6.3 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecial50.000 de euro fotoliul de procuror-sef

50.000 de euro fotoliul de procuror-sef

Cu 50.000 de euro se poate cumpara examenul de promovare a magistratilor in functii de conducere, concurs organizat de Consiliul Superior al Magistraturii, forul suprem al moralitatii in Justitie. Procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala impotriva a patru procurori, a unui judecator si a unui notar (fost judecator suprem). Subiectele au fost obtinute de la invinuita Gabriela Ghita, presedinta comisiei de examen, procuror la Inalta Curte de Casatie si Justitie, si date celor care au "cotizat". Lantul mitei cuprinde si intermediari. Unul dintre ei, notarul Gheorghe Bucur, fost judecator la Curtea Suprema, "s-a angajat ca va interveni (si a reusit!) pe langa unii dintre membrii Sectiei de procurori ai CSM in scopul reusitei la examen a candidatului Dumitru Gheorghe", dupa cum rezulta din convorbirile telefonice inregistrate. Numele membrilor CSM implicati in fraudarea examenului nu au fost inca facute publice. Cristian Deliorga (membru CSM, suspectat initial) ne-a declarat ca nu a favorizat pe nimeni. Dan Chiujdea, seful sectiei de procurori a CSM, a sustinut, de asemenea, ca "la mine nu a intervenit nimeni. Faptele pentru care s-a sesizat DNA sunt extrem de grave si vom sta la dispozitia procurorilor anticoruptie pentru a se face lumina. Evident ca imaginea noastra este sifonata acum".

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a inceput urmarirea penala impotriva a patru procurori, unui judecator si unui notar, cei sase fiind acuzati de cumparare de influenta, trafic de influenta si permiterea accesului la informatii care nu sunt destinate publicitatii. Magistratii sunt cercetati pentru vicierea concursului pentru ocuparea unor posturi de conducere in parchete.

DNA arata ca procurorul Sterian Guli, candidat pentru ocuparea