð Marea Britanie;
41. University of New South Wales Ð Australia;
42. Northwestern University Ð SUA;
43. New York University Ð SUA;
44. University of California, San Diego Ð SUA;
45. University of Queensland Ð Australia;
46. University of Auckland Ð Noua Zeelanda;
46. King's College London Ð Marea Britanie;
48. University of Rochester Ð SUA;
48. Washington University in St. Louis Ð SUA;
50. University of British Colombia Ð Canada;
50. Chinese University of Hong Kong Ð Hong Kong;
52. Science Po Paris Ð Franta;
53. Vanderbit University Ð SUA;
54. Brown University Ð SUA;
54. University of Copenhagen Ð Danemarca;
56. Emory University Ð SUA;
57. Indian Institute of Technology Ð India;
58. Universitat Heidelberg Ð Germania;
58. Hong Kong University Ð Sci/Tech Ð Hong Kong;
60. Case Western Reserve University Ð SUA;
61. Dartmouth College Ð SUA;
61. Nanyang Technological University Ð Singapore;
63. Seoul National University- Coreea de Sud;
64. Bristol University Ð Marea Britanie;
64. Ecole Poly Fed de Lausanne Ð Elvetia;
66. Boston University Ð SUA;
67. Eindhoven University of Technology Ð Olanda;
68. Indian Institute of Management Ð India;
69. University of Amsterdam Ð Olanda;
70. Sch of Oriental/ African Ss Ð Marea Britanie;
70. Osaka University Ð Japonia;
72. Ecole Normale Superieure Lyons Ð Franta;
73. University of Warwick Ð Marea Britanie;
74. Univers Nac Auto de Mexico Ð Mexic;
75. University of Basel Ð Elvetia;
76. Catholic University of Louvain Ð Belgia;
77. University of lllinois – SUA;
78. Trinity College Dublin Ð Irlanda;
79. University of Otago Ð Noua Zeelanda;
79. University of Wisconsin Ð SUA;
81. University of Glasgow Ð Marea Britanie;
82. Macquarie University Ð Australia;
82. Tech Universitat Munich – Germania;
84. University of Washington Ð SUA;
85. University of Nottingham Ð Marea Britanie;
86. Delft University of Tech Ð Olanda;
87. University of Vienna Ð Austria;
88. University of Pittsburgh Ð SUA;
89. University of Lausanne Ð Elvetia;
90. University of Birmingham Ð Marea Britanie;
90. Leiden University Ð Olanda;
92. Erasmus University Rotterdam Ð Olanda;
93. Moscow State University Ð Rusia;
93. Univ Pierre et Marie Curie Ð Franta;
95. Utrecht University Ð Olanda;
96. Catholic University of Leuven Ð Belgia;
97. Wageningen University Ð Olanda;
98. Universitat Munich Ð Germania;
99. Q Mary&Westfield College Ð Marea Britanie;
100. Pennsylvania State University Ð SUA.