» Guvernul condus de Emil Boc implineste astazi o luna de cand a fost investit in functie. Profesorul de stiinte politice Alexandru Radu crede ca "este cel mai prost debut din 1990 pana acum, in conditiile in care e puternic sustinut de presedinte si de Parlament", anticipand "o guvernare bramburita".
» Pe de alta parte, sociologul Mircea Kivu argumenteaza ca, "pana in acest moment, ca ordin de marime, masurile luate sunt insignifiante". Deocamdata observatorii au contabilizat, mai degraba, erorile si gafele.
1. Majorarea salariilor profesorilor
PSD si PDL au promis in campania electorala ca, in conditiile in care vor ajunge la putere, vor respecta decizia Parlamentului si vor mari salariile profesorilor cu 50 la suta. Dupa alegeri, cele doua partide s-au vazut insa nevoite sa spuna ca nu exista bani suficienti pentru majorarea lefurilor profesorilor din cauza gaurii bugetare mari lasate de cabinetul Tariceanu. Petre Dandea, vicepresedintele sindicatului Cartel Alfa, considera aceasta promisiune ca fiind una dintre marile erori ale actualei coalitii de guvernamant. Dandea refuza sa creada ca liderii PSD si PDL, deveniti intre timp ministri, nu stiau care era situatia bugetului in momentul in care sustineau vehement aceasta majorare.
2. Majorarea pensiilor
Aplicarea legii de marire a pensiilor are acelasi traseu ca si cea a salariilor profesorilor: puternic sustinuta in campania electorala, aceasta s-ar putea sa nu se regaseasca in bugetul pe 2009. Profesorul Radu pune lipsa de fermitate in luarea unei decizii atat in privinta maririi salariilor, cat si cea a pensiilor pe seama "incompetentei, fiindca este o lipsa de responsabilitate in fata cetatenilor fata de propunerile din campanie". Mircea Kivu crede insa ca aceste tergiversari nu arata decat ca "problema guvernantilor este cum sa gaseasca o justificare ca nu vor face ceea ce au promis". Petre Dandea sustine, la randul sau, ca promisiunile "electorale" de a majora pensiile si salariile, "refuzate acum, cand sunt la guvernare, sunt greseli foarte mari, daca nu cumva sunt niste minciuni".
3. Interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat
Cu toate ca premierul Emil Boc a sustinut ca obiectivul acestui act normativ vizeaza, mai ales, "abuzurile" din Ministerul Apararii, din cel de Interne si din cel al Justitiei, unde pensiile cumulate cu salariile depasesc de cele mai multe ori 200 milioane lei vechi, decizia Guvernului a afectat si alte categorii sociale. Mircea Kivu socoteste ca ordonanta era oricum foarte greu de aplicat, pentru ca "apar victime colaterale" din cauza ca "s-a pornit de la o problema reala, insa nu s-au identificat cauzele", adica tocmai "situatiile de pensii de exceptie". Petre Dandea argumenteaza, la randul sau, ca "este o masura proasta, pentru oamrnii care au salarii si pensii foarte mari sunt foarte putini" si legea ar fi putut fi conceputa astfel incat sa-i afecteze numai pe cei care se gaseau in acele situatii exceptionale. In plus, Kivu este convins ca, in conditiile in care si legea va mentine aceleasi prevederi, "se va ajunge pana la urma la variante de ocolire".
4. Starea de urgenta a lui Videanu
In plina criza a gazelor, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a decretat "stare de urgenta in sistemul energetic", cu toate ca Romania, spre deosebire de alte state europene, importa numai o treime din necesarul de gaz din Rusia. Ulterior, ministrul Videanu a revenit cu o precizare, spunand ca era vorba numai de o "situatie de urgenta in sistemul energetic". Guvernul a luat mai multe masuri grabite pentru trecerea la utilizarea combustibililor alternativi, cu toate ca Romania avea suficiente resurse pentru a iesi din iarna. Sociologul Mircea Kivu spune ca prin declararea starii de urgenta Videanu a vrut sa demonstreze ca "se implica" printr-o "masura buna". si Alexandru Radu crede ca "isteria initiala in cazul gazelor sugereaza ca noii ministri sunt predispusi sa guverneze prin imagini, si nu prin instrumente specifice".
5. "Vulpea" de la Interne
Numirea lui Virgil Ardelean, zis si "Vulpea", la sefia serviciului secret din Ministerul Internelor, de catre fostul ministru Gabriel Oprea, a sadit prima samanta de scandal in coalitia de guvernare. Oprea l-ar fi numit pe Ardelean in acest post fara consultarea PSD, iar premierul Emil Boc a semnat nominalizarea fara sa-i ceara parerea lui Mircea Geoana. Scandalul s-a lasat in cele din urma cu doua demisii: Gabriel Oprea, dupa ce partidul sau i-a restras sprijinul politic, si Virgil Ardelean. Sociologul Mircea Kivu este de parere ca aceasta situatie "va afecta imaginea PSD pentru ca arata ca nu isi controleaza oamenii", cu toate ca "nu este foarte clar daca a fost o greseala evidenta a lui Oprea".
6. Dracula, neinteresant pentru Udrea
Ministrul Turismului, Elena Udrea, a declarat ca nu ii surade ideea ca Dracula sa fie un brand turistic reprezentativ pentru Romania, pentru ca "s-a batut moneda prea mult pe acest personaj istoric", in conditiile in care Castelul Bran, asociat celebrului personaj, este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice. Tot ea le-a recomandat romanilor ca "macar in aceasta perioada de criza" sa mearga in concedii si in vacante in tara. Elena Udrea si-a mai propus transformarea Bucurestiului intr-o "destinatie de turism balnear". Alexandru Radu nu se arata surprins de propunerile Elenei Udrea, spunand ca "din start lucrurile erau foarte clare in ceea ce-o priveste: a fost numita ministru pentru ca asa a cerut-o algoritmul politic, nu a avut la baza niste competente".
7. Parinti pusi de paza la scoli
Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, referindu-se si la incidentul din Capitala unde un elev a fost atacat cu sabia, a subliniat necesitatea securitatii elevilor in scoli sugerand ca ar vrea ca acestea sa fie pazite chiar de parinti. In acest mod, in opinia Ecaterinei Andronescu, "parintii devin mai familiarizati cu problemele scolii". Ministrul Educatiei a precizat ca, astfel, "unui parinte ii vine randul la paza la doi ani". Atat afirmatiile ministrului Educatiei, cat si cele ale ministrului Turismului s-ar incadra, in opinia lui Kivu, "in categoria metehnelor oamenilor politici carora le este jena sa spuna ca nu au nici o idee in legatura cu domeniul pe care il gestioneaza".