Directia Judeteana de Pasapoarte Constanta si-a prezentat bilantul pe 2005, intr-o sedinta la care a participat chiar seful Directiei Generale, chestorul de Politie Lazar Carjan. Mai-marele peste Directia Pasapoarte din Romania a apreciat activitatea subordonatilor de la Constanta drept „buna” si „foarte buna”.
Argumentul care a stat la baza acordarii calificativelor a fost, in primul rand, volumul mare de munca al celor 16 angajati ai directiei. Seful Directiei de Pasapoarte Constanta, Ion Vacaru, a declarat ca anul trecut au fost eliberate peste 37.000 de documente cu care constantenii au putut sa treaca frontiera de stat a Romaniei. In 2005, s-au eliberat aproximativ 50.000 de pasapoarte, cifra care a situat judetul pe primele trei locuri din tara in ceea ce priveste rezolvarea cererilor. „Mai avem patru posturi libere si speram ca, in curand, munca sa se imparta la mai multi functionari. Cea mai mare fluctuatie a fost inregistrata in perioada iulie-septembrie, cand s-au eliberat peste 17.000 de documente”, a declarat Ion Vacaru. In bilantul directiei au fost incluse si cele 1.800 de cazuri de cetateni returnati sau care au depasit termenul de sedere in strainatate.
Pentru 1.600 dintre ei trecerea peste granita nu mai este posibila. Pentru alti 150 de constanteni prezentarea documentelor prin care au motivat depasirea termenului de sedere in strainatate a insemnat obtinerea permisiunii de a parasi tara in conditiile prevazute de lege. Seful Directiei Judetene de Pasapoarte a declarat ca din data de 20 ianuarie anul viitor intra in vigoare Legea 248 privind libera circulatie a cetatenilor romani peste hotare.
Intram in Europa
„Pentru obtinerea pasaportului, copiii pana la 18 ani vor avea nevoie de consimtamantul parintilor. Pana acum, avizul parintilor era necesar doar pentru cei in varsta de pana la 14 ani. Speram ca astfel sa se diminueze si sa tinem sub control traficul de persoane. Noua lege mai aduce ceva nou. Termenul de valabilitate a documentelor va fi diferit: 3 ani pentru persoanele de pana la 14 ani, 5 ani – pentru cei cu varsta cuprinsa intre 14 si 25 de ani, 10 ani – pentru persoanele de peste 25 de ani”, a spus Ion Vacaru.
Romania se va alinia la normele internationale si in ceea ce priveste securizarea pasaportului. La jumatatea lui 2006 se va introduce noul tip de document fara de care nu putem calatori in strainatate. Vor fi introduse mai multe date ale persoanei, iar cipul incorporat va contine amprenta irisului posesorului, greu de falsificat.
Detinatorii de pasapoarte nu trebuie sa-si faca probleme. Documentele pe care le detin vor fi valabile pana la data expirarii, chiar daca va fi introdus noul model de pasaport.