A murit Pavel Coruț, fost ofițer de informații dar și un cunoscut jurnalist și scriitor. Nu se cunosc deocamdată cauzele decesului.
Pavel Coruț a murit în dimineața zilei de joi, 28 octombrie, la vârsta de 72 de ani.
Cine a fost Pavel Coruț
Pavel Coruț a fost ofițer de informații și contrainformații român, colonel al serviciului de contrainformații militare a Armatei Române până în februarie 1990, potrivit Wikipedia. În următorul an de după Revoluție, el a fost trecut în rezervă, moment în care își face debutul în presă dar și ca scriitor.
Jurnalist și scriitor cu peste 170 de cărți publicate
Pavel Coruț a debutat în viața civilă ca jurnalist, semnând la început sub pseudonimul de Paul Cernescu și apoi ca scriitor (în 1992), publicând de atunci peste 175 de cărți, romane de ficțiune, de non-ficțiune, de dragoste, motivaționale și de poezii. El a atins subiecte diverse în cărțile sale, de la ficțiune speculativă, istorie, metodele de autoeducare, până la misterele lumii, serviciile secrete și versuri alese.
De ce numele său ar fi trebuit să fie Decebal
Pavel Coruț s-a născut în 17 iunie 1949 în satul Glăvăneștii Vechi din județul Iași. Tatăl, Gheorghe Coruț, aviator pe frontul de Est în al doilea Război Mondial a fost decorat cu Ordinul Virtutea Aeronautică, clasa „Crucea de Aur”. Mama este descrisă de autor ca fiind: o femeie bine clădită, cu părul blond și cu ochi albaștri, vitează, pregătită să înfrunte greutățile unei vieți conturate de sărăcie și război. Având anumite concepții așa-zise păgâne mama planificase ca pe cel de-al treilea fiu să-l boteze Decebal, însă tatăl trece în certificatul copilului numele Pavel.
Ce făcea în liceu ca să câștige bani de pâine
Școala generală o urmează în satul natal. În 1960 familia Coruț părăsește comuna Andrieșeni și se stabilește la periferia Iașului în colonia muncitorească Ciurea. Clasele gimnaziale le finalizeză într-o școală din această colonie. În 1963 este admis la Liceul Național Mihail Sadoveanu din Iași. În liceu își câștigă existența muncind cu normă la confecționat lăzi pentru fructe.În 1965 este unul din cei 400 de candidați admiși la Liceul Militar Ștefan cel Mare din Câmpulung Moldovenesc.
Pavel Coruț a lucrat în serviciile speciale 23 de ani
În 1967 este admis la Școala Militară Superioară de Ofițeri de Marină din Constanța. Anul I îl urmează pe nava școală Mircea. Data de 19/20 august 1968, zi reținută de istorie prin Invadarea Cehoslovaciei de către URSS, îi găsește pe Pavel Coruț și colegii din școala militară „înarmați de război și cu steaguri de luptă” (cuvintele aparțin scriitorului) pregătiți să protesteze împotriva agresiunii din Cehoslovacia. În octombrie 1971 este chemat la Serviciul de Contrainformații pentru Forțele Navale Române pentru a fi transferat la contrainformații militare. El a servit în servicii speciale în perioada 1967-1990.
Sursa foto: Wikipedia