La 110 ani, britanicul Claude Choules era considerat cel mai longeviv participant în Primul Război Mondial. Veteranul s-a stins din viaţă joi, 5 mai, într-un azil de bătrâni din vestul Australiei, după cum informează BBC.
Biografia lui Claude Choules este cel puţin la fel de impresionantă ca şi vârsta pe care a atins-o.
Militar la 15 ani
Născut la în Pershore, Worcestershire, în 1901, Choules a vrut să se înroleze în armată chiar de la 13 ani, când izbucnise Primul Război Mondial, dar a fost refuzat pentru că era încă prea tânăr. A fost admis în Marina Regală peste doi ani şi detaşat pe nava de antrenament „HMS Impregnable” din Devonport. Acolo a văzut scena dramatică a navelor care se întorceau cu răniţii din sângeroasa Bătălie de pe Somme.
În 1917 a fost transferat pe nava de război „HMS Revenge”, la acea vreme unul dintre cele mai noi şi puternice vase de luptă din Marea Britanie.
În noiembrie 1918, drama se transforma în triumf pentru tânărul Choules, care era martor la capitularea flotei germane, în Firth of Forth.
Etapa australiană
A ajuns apoi în Australia, în 1926, pentru a lucra ca instructor la Depoul Naval „Flinders” de lângă Adelaide. Stilul de viaţă de la Antipozi i-a plăcut atât de mult încât s-a transferat la Marina Regală Australiană, unde s-a specializat în lucrul cu torpilele şi explozibilii.
Începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, în 1939, Claude Choules activa în vestul continentului australian şi a fost însărcinat cu distrugerea instalaţiilor militare strategice în cazul în care japonezii ar fi invadat. Până la finalul războiului a particpat în mai multe misiuni de înlăturare a epavelor din apele Australiei.
După război, a rămas în marină până în 1956, când a fost pensionat, având deja 40 de ani în uniformă.
În următorii 10 ani a condus un echipaj ocupat cu pescuitul de raci pe coasta vestică a continentului.
La bătrâneţe s-a retras în azilul din Gracewood, în Salter Point, o suburbie a oraşului Perth.