23.5 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSpecial50.000 de euro fotoliul de procuror-sef

50.000 de euro fotoliul de procuror-sef

Cu 50.000 de euro se poate cumpara examenul de promovare a magistratilor in functii de conducere, concurs organizat de Consiliul Superior al Magistraturii, forul suprem al moralitatii in Justitie. Procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala impotriva a patru procurori, a unui judecator si a unui notar (fost judecator suprem). Subiectele au fost obtinute de la invinuita Gabriela Ghita, presedinta comisiei de examen, procuror la Inalta Curte de Casatie si Justitie, si date celor care au "cotizat". Lantul mitei cuprinde si intermediari. Unul dintre ei, notarul Gheorghe Bucur, fost judecator la Curtea Suprema, "s-a angajat ca va interveni (si a reusit!) pe langa unii dintre membrii Sectiei de procurori ai CSM in scopul reusitei la examen a candidatului Dumitru Gheorghe", dupa cum rezulta din convorbirile telefonice inregistrate. Numele membrilor CSM implicati in fraudarea examenului nu au fost inca facute publice. Cristian Deliorga (membru CSM, suspectat initial) ne-a declarat ca nu a favorizat pe nimeni. Dan Chiujdea, seful sectiei de procurori a CSM, a sustinut, de asemenea, ca "la mine nu a intervenit nimeni. Faptele pentru care s-a sesizat DNA sunt extrem de grave si vom sta la dispozitia procurorilor anticoruptie pentru a se face lumina. Evident ca imaginea noastra este sifonata acum".

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a inceput urmarirea penala impotriva a patru procurori, unui judecator si unui notar, cei sase fiind acuzati de cumparare de influenta, trafic de influenta si permiterea accesului la informatii care nu sunt destinate publicitatii. Magistratii sunt cercetati pentru vicierea concursului pentru ocuparea unor posturi de conducere in parchete.

DNA arata ca procurorul Sterian Guli, candidat pentru ocuparea functiei de prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, a obtinut, prin intermediul lui Eugen Cojocaru, procuror si membru supleant in comisia de examinare, o parte din subiectele de la examen. Conform anchetatorilor, subiectele au plecat de la procuroarea Georgeta Gabriela Ghita, presedinta comisiei de examinare. In urma acestui concurs trucat, Sterian Guli s-a clasat pe prima pozitie.
La fel a procedat si procurorul de pe langa Curtea de Apel Pitesti Gheorghe Dumitru, care-si dorea cu orice pret sefia institutiei unde lucra. Deoarece trebuia sa obtina o nota mare la examen, i-a trimis bani notarului Gheorghe Bucur prin intermediul lui Gheorghe Cerbeanu, judecator la Tribunalul Valcea. Notarul Bucur (fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii) s-a angajat ca va interveni pe langa unii dintre membri sectiei de procurori ai CSM pentru a obtine o nota mare la concurs in favoarea lui Dumitru.
Cel din urma i-a dat colegului Eugen Cojocaru suma de 15.000 de euro. Conform DNA, Cojocaru i-a pretins initial lui Dumitru suma de 50.000 de euro in scopul asigurarii reusitei la examen.

Dupa concurs, procurorul din Pitesti s-a plasat pe prima pozitie.
In seara zilei de 29 noiembrie, Sterian Guli a fost adus la DNA cu mandat, fiind suspectat ca ar fi dat mita pentru a obtine subiectele concursului inaintea desfasurarii examenului. Institutul National al Magistraturii (INM) a solicitat CSM suspendarea validarii rezultatelor concursului pana la finalizarea anchetei DNA.

Cele mai citite

ANAF a lansat o broșură explicativă pentru utilizarea sistemului electronic RO e-TVA

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat recent o broșură informativă menită să clarifice funcționarea sistemului electronic RO e-TVA și să ofere îndrumări...

Puzzle în Educație. „Masa sănătoasă” a elevilor e pasată de la Ministerul Educației, la autoritățile locale

Ligia Deca spune că e responsabilitatea primarilor, iar edilii arată cu degetul spre directorii de școli Ministerul Educaţiei a­locă peste un miliard de lei pentru...

Numărul insolvențelor în România a crescut cu 8,3% în prima jumătate a anului 2024

Un studiu realizat de Coface arată că în primele șase luni ale anului 2024 s-au înregistrat 3.684 de noi insolvențe, marcând o creștere de...
Ultima oră
Pe aceeași temă