Procedura de lichidare a SC „Nazarcea – Ovidiu” SA are si victime colaterale: peste 70 de familii care au cumparat sau ocupa locuintele din baracile care apartin societatii au fost debransate de la reteaua de alimentare cu energie electrica. Reprezentantul societatii „Electrica” sustine ca este vorba despre o restanta la plata de aproximativ 800 de milioane de lei vechi pentru serviciile prestate catre societatea pentru care s-au declansat procedurile de lichidare judiciara. Familiile au facut provizii de lumanari sau au scos de prin cotloane uitate lampile cu fitil, pe care le aprind la lasarea intunericului. Din fericire, copiii au luat vacanta si nu mai au de facut temele pentru acasa. Oamenii s-au descurcat cum au putut. S-au gandit chiar ca vor mai imbuna pe cineva de la „Electrica” daca vor depune la casierie 20 de milioane de lei, bani pentru care s-a batut la fiecare usa.
Nu-i primeste nimeni!
Locatarii i-au achitat contravaloarea consumului de energie electrica, cu chitante in regula, lichidatorului afacerii. Nici unul dintre ei nu are contract individual pentru furnizarea curentului, iar lichidatorul sustine ca, desi a incercat sa mai achite din suma cu care societatea este datoare la „Electrica”, plata partiala nu a fost acceptata. De fapt, suma este constituita din consumul aferent diferitelor sectii ale societatii pe vremea cand exista activitate. Disperati ca nu gasesc solutia pentru a rezolva problema, reprezentanti ai locatarilor au ajuns la Prefectura Constanta. Discutiile au scos la iveala si alte neajunsuri carora cele 75 de familii trebuie sa le faca fata. De mai multa vreme, apa pe care fiecare o foloseste in gospodarie provine dintr-o canalizare in care se scurge apa de racire a unor agregate de la Midia. Apa astfel obtinuta este fiarta si apoi bauta de la cel mai mic pana la cel mai in varsta locatar. Au fost semnalate imbolnaviri atat in randul adultilor, cat si al copiilor, dar viata merge inainte.
Discutiile purtate la Prefectura intre lichidatorul SC „Nazarcea – Ovidiu” SA, conducerea „Electrica” si locatarii ramasi fara curent nu au fost in masura sa rezolve situatia si s-au finalizat in… coada de peste. Lichidatorul a declarat ca licitatii pentru vanzarea activelor se organizeaza in fiecare saptamana, dar sumele incasate din aceasta activitate nu sunt suficiente pentru a acoperi debitele societatii, inclusiv cel pentru „Electrica”, pe care conducerea centrala il vrea achitat integral, nu pe bucati. Lichidatorul s-a angajat sa demareaze anumite actiuni, dar – se pare – nu s-a tinut de cuvant. Contractele individuale ar putea fi incheiate, dar numai dupa ce locatarii vor plati (ce au de platit) pentru furnizarea energiei electrice. Oamenii spera ca macar pana in toamna sa se gaseasca o solutie pentru rezolvarea problemelor legate de furnizarea energiei electrice si a apei potabile. Nu de alta, dar, daca nu vor avea curent, majoritatea nu vor avea cu ce sa-si incalzeasca locuintele.
La inchiderea editiei, Prefectura Constanta a anuntat ca baracile au fost rebransate la reteaua de energie electrica. Interventia prefectului, Danut Culetu, a venit insa la mai bine de aproape doua luni de la debransare. In plus, demersurile reprezentantului Guvernului in teritoriu nu rezolva problema datoriilor imense.