22.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecial6 oraşe şi 40 de comune la un pas să dispară

6 oraşe şi 40 de comune la un pas să dispară

După ce în epoca PSD sate erau ridicate la rang de comune şi comune la rang de oraşe pe bandă rulandă, democrat-liberalii vor să facă ordine în administraţia locală. Şi să retrogradeze mii de localităţi din ţară. Proiectul de lege se află momentan în dezbaterea Senatului şi propune reducerea numărului de primari şi consilieri din ţară prin comasarea comunelor care au mai puţin de 5.000 de locuitori dar şi a oraşelor cu sub 10.000 de locuitori.

Dacă acest proiect va fi adoptat în această formă, judeţul Sibiu ar rămâne cu trei din cele 51 de comune pe care le are acum. Iar la capitolul oraşe, pe lângă municipiile Sibiu şi Mediaş ar rămâne doar trei, Agnita, Avrig şi Cisnădie. Restul ar urma să fie declasate la rangul de comună. În această situaţie s-ar regăsi Copşa Mică, cu 5.589 de locuitori, Dumbrăveni, cu 8.322, Miercurea Sibiului cu 4.274 care nu întruneşte criteriile nici măcar pentru a fi comună, Ocna Sibiului, cu 4.233 de locuitori, în aceeaşi „oală” cu Miercurea Sibiului, Săliştea, cu 5.855 de locuitori şi Tălmaciu cu 7.453 de locuitori.

Dezbatere mai veche

„Nu este un proiect nou, iar această discuţie privind reducerea numărului de oraşe şi comune este doar o parte din proiectul vechi. Pentru Copşa Mică sunt mai multe posibilităţi. S-ar putea ca Şeica Mare să se lipească de Copşa, inclusiv Mihăileniul s-ar putea lipi oraşului”, spune Tudor Mihalache, primarul oraşului Copşa Mică.

Proiectul este iniţiat de senatorul PD-L Nicolae Dobre. Pentru o exemplificare exactă a rezultatelor, zece comune au zece primari, zece viceprimari, 120 de consilieri locali şi 200 de funcţionari publici. Comasarea lor ar duce la 70 de persoane care să facă aceeaşi treabă, pentru un număr mai mare de locuitori.

Cele mai citite

Un maraton ratat al fondurilor europene: România se blochează la 3%

Nicolae Ciucă reclamă faptul că din actualul exerciţiu 2021-2027 au fost atrase mai puţin de 3% din fondurile europene pe care România le are...

VIDE O femeie de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte

O femeie în vârstă de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte, pe un traseu...

Burduja ia în calcul păstrarea plafonării la energie și după expirarea datei

Ministrul Energiei nu exclude scenariul în care va fi menținută plafonarea şi după 31 martie 2025 Sebastian Burduja dă asigurări că şi după 1 aprilie...
Ultima oră
Pe aceeași temă