1.5 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăSpecial64 de miliarde pentru reabilitarea captarii de apa

64 de miliarde pentru reabilitarea captarii de apa

In sedinta de ieri a Executivului, a fost aprobata o hotarare de guvern prin care sunt alocate alte 1.000 de miliarde de lei pentru reabilitarea infrastructurii locale distruse de inundatii.
Dintre acestea, 64 de miliarde au fost destinate reparatiilor la sistemul de captare a apei potabile din Vrancea, care asigura o mare parte din apa consumata la Galati.

Din cauza apelor, restrictii la apa

In zece cartiere ale Galatiului, de o luna de zile a fost restrictionata furnizarea apei potabile la numai opt ore pe zi, iar restrictia va mai dura inca doua saptamani, pana cand va fi reabilitat partial sistemul de captare a apei de adancime de la Vadu Rosca-Salcia-Liesti si va putea fi reluata furnizarea apei de Vrancea in reteaua din Galati. Prin captarea din Vrancea este asigurata o cantitate de aproximativ 59 de milioane de metri cubi de apa potabila, care reprezinta o mare parte din consumul anual al Galatiului, restul fiind asigurat prin prepararea apei de suprafata, extrasa din Dunare prin priza de extractie a Combinatului siderurgic Mittal Steel. Restrictia a fost impusa dupa caderea sistemului de captare si transport al apei in cursul recentelor inundatii de la Vadu Rosca, cand puturile au fost colmatate. Sistarea furnizarii apei potabile captate la Vadu Rosca si Salcia-Liesti afecteaza nu numai cele zece cartiere galatene, ci si alte localitati din Lunca Siretului, in care furnizarea apei la retea a fost intrerupta; este vorba de Vadu Rosca, Liesti, Serbanesti, Hanu Conachi, Tudor Vladimirescu, Piscu, Independenta, Branistea, Sendreni, Movileni, precum si zona Barbosi-Tirighina, de la marginea Galatiului.

Distrugeri de 2 milioane euro

Distrugerile provocate de inundatii sunt cifrate la peste 2 milioane de euro. Sistemul de captare este format din 154 de puturi forate, 84 la Vadu Rosca si 70 la Salcia-Liesti. Conform directorului SC Apa Canal SA Galati, Ion Stefan, puturile au fost inundate si colmatate, iar sute de metri de conducte ale fronturilor de captare au fost distruse. Apele au inundat si sistemul de stocare si repompare de la Serbesti. Reabilitarea frontului de captare de la Vadu Rosca costa 776.000 euro, iar reparatiile de la cel de la Salcia-Liesti vor costa 698.000 euro. La aceste costuri se adauga cele pentru reparatiile cantonului de la Siret si a sistemului de aductiune, in valoare de 127.000 euro, precum si cele de la Statia de Repompare de la Serbesti, de 190.000 de euro. La acestea se mai adauga cele impuse de repornirea sistemului, numai contravaloarea apei ce va trebui circulata pentru curatarea conductelor fiind de aproximativ 90.000 de euro.
Daca piesele si materialele vor fi asigurate la timp, lucrarile vor fi finalizate la jumatatea lunii septembrie. Dar in aceasta perioada au fost decolmatate o parte din puturile de captare si va fi posibila reluarea furnizarii apei ceva mai devreme, pe data de 22 august: „La Salcia-Liesti au fost remediate o parte din drumurile de acces, concomitent cu drenarea apelor acumulate. De asemenea, este inceputa denisiparea forajelor afectate, 4 din cele 70 de foraje fiind finalizate, precum si dezinfectarea acestora, urmand sa fie echipate cu electropompe. Totodata, a fost demarata si lucrarea de refacere a conductei DN 1000, ce a fost avariata pe o lungime de 300 metri. Ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului Laszlo Borbely ne-a informat ca se va da o hotarare de guvern prin care se vor aloca 64 de miliarde de lei vechi in vederea refacerii retelei de alimentare cu apa din judet care a fost afectata in urma inundatiilor”, a declarat directorul general al SC Apa Canal SA Galati, Ion Stefan.

Cele mai citite

Nou Sondaj ECFR: Percepții divizate asupra lui TRUMP 2.0 și viitorul influenței europene pe scena globală

Un sondaj global, publicat astăzi, arată că un număr mare de cetățeni din toată lumea sunt optimiști în legătură cu revenirea lui Donald Trump...

A fost înregistrată cea mai geroasă noapte din sezon: -24 de grade în Munții Făgăraș

Noaptea de marți spre miercuri a adus cea mai scăzută temperatură din acest sezon, cu -24 de grade Celsius înregistrate la cabana Capra, situată...

Producția auto din România atinge un record istoric în 2024: Peste 560.000 de mașini fabricate

România a înregistrat un record în producția auto, cu peste 560.000 de vehicule fabricate în 2024, marcând o creștere de 10% față de anul...
Ultima oră
Pe aceeași temă