4.3 C
București
duminică, 1 decembrie 2024
AcasăSpecial7 reguli dietetice antiburtă

7 reguli dietetice antiburtă

Este obligatoriu să mâncaţi de trei ori pe zi, să vă micşoraţi porţiile, iar seara să evitaţi alimente precum pâinea, cartofii, pastele. Mersul la terasă trebuie înlocuit cu abdomene sau înot, iar zahărul trebuie scos complet din dietă. Sună drastic, dar asta e reţeta!

 

Nu este nevoie de o cură de slăbire drastică pentru a scăpa de colăceii de pe burtă. Se impune doar mai multă disciplină alimentară, scrie Mihaela Bilic, în cartea de nutriţie pentru familie „Sănătatea are gust”, apărută la editura Curtea Veche. Urmează totuşi şi o veste proastă: e nevoie să renunţaţi la bere. Mersul la terasă nu este un sport pe care să îl practicaţi, dacă vreţi să scăpaţi de burtă. În nici un caz nu este indicat să consumaţi bere zilnic. Dar să vedem ce altceva mai puteţi face pentru a veni de hac grăsimii de pe burtă.

 

Obişnuiţi-vă cu trei mese pe zi

Mulţi dintre noi înlocuiesc micul dejun cu cafeaua. Este o mare greşeală! Nu e greu să fierbeţi două ouă, să mâncaţi o banană ori să vă faceţi un sandviş, astfel încât să prelungiţi senzaţia de foame până spre ora prânzului, când, evident, trebuie să mâncaţi iar. De preferat, ar fi o mâncare gătită (ex. supă de roşii, friptură cu salată), iar masa de seară puteţi să o lăsaţi pe seama lactatelor sau, de ce nu, pentru că a venit sezonul, să consumaţi pepene. În orice caz, este bine să vă obişnuiţi cu trei mese pe zi, fără gustări sau ciuguleli între acestea. Dacă mâncaţi la interval de patru-cinci ore, metabolismul va putea să ardă mai multe calorii decât atunci când mâncaţi o singură masă, şi aceea seara.

O zi în care aţi „sărit” o masă este o zi în care nu aţi slăbit, scrie cunoscutul nutriţionist în cartea sa. Potrivit acesteia, caloriile venite după „post” sunt asimilate mai repede şi transformate instantaneu în grăsime de depozit.

Eliminaţi din meniu felurile grele

Mâncărurile gătite tradiţional, cu multă grăsime, prăjeli şi tocături sunt de evitat, mai ales vara. Iată o listă cu mâncăruri nu tocmai recomandate în anotimpul călduros: salată de boeuf, sarmale, şniţel, chiftele, sosuri cu smântână şi făină. Alegeţi variante dietetice, de exemplu grătar sau preparate la cuptor, carne slabă, sos tomat, asortate cu ierburi aromatice şi condimente. „Încercaţi să impuneţi întregii familii un alt mod de a prepara mâncarea, mai sănătos, şi veţi beneficia cu toţii de această schimbare”, vă sfătuieşte nutriţionistul Mihaela Bilic.

Evitaţi alimentele bogate în calorii

Produsele care au calorii multe concentrate într-un volum mic (mezeluri, caşcaval, brânză topită, margarină, ulei, dulciuri) trebuie înlocuite cu produse care au densitate calorică mică şi volum mare (carne slabă, peşte, lapte, iaurt, pâine, paste făinoase, fructe şi legume).

