-0.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSpecialA murit Iulian Vlad, ultimul șef al Securității lui Ceaușescu. Și-a turnat...

A murit Iulian Vlad, ultimul șef al Securității lui Ceaușescu. Și-a turnat tatăl și a fost implicat în reprimarea Revoluției din 1989. Fiul generalului lucrează la Corpul de Control al premierului Tudose

UPDATE 17,00: Fiul fostului general Iulian Vlad lucrează, în acest moment, la Corpul de Control al premierului Tudose, anunță, pe blog, jurnalistul Cătălin Prisăcariu.

Potrivit declarației sale de avere din data de 14 iunie 2017, Adrian Vlad este încadrat la Corpul de Control pe funcția de consilier superior.


Fostul șef al Securității lui Nicolae Ceaușescu, Iulian Vlad, a murit sâmbătă dimineață, la vârstă de 86 de ani. 

 Iulian Vlad a fost membru al Partidului Comunist din 1946, iar din 1948 până în 1951 a ocupat mai multe funcții, de la cea de secretar de plasă și de județ, până la cea de șef de secție al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Muncitoresc.  În perioadă 1952-1974, Iulian Vlad a lucrat la Ministerul de Interne, ca specialist în învățământ militar, iar din 1974 până în 1977 a fost comandantul Școlii Militare de Ofițeri.  
  
 A rămas în continuare în Ministerul de Interne, unde din 1977 până în 1984 a fost secretar de stat, apoi adjunct al ministrului de Interne, până în 1987, când a preluat funcțiile de ministru secretar de stat și șef al Departamentului Securității Statului, până în 6 ianuarie 1990, când a fost trecut în rezervă. 

După căderea regimului comunist, Iulian Vlad a fost arestat şi condamnat la 25 ani de închisoare, ca urmare a implicăriii sale în represiunile care au avut loc la Timişoara şi la Bucureşti în decembrie 1989, dar a executat din pedeapsă doar patru ani, potrivit News.ro

Primit cu onoruri de Academia Română

În ultima parte a vieții, Iulian Vlad a dus o întreagă campanie prin care s-a disculpat pe sine și Securitatea comunistă pentru crimele comise în timpul regimului dictatorial și pentru intervențiile din timpul Revoluției din 1989. 

România liberă a relatat la începutul acestui an faptul că, pe fondul unei revigorări a naționalismului anti-Soros, foștii comandanți ai Securității s-au relansat în viața publică și rescriu istoria contemporană a României. Ultimul ei șef, Iulian Vlad, colindă țara și este întâmpinat cu onoruri de către Academia Română, politicienii locali și presă.

„Nu am nimic să-mi reproșez“, a declarat Iulian Vlad, la o dezbatere organizată în octombrie 2016 la Timișoara – orașul de unde a pornit schimbarea de regim din decembrie 1989 – chiar în Aula Academiei Române din acel oraș. Academia nu a explicat de ce a găzduit acest eveniment, organizat de Asociația cadrelor militare în rezervă și retragere din Serviciul Român de Informații, cu ocazia lansării unei cărți scrise de Aurel Rogojan, „Factorul intern. România în spirala conspirațiilor“. Rogojan este el însuși un fost general de Securitate, fiind șeful de cabinet al lui Vlad. Născut în urmă cu 63 de ani la Ceica, lângă Beiuș, absolvent al Liceului Samuil Vulcan și apoi șef de promoție al Școlii de ofițeri de Securitate, Aurel Rogojan a fost până în 1989 șeful de cabinet al șefului Departamentului Securității Statului, Iulian Vlad. Specialist în contraspionaj, și-a continuat cariera ca general SRI și profesor, până în 2006, la Academia Națională de Informații – instituția de învățământ superior patronată de acest serviciu și la care generalul Gabriel Oprea a fost îndrumător de doctorat.

Citește și DEZVĂLUIRI. Pensionarii terorii ceaușiste. Renașterea ultimului șef al Securității: generalul Iulian Vlad. Este întâmpinat cu onoruri de către Academia Română și politicienii locali

Colaborator de tânăr

Generalul (r) Iulian Vlad a dat, când avea 18 ani, mai multe rapoarte olografe către partid în care a arătat cum a încercat să-şi determine tatăl să nu mai meargă la biserică. În delaţiunile sale, actualul general în rezervă susţine că a fost crescut şi educat de partid de la 14 ani. Comitetul Central al UTM scria despre el că “a dus o muncă intensă începând din 1946 – la exproprierea moşierilor, campania electorală din 1946 şi 1948 la naţionalizare”.

Citește și: Fostul şef al Securităţii, Iulian Vlad, şi-a turnat tatăl la partid

Plângere penaă pentru persecuții politice

În martie anul acesta, Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, a depus o plângere penală cu cinci capete de acuzare împotriva generalului (r) Iulian Vlad. 

Conform acestei plângeri, Iulian Vlad este acuzat de “instigare la persecuţii pe motive politice, cercetare abuzivă, represiune nedreaptă,  supunerea la rele tratamente și torturare a tatălui meu”. „E foarte trist că poate cel mai mare criminal din istoria Securității din acea perioadă a ajuns azi onorabil”, a declarat Andrei Ursu.

Tatăl lui, inginerul Gheorghe Ursu, a murit în anul 1985, după ce a fost anchetat și bătut cu bestialitate în arestul Miliției București, din ordinul șefilor Securității. Aceștia i-au înscenat o acuzație pentru deținere ilegală de valută, pentru a evita să fie criticați că instrumentează un proces politic.

Citește și Șefii Securităţii, judecaţi pentru crime împotriva umanităţii

Cele mai citite

Ilie Bolojan: PSD are dreptul să propună premierul, conform aritmeticii parlamentare

Bolojan a subliniat importanța respectului între partenerii de coaliție și necesitatea de a asigura stabilitate politică în România Președintele PNL, Ilie Bolojan, a declarat, duminică...

Crin Antonescu recunoaște negocierile pentru candidatura la Președinție: Este o discuție complexă

Europarlamentarul PSD, Gabriela Firea, și-a exprimat sprijinul pentru candidatura lui Antonescu, lăudându-i experiența politică Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a confirmat duminică, pentru Europa...

Tanczos Barna, viitor ministru de Finanțe și vicepremier: Vom întări economia și reconsolida finanțele țării

Barna a promis predictibilitate, credibilitate și o abordare rațională a politicilor fiscal-bugetare Tanczos Barna, propus de UDMR pentru funcția de ministru al Finanțelor și vicepremier,...
Ultima oră
Pe aceeași temă