Echipele de intervenţie au ajutat, după trei zile cu ninsori puternice, 948 de persoane aflate în situații critice și au deblocat peste 600 de autovehicule înzăpezite.
Vremea nu se va îmbunătăți în zilele următoare, chiar dacă nu se vor mai înregistra căderi masive de zăpadă. Atmosfera va fi deosebit de rece, cu temperaturi care vor ajunge frecvent sub -15 grade Celsius și, izolat, până la -25 de grade noaptea, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). În timpul zilei, maximele nu vor urca peste zero grade, fiind mai frecvent în jurul valorii de -10 grade Celsius. Deja cea mai scăzută temperatură din această iarnă, de -25 de grade Celsius, a fost consemnată ieri dimineață în localitatea Apa Neagră din județul Gorj, fiind urmată de cea de la Toplița, în județul Harghita, cu -20,3 grade Celsius.
Frigul va fi accentuat de vânt, care va avea intensificări temporare în sudul Moldovei, jumătatea estică a Munteniei şi Dobrogea, cu rafale de până la 40-50 km/h, spulberând zăpada deja depusă, conform ANM.
Iarna, care și-a intrat în drepturi de weekendul trecut, a făcut deja două victime omenești și mai multe pagube materiale. Echipele de intervenţie au ajutat 948 de persoane aflate în situații critice și 94 care aveau urgențe medicale, majoritatea bătrâni, gravide sau copii în stare gravă, iar peste 600 de autovehicule înzăpezite, în care se aflau 1.194 de persoane, au fost deblocate, potrivit Ministerului Afacerilor Interne. Peste 16.700 de polițiști, pompieri, jandarmi și militari ai Ministerului Apărării Naționale au fost scoși pe teren, potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, citată de Mediafax.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/6c5df72c061583f5f4c7f09a02ed315a/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
Două femei cu probleme medicale grave au decedat luni, echipajele de pe ambulanță nemaiputând să le salveze. “În primul caz, în județul Vaslui, pacienta a fost preluată în stop cardio-respirator. S-au efectuat manevre de resuscitare, dar, din nefericire, fără rezultat. În cel de-al doilea caz, în județul Tulcea, femeia nu anunțase că este însărcinată, nefiind, deci, luată în evidențele medicului de familie. În timpul transportului cu ambulanța, starea acesteia s-a agravat. Echipajul medical a depus toate eforturile pentru a-i salva viața, dar din păcate femeia a decedat”, a precizat Monica Dajbog. Pe de altă parte, autoritățile au reușit să salveze o altă gravidă, din localitatea băcăuană Podu Turcului, în vârstă de 19 ani, după ce a fost preluată cu un elicopter al MAI, deoarece ambulanţa nu a putut ajunge la ea din cauza drumului înzăpezit.
Zeci de drumuri închise
Numeroase drumuri naționale au rămas închise și ieri, deși ninsoarea s-a mai domolit. Circulaţia a fost redeschisă pe autostrada A2, tronsonul Lehliu-Feteşti, abia ieri dimineață, la aproape 24 de ore de la momentul în care s-a luat măsura închiderii traficului. Alte 20 de drumuri naţionale au rămas închise, din cauza vremii, și în prima parte a zilei de ieri, iar situația a fost și mai dificilă pe drumurile județene deoarece, potrivit autorităților, nu au reprezentat o prioritate la deblocare. “Am încercat să deszăpezim arterele principale. Drumurile judeţene care au mai rămas blocate sunt mai puţin circulate”, a declarat Daniel Minciună, directorul Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor Iaşi, unde mai erau ieri blocate 11 drumuri județene.
Situația din Vaslui era chiar mai dificilă, aici inclusiv trei drumuri naţionale rămânând închise traficului rutier din cauza vremii nefavorabile, conform Mediafax, la care se adaugă zece drumuri pe care s-au format suluri de zăpadă. Autorităţile vasluiene nu au putut preciza când vor fi înlăturate blocajele de pe drumurile naţionale şi judeţene astfel încât traficul să se desfăşoare în condiţii normale.
Aproape 60 de localităţi din judeţul Brăila au avut alimentarea cu apă întreruptă, iar alte 65 din Brăila, Buzău, Dâmbovița, Galați, Neamț și Tulcea nu au avut energie electrică, echipele de la Electrica intervenind pentru remedierea defecţiunilor.
Judeţele Buzău, Vrancea şi Brăila au fost luni, până la ora 13.00, sub cod roşu de ninsoare şi vânt. Ulterior, până la ora 18.00, cele trei judeţe, precum şi Ialomiţa, Galaţi, Vaslui, Bacău, Prahova şi Tulcea au fost sub avertizare de cod portocaliu.