Încercaţi porţiile mai mici

Redimensionaţi porţiile şi numărul de feluri de mâncare consumate la o masă, vă sfătuieşte nutriţionistul Mihaela Bilic. Organismul nu mai consumă multe calorii în ziua de astăzi, când oamenii se deplasează peste tot cu maşina. Majoritatea oamenilor sunt sedentari, preferă liftul scărilor şi nici măcar autobuzele superaglomerate, fără aer condiţionat, nu îi motivează să meargă pe jos. Aşadar, nu mai e loc pentru trei feluri de mâncare la o masă. Trebuie să renunţaţi la succesiunea  clasică; aperitiv/ciorbă/fel principal/desert. În cel mai bun caz, două feluri de mâncare sunt suficiente., iar ciorba ar trebui să fie unul dintre ele, pentru că umple stomacul, nu are multe calorii şi dă saţietate prelungită. „Tradiţia românească încurajează abundenţa alimentară şi porţiile generoase, aşa că reduceţi cu 30% cantitatea de alimente din farfuri şi abia atunci veţi obţine o porţie corectă”, scrie Mihaela Bilic.

Eliminaţi zahărul din alimentaţie

Alimentele bogate în zahăr au calorii goale. Fără aport de nutrienţi. Datorită vitezei cu care se absoarbe în sânge, zahărul determină o secreţie crescută de insulină, homon care stochează suplimentar grăsimea la nivelul abomenului. „Mulţumiţi-vă cu un desert din fructe”, scrie Mihaela Bilic. Cu fructele nu daţi greş, sunt mult mai sănătoase pentru organism în comparaţie cu dulciurile.

Eliminaţi alcoolul

Toată lumea cunoaşte expresia „burtă de băutor de bere”. Majoritatea consumatorilor de bere sunt graşi pentru că alcoolul are multe calorii  (7 cal/ gram) şi, de obicei, se consumă în combinaţie cu sărăţele, alune şi alte alimente grase şi sărate, care fac şi mai plăcut consumul. Când beţi alcool nu se mai ard grăsimile situate în „depozite”. Astfel, alcoolul favorizează transformarea caloriilor alimentare în ţesut adipos. Berea, în plus, are zahăr şi este agresivă pentru ficat şi pancreas, accelerând procesul de îngrăşare. „Un pahar de vin pe zi nu omoară pe nimeni, însă dacă vreţi să aveţi rezultate spectaculoase în procesul de topire a burţii, abţineţi-vă”, este sfatul nutriţionistului.

Nu mâncaţi făinoase şi dulciuri după şase seara

După această oră, organismul îşi încetineşte metabolismul şi se pregăteşte de somn. El nu mai poate consuma glucidele şi acestea vor fi transformate în grăsime de depozit. Eliminaţi de la cină pâinea, pastele, orezul, cartofii (carbohidraţii). Apelaţi fără frică la proteine (carne slabă de orice fel, peşte) şi legume, chiar dacă este nevoie de o cantitate mai mare ca să vă săturaţi.  Organismul consumă multă energie să le digere, deci veţi slăbi mâncând. În schimb, carbohidraţii pot fi prezenţi la micul dejun şi la prânz, pentru că dau saţietate timp de trei, patru ore, iar „lipidele ard în focul glucidelor”. 

Sporturi care scad burta

 
înot

 
fotbal

 
bicicleta

 
mers rapid

 
grădinărit

 
urcatul scărilor

 
jogging

Exerciţiile fizice trebuie să fie cât mai intense. Frecvenţa are şi ea un cuvânt de spus. Este mai bine să faceţi sport minimum 45 de minute, de două-trei ori pe săptămână, decât două-trei ore concentrate într-o singură şedinţă săptămânală.

Cele mai citite

Hassam Louka, șeful securității siriene, a vrut să-l aresteze pe Bashar al-Assad și familia lui

Regimul lui Bashar al-Assad se confruntă cu o dublă amenințare: o tentativă de lovitură de stat condusă de șeful securității Hassam Louka în Damasc...

Hassam Louka, șeful securității siriene, a vrut să-l aresteze pe Bashar al-Assad și familia lui

Regimul lui Bashar al-Assad se confruntă cu o dublă amenințare: o tentativă de lovitură de stat condusă de șeful securității Hassam Louka în Damasc...
Ultima oră
Pe aceeași temă