0.9 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăSpecial55 de poliţişti de frontieră, trimişi în judecată. Care era tariful pentru...

55 de poliţişti de frontieră, trimişi în judecată. Care era tariful pentru traficul ilegal de ţigări pe la Naidăş

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 55 de ofiţeri, agenţi de poliţie de frontieră şi lucrători vamali de la Punctului de Trecere a Frontierei (P.T.F.) Naidăş din judeţul Caraş-Severin, se arată într-un comunicat DNA.

În februarie 2011, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă a unui număr de  36 de poliţişti şi lucrători vamali, toţi din cadrul P.T.F. Naidăş. Ulterior, faţă de 36 de inculpaţi, instanţele de judecată au dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a obligării de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile.

Au fost trimişi în judecată pentru infracţiunile de luare de mită, în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat.cinci ofiţeri de poliţie de frontieră, 31 de agenţi de poliţie de frontieră,  13 lucrători vamali şi şase persoane implicate în traficul cu ţigări.

În perioada octombrie 2010 – ianuarie 2011, la vama Naidăş, mai mulţi vameşi şi poliţişti de frontieră care făceau parte dintr-un grup infracţional organizat primeau bani, alimente şi ţigări în mod curent de la persoane implicate în traficul ilegal cu ţigări pentru a facilita introducerea în România a unor cantităţi de ţigări netimbrate, provenite din Serbia.

Pentru ca funcţionarii cu atribuţii de serviciu în zona frontierei să nu denunţe şi să nu constate infracţiuni sau contravenţii, traficanţii de ţigări „achitau” aproximativ 50 de euro pentru un bax cu ţigări, respectiv 5 lei sau un euro pentru fiecare cartuş de ţigări, astfel că, în unele situaţii, se „încasau” sume cuprinse între 2.000 şi 2.700 de euro pe o tură. Relevant în cauză nu este cuantumul sumelor primite cu titlu de mită, ci frecvenţa cu care se consumau actele de corupţie şi modul în care au asimilat acest fenomen lucrătorii de poliţie şi cei vamali.

În interiorul grupului infracţional, cuantumul banilor primiţi de către fiecare membru depindea de postul în care îşi desfăşura activitatea pe tură, astfel încât cei direct implicaţi în actul de luare a mitei sau care asistau nemijlocit la acesta primeau o sumă mai mare, spre deosebire de ceilalţi.

Între membrii grupului format exista o preocupare constantă în protejarea reciprocă, aspect ce rezidă în faptul că, deşi conform competenţelor specifice lucrătorilor vamali şi de poliţie aveau obligaţia să sesizeze încălcările legii pe care le constatau, aceştia acţionau în comun pentru obţinerea foloaselor. În situaţia în care lucrătorii vamali, speriaţi de iminenţa unui control, au refuzat să primească mită, au făcut acest lucru poliţiştii de frontieră, pentru ca finalmente banii să se împartă în mod egal.

În cadrul fiecărei ture, spre sfârşitul programului de lucru, se proceda la împărţirea sumelor de bani colectate, după cum urmează: banii proveniţi de la traficanţi erau luaţi, în cele mai multe situaţii, de către lucrătorii vamali. La sfârşitul turei, unul dintre aceştia împărţea cu şeful de grupă al poliţiştilor de frontieră foloasele primite în două părţi, dintre care una destinată poliţiştilor de frontieră, iar cealaltă lucrătorilor vamali. Ulterior, vameşii îşi împărţeau între ei partea care le revenea, iar şeful de grupă al poliţiştilor de frontieră remitea câte o parte din bani poliţiştilor care au fost de serviciu. Această operaţiune de împărţire a banilor se realiza inclusiv în locuri expuse privirilor unor potenţiali martori (de exemplu în tonetele vameşilor), de unde reiese că inculpaţii nu se temeau că vor fi descoperiţi.

În cadrul grupului infracţional organizat, pe lângă activitatea de împărţire a mitei, inculpaţii poliţişti de frontieră care deţineau şi calitatea de şef de tură sau de grupă, respectiv Herdi Ioţa şi Cean Orlando Gabriel, şi-au asumat şi atribuţii de coordonare a activităţilor: cunoaşterea şi darea acceptului pentru transporturile ilegale de ţigări şi repartizarea poliţiştilor pe posturi.

De asemenea, aceştia se asigurau şi cu privire la eventualele controale de la nivelul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Caraş-Severin pentru a proteja transporturile agreate. În ceea ce-l priveşte pe inculpatul Bărăgan Valentin Ionică, şeful P.T.F. Naidăş, acesta a aderat la grupul infracţional organizat, în sensul că a beneficiat, în mod repetat, de bani sau alte foloase, provenite din sumele încasate de lucrătorii de poliţie cu titlu de mită, a cunoscut activitatea infracţională desfăşurată în punct şi a asigurat cadrul propice derulării întregii activităţi infracţionale prin omisiunea de a-şi controla subordonaţii.

Sub coordonarea superiorilor, poliţiştii de frontieră au facilitat introducerea ţigărilor în ţară şi au întreprins acţiuni de protejare a transporturilor pe traseu, până la locurile de depozitare temporară din Oraviţa şi localităţile limitrofe.

La rândul lor, lucrătorii vamali cu funcţie de şef de tură sau cu o poziţie dominanta în cadrul grupului de vameşi, respectiv inculpaţii Mihăilă Camelia, Ţinte Ovidiu Gelu, Iovanovici Dalibor şi Verdeţ I. Gheorghe, aveau rolul de a colecta de la vameşii din subordine sumele primite de aceştia cu titlu de mită de la traficanţii de ţigări pe perioada turei respective, de a remite şefilor de tură ori şefilor de grupă ai lucrătorilor de poliţie jumătate din sumele colectate.

Lucrătorii vamali, de asemenea sub coordonarea şefilor de tură, pe lângă activitatea efectivă de primire a mitei, au luat măsuri de prevedere pentru a evita raza de acţiune a camerelor de luat vederi amplasate în perimetrul punctului de trecere a frontierei şi pentru a preîntâmpina conservarea unor eventuale probe.

Inculpaţii Bâzgan Octavian, Buică Ion Adrian, Dimitrovici Delia, Nicşici Boban, Schinteie Ion, Simu Ionuţ Sergiu şi Budişan Nicolae Alin – persoane implicate în traficul ilegal de ţigări, au aderat la grupul infracţional organizat şi au stabilit legături cu poliţiştii de frontieră şi cu lucrătorii vamali şi şi-au asigurat introducerea în ţară, în mod ilegal, a unor importante cantităţi de ţigări, prin coruperea persoanelor responsabile de paza şi de verificarea activităţii de trecere a frontierei prin P.T.F. Naidăş.

În vederea confiscării sumelor de bani ce fac obiectul infracţiunilor de corupţie, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor imobile, autoturisme, sume de bani descoperite cu ocazia percheziţiilor şi sume de bani aflate în conturile bancare aparţinând inculpaţilor.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratul General al Poliţiei de Române, Jandarmeria Română.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Timişoara.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...

Honor lansează Magic7 Pro în România: Un smartphone cu AI integrat

Brandul global de tehnologie Honor a lansat modelul Magic7 Pro pe piața din România, au anunțat reprezentanții companiei într-un eveniment organizat în Slovenia. Honor Magic7...

Dacia Duster, lider de vânzări în Islanda: Cum a depășit Tesla în 2024

Modelul Dacia Duster, produs la Mioveni, România, continuă să atragă tot mai mulți clienți în Europa și în regiunile învecinate, în special odată cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă