Până în anii ’50, bărbatul era capul familiei şi posesorul celor mai mari venituri în cadrul familiei. După 60 de ani, bărbaţii sunt fericiţi să cânte la vioara a doua în relaţia cu soţiile lor.
Trei sferturi dintre bărbaţi au declarat că nu mai este important pentru ei să câştige mai mult decât nevestele lor, conform unui studiu realizat de către ediţia americană a revistei Men’s Health, care vorbeşte despre moartea tipologiei bărbăteşti din anii ’50, relatează Daily Mail.
45% dintre bărbaţi sunt, în prezent, „foarte dispuşi” să aibă grijă de casă, dacă soţiile lor câştigă mai mulţi bani, iar un bărbat din cinci face deja acest lucru. Însă, pentru unii dintre aceştia, preţul plătit nu poate fi neglijat. Peste 50% dintre bărbaţi consideră că trebuie să renunţe la o parte din masculinitatea lor pentru a devenit ceea ce ei numesc „taţii-bonă”.
Studiul a subliniat o altă mare schimbare în mentalitatea bărbaţilor. În prezent, există o presiune mult mai mică asupra acestora pentru a câştiga mai mulţi bani decât soţiile lor.
Editorul revistei Men’s Health din SUA a declarat că bărbaţii care au un loc de muncă şi sunt blocaţi în rutina zilnică, îi consideră norocoşi pe cei care stau acasă cu familia. „Oamenii din ziua de azi nu mai sunt atât de dependenţi de stereotipurile de gen din timpul generaţiilor trecute. Masculinitatea a ajuns să fie definită ca „indisponibilitate emoţională”. Însă o definiţie mai flexibilă ar fi mult mai corectă”.
Cu toate acestea, unele idei din trecut, despre cum trebuie să fie un bărbat, nu au dispărut în totalitate. 89% dintre bărbaţi consideră că protejarea familiei este o caracteristică vitală a masculinităţii din prezent. Doar 29% dintre bărbaţi consideră că este normal să plângă.
Cu toate acestea, 42% dintre bărbaţi au declarat că au petrecut mai mult timp lucrând în gospodărie decât taţii lor, iar 69% dintre bărbaţii care au o relaţie duc gunoiul în mod regulat.
Adrienne Burgess, şeful departamentului de cercetare de la Institutul Fatherhood din Marea Britanie, a declarat că bărbaţii anilor ’50 erau adecvaţi vremurilor în care trăiau, dar lucrurile s-au schimbat în bine. „Nu s-au schimbat atât atitudinile, cât modul de viaţă. Lucrurile nu mai sunt atât de rigide„, a declarat cercetătoarea.