Majoritatea adolescenti, acesti tineri au comis in lunile ianuarie-februarie 2007 nu mai putin de 41 de infractiuni, aproape jumatate dintre acestea fiind consemnate pe raza municipiului Constanta. “Praslea” acestui top penal este Chirez M., de 11 ani, cel care, impreuna cu fratii sai de 13, respectiv 14 ani, a fost autorul unei alarme false cu bomba, “farsa” pentru care toti trei s-au ales cu dosare penale pentru acte de terorism. Minorii delincventi au fost implicati in 30 de cazuri de furt, o agresiune, trei talharii, patru alarme false cu bomba si trei fapte de prostitutie. Multi dintre acesti infractori au la activ zeci de furturi, dar, din cauza lacunelor sistemului de justitie, ajung mereu inapoi pe strada.
Reeducarea, doar un concept teoretic
Desi legislatia penala prevede clar obligatia reeducarii pentru minorii care savarsesc fapte penale, practica demonstreaza ca nu se pune prea mult accent pe reabilitarea acestor tineri. In general, instantele de judecata prefera sa-i reincredinteze familiei pe acesti “adolescenti rebeli” sau sa ii trateze ca pe niste infractori veritabili, aruncandu-i in inchisori alaturi de faptuitori adulti. In Romania exista in prezent doar trei centre de reeducare pentru delincventii juvenili, la Buzias, Targu Ocna si Gaesti, dar aceste institutii sunt aproape goale. Mai exista doua penitenciare speciale pentru minori, la Tichilesti si Craiova, dar cei care petrec cateva luni dupa gratii aproape intotdeauna se vor intoarce in libertate gata sa comita o noua infractiune. In momentul de fata, tinerii de pana in 18 ani care comit fapte penale pe raza judetului Constanta si care primesc pedepse privative de libertate ajung fie la sectia de minori de la Poarta Alba, fie la Craiova si din cauza sistemului au un viitor “asigurat” doar tot in domeniul faradelegii.
Infractiuni pe banda rulanta
In ultima perioada, delincventa juvenila a atins la Constanta cote extrem de alarmante, numarul tinerilor care savarsesc infractiuni fiind unul mult mai mare comparativ cu anii trecuti. Potrivit reprezentantilor IPJ Constanta, in primele doua luni ale acestui an, pe raza judetului au fost depistati nu mai putin de 67 de minori care au participat la comiterea unor infractiuni. Fie singuri, fie impreuna cu persoane adulte, acestia au savarsit nu mai putin de 41 de fapte penale, dintre acestea 20 inregistrandu-se pe raza municipiului Constanta. In majoritatea cazurilor (30), a fost vorba despre acte de furt calificat, cu prejudicii variind intre cativa lei si cateva zeci de milioane. Au mai fost depistate cinci cazuri de prostitutie juvenila, trei talharii, o agresiune si patru alarme false cu bomba.
Micii teroristi
Fara sa constientizeze gravitatea actelor lor, multi minori se “distreaza” frecvent sunand la Dispeceratul 112 si anuntand plasarea unor bombe in diverse institutii din judet. Este o practica “la moda”, desi consecintele unor astfel de actiuni sunt extrem de grave, odata identificati, acesti pusti “glumeti” fiind cercetati penal pentru acte de terorism. In primele doua luni ale acestui an, in judetul nostru au existat mai bine de opt astfel de farse, dar politistii au rezolvat pana acum doar patru cazuri. Astfel, au fost identificati autorii alarmei false de la Posta Ovidiu, din data de 28 ianuarie. Este vorba despre trei frati, Osman, Parnel si Chirez M., in varsta de 14, 13, respectiv 11 ani. Chirez M. este cel mai tanar delincvent juvenil depistat anul acesta, dupa ce in 2006, “liderul” a fost un copil de numai opt ani, participant la un furt calificat. Ramanand in sfera “terorismului”, au mai fost identificati ca autori ai unor astfel de farse Florin Costel Carp, de 15 ani, din Istria (alarma de la Spitalul Judetean), Ciprian Ionut Mihai, 17 ani (cazul de la Aeroportul Kogalniceanu) si Marius Stoica, 17 ani (anuntul de la Primaria Kogalniceanu).
Hoti cu experienta
Unii dintre tinerii prinsi anul acesta de politisti au “carti de vizita” care i-ar face gelosi pe multi recidivisti adulti. Astfel, multi dintre ei au reusit in doi-trei ani sa comita zeci de furturi, dar, din cauza varstei fragede si a lacunelor din sistem, au fost lasati sub supravegherea parintilor, liberi sa comita alte fapte. Un astfel de exemplu este cel al grupului compus din Muedin Akin, Viorel Pandel si Tiberiu Gimba, toti avand in jur de 16 ani si care sunt autori a trei furturi anul acesta si alte sapte in 2006.
Ultima alarma
Numarul actelor de “terorism” comise de minori a crescut ieri la cinci, dupa ce, in jurul orei 12.00, alti doi copii s-au distrat anuntand amplasarea unei bombe in incinta Scolii 40, din cartierul CET. Evident a fost tot o alarma falsa, dar politistii au reusit sa-i identifice imediat pe autori. Acestia sunt Valeriu Taschin si Costin Crihan, de 15, respectiv 14 ani, elevi in clasa a opta ai scolii sus-mentionate. Cei doi si-au motivat fapta spunand ca astfel au vrut sa scape de cursuri.