17.1 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăSpecial900 de copii repatriati

900 de copii repatriati

» Minorii romani care se afla la Roma si nu sunt insotiti de parinti vor fi repatriati si cazati temporar intr-un centru care va fi infiintat la Bucuresti.

Aceasta este decizia luata ieri de Adriean Videanu si primarul Romei, Walter Veltroni, care au semnat un memorandum in acest sens. In afara de protocolul de colaborare dintre cele doua municipalitati si vorbele frumoase despre legaturile dintre cele doua tari, italienii vor sa rezolve si problemele "arzatoare" create de romanii care stau ilegal in Italia.

Italienii platesc
Primarul Romei l-a informat pe Videanu ca este dispus sa aloce fonduri pentru crearea la Bucuresti a unui centru de primire pentru minorii romani care se afla "in situatii foarte delicate pe teritoriul capitalei Italiei". Cu alte cuvinte, este vorba despre copiii trimisi de parinti la cersit sau fugiti de acasa si care traiesc la Roma fara a fi insotiti de parinti. Videanu s-a declarat de acord cu acest proiect si a promis ca Primaria Capitalei il va sprijini.

Minorii, trimisi acasa
In prezent, exista numai in Roma 895 de minori romani care nu sunt insotiti de parinti, numarul lor fiind in crestere in ultimii ani. In 2004, erau aproape jumatate – 539. Copiii sunt sub tutela autoritatilor italiene, care doresc sa-i repatrieze. "Cel mai bine este sa le cream conditii pentru a fi asistati in tara lor de origine", a declarat primarul Veltroni. Dupa ce vor fi repatriati, minorii vor fi cazati in centrul din Capitala, iar acolo vor primi asistenta din partea asociatiilor care lucreaza in acest domeniu. Scopul va fi integrarea in familiile lor. Majoritatea minorilor romani care locuiesc singuri la Roma au varste cuprinse intre 14 si 18 ani.

Sute de romani saptamanal
Fluxul de migratie din Romania in Italia a ajuns extrem de mare, dupa cum a precizat primarul Romei. Sute de cetateni romani sosesc saptamanal in peninsula si este greu pentru autoritatile italiene sa le rezolve problemele. O parte importanta din comunitatea romaneasca s-a integrat si si-a gasit un loc de munca, insa exista si multi romani care nu lucreaza si comit infractiuni. Acestia din urma sunt tratati de justitie cu aceeasi severitate cu care sunt tratati si cetatenii italieni, a declarat Veltroni. Cei care comit fapte violente in Italia vor trebui sa raspunda pentru ele acolo unde s-au petrecut. Primarul Romei a mai precizat ca doreste sa creeze oportunitati pentru intoarcerea unei parti a romanilor in tara.

» Fara termene
Edilii din Primaria Capitalei nu au stabilit inca unde va fi amplasat centrul de primire a minorilor romani repatriati din Italia. Este posibil ca municipalitatea sa puna la dispozitie terenul necesar pentru constructia sau amenajarea centrului. In ceea ce priveste termenele de realizare pentru acest proiect, autoritatile nu au stabilit inca la ce data se va deschide centrul.

Cele mai citite

PNL rămâne la guvernare, deși dialogul cu PSD a fost sistat

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat că liberalii nu iau în calcul ieşirea de la guvernare şi că discuţiile de marţi...

Iulia Scântei, judecător CCR, opinie separată față de ceilalți judecători în cazul Șoșoacă

Curtea Constituţională nu are atribuţia de a verifica comportamentul, opiniile, afirmaţiile sau atitudinile unui candidat la alegerile prezidenţiale, toate acestea fiind aspecte de natură...

„Totul indică faptul că nu se simte bine!” Verdictul unui neurochirurg în cazul Michael Schumacher!

Un neurochirurg renumit demontează speculațiile privind prezența lui Michael Schumacher la nunta fiicei sale. Recent, mai multe publicații internaționale au relatat că fostul campion de...
Ultima oră
Pe aceeași temă