18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialA murit cineastul şi romancierul Pierre Schoendoerffer

A murit cineastul şi romancierul Pierre Schoendoerffer

Cineastul şi romancierul francez Pierre Schoendoerffer a murit miercuri dimineaţă, la Paris, la vârsta de 83 de ani, în urma unei operaţii, a anunţat familia sa, confirmând o informaţie apărută în Le Figaro.

‘Pierre Schoendoerffer de la Institut de France, scriitor, regizor, documentarist, vice-preşedine al Academiei de Arte Frumoase, secţiunea cinema şi audiovizual, a murit în cursul acestei dimineţi, la spitalul militar Percy’, a informat familia într-un scurt comunicat, relatează Agerpres.

Câştigător al unui premiu Oscar pentru cel mai bun film documentar (‘La Section Anderson’, 1968) şi a trei premii Cesar, în 1978, pentru ‘Le Crabe tambour’, Pierre Schoendoerffer a fost martor al vieţii luptătorilor, lume pe care a cunoscut-o foarte bine. Prizonier la Dien Bien Phu (Vietnam) în mai 1954, eliberat apoi, a părăsit armata pentru a deveni fotoreporter. După primul lui film, ‘La Passe du Diable’ (1956), a făcut alternativ filme artistice şi documentare şi a scris primul roman în 1963, ‘La 317e section’, ecranizat în 1965.

Printre realizările sale importante se numără scrierea şi ecranizarea romanului ‘Le Crabe tambour’ (marele premiu pentru roman al Academiei franceze în 1977), ‘L’Honneur du capitaine’ (1982), în care a făcut din nou portretul soldaţilor care luptă pentru onoare, fără să-şi facă iluzii asupra sfârşitului luptei.

În ‘Dien Bien Phu’ (1991), Pierre Schoendoerffer a realizat o puternică frescă de război, dublată de meditaţia asupra sacrificiilor inutile.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă