Departamentul National Anticoruptie a anuntat ca a inceput urmarirea penala impotriva lui Radu Mazare, primar al Constantei, si a altor 10 persoane, printre care Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta si apropiat al lui Mazare. Ei sunt cercetati in legatura cu retrocedarea frauduloasa a unor mari suprafete de teren din Mamaia si Constanta, prilej cu care s-a creat un prejudiciu de 40 de milioane de euro. Primarul Mazare si celelalte 10 persoane au fost citate la DNA pentru a le fi aduse la cunostinta acuzatiile formulate de procurorii care se ocupa de caz. In luna aprilie, procurorul-sef al PNA Constanta, Ioan Otel, informa ca o echipa de procurori de la Bucuresti verifica la Primaria Constanta legalitatea unor contracte incheiate in ultimii ani de catre administratia locala. Pe langa aceste contracte, echipa a ridicat si alte documente legate de atribuiri de terenuri, licitatii si inscrisuri. Intreaga actiune se declansase in urma unor sesizari la PNA, privind acte de coruptie din Primaria Constanta.
Radu Mazare se dezlantuie impotriva institutiilor statului
Primarul Constantei a acuzat DNA la inceputul lunii noiembrie ca a declansat, de fapt, impotriva sa o „haituiala politica”. A amenintat ca va trimite in fata sediului DNA din Constanta sase camioane cu toate dosarele Primariei si le va descarca acolo. Mazare declara ca doi comisari de politie de la DNA Bucuresti ar fi venit si i-ar fi cerut alte 12 dosare privind retrocedarile. Mazare a anuntat ca nu se teme si va trimite copii ale respectivelor dosare. Saptamana trecuta, Radu Mazare facea public faptul ca intentioneaza sa dea in judecata Guvernul Romaniei, DNA, politisti si procurori de la DNA, tuturor cerandu-le daune morale de la un milliard la 10 miliarde de lei vechi. Mazare sustine ca i-au fost incalcate mai multe drepturi ale omului – prezumtia de nevinovatie, dreptul la un proces echitabil, dreptul la onoare si reputatie.
Mazare afirma ca politistii si procurorii DNA ridicasera 28.607 pagini de documente si ca mai cerusera inca 5.000 de pagini, pentru ca nu gasisera nimic impotriva lui. Primarul Mazare declara ca nu este decat o prigoana politica desfasurata impotriva lui de actuala putere prin intermediul DNA. Radu Mazare a anuntat ca a contactat cele mai bune case de avocatura din Bucuresti si Constanta, ca s-a consultat cu specialisti in drepturile omului si ca, in final, a stabilit 16 actiuni in instanta si 11 sesizari impotriva anumitor institutii ale statului si a reprezentantilor acestora.
Mazare spune ca este „extrem de linistit”
Mazare a organizat luni o conferinta de presa la care a anuntat ca este „extrem de linistit” si ca „procurorii nu au absolut nici o sansa” vizavi de urmarirea sa penala. Mazare a atacat guvernarea, afirmand ca aceasta „si-a vazut visul cu ochii”, obtinand un dosar impotriva sa pe care sa-l fluture in fata opiniei publice. Radu Mazare este de parere ca DNA a declansat urmarirea penala pentru ca a fost presat de cele 16 actiuni ale primarului, inaintate in instanta. Cat despre cazul in sine, Mazare a declarat: „Probabil ca este vorba de dosarul Analdochioi, despre mostenitorii familiei Movila care au revendicat 20 la suta din oras si eu le-am retrocedat pana la 6 la suta”.