Autoritatile romane sunt pe punctul de a recupera a zecea bratara dacica din cele 15 sustrase din siturile arheologice din Muntii Orastiei. Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a declarat ca aceasta bratara se afla in SUA, de unde urmeaza sa fie adusa dupa ce va fi rascumparata de statul roman.
"Suntem pe cale sa recuperam si a zecea bratara, ea se gaseste in Statele Unite, va fi adusa in Europa, o vom expertiza si vom gasi si resursa financiara de a o rascumpara", a spus Iorgulescu. Ministrul a precizat ca rascumpararea bratarilor dacice este o decizie justificata, avand in vedere ca apartin statului roman, banii urmand a fi recuperati in urma procesului in care ministerul s-a constituit parte civila. "Este o investitie pe care o face statul, si nu o pierdere, deoarece fiecare ban va fi recuperat de la cei care au furat bratarile si le-au vandut in strainatate. Am dispus sa se faca o noua re-re-reexpertiza cu specialisti de peste hotare pentru a asigura impartialitatea. La inceputul lunii viitoare ii vom aduce in tara, sunt patru sau cinci specialisti de la institute de specialitate din Germania, Franta sau alte state", a completat ministrul Culturii.
Iorgulescu a adaugat ca nu este de acord ca bratarile dacice sa fie preluate de Justitie pe perioada desfasurarii procesului cautatorilor de comori acuzati ca au furat si au traficat bratarile, idee pusa in discutie la ultimul termen al procesului derulat la Tribunalul Hunedoara. "Nu impartasesc un asemenea punct de vedere, deoarece apartin patrimoniului national, sunt bratari de o inegalabila valoare, care ne racordeaza la trecutul nostru si sunt de domeniul tezaurului. Eu cred ca romanii au, in mod normal, dreptul sa le vada, sa se bucure de prezenta lor si sa faca obiectul unei expuneri publice. Nu impartasesc ideea ca trebuie inchise in seifurile Politiei, Justitiei sau ale altor ministere de resort", a precizat Iorgulescu. Cele noua bratari dacice recuperate deja de statul roman se afla in prezent in patrimoniul Muzeului National de Istorie al Romaniei (MNIR).
Primele patru bratari dacice au fost rascumparate cu suma de 980.000 de lei de la un colectionar american. Cea de-a cincea bratara a fost predata statului roman de catre autoritatile judiciare franceze in ianuarie 2007. O alta bratara geto-dacica din aur a fost recuperata in luna iunie 2007, la Baia Mare, de la un hunedorean. Ultimele trei bratari dacice expuse la MNIR au fost recuperate in august 2007, din Elvetia si din SUA. Rascumpararea acestora a costat statul roman 140.000 de euro, respectiv 60.000 de dolari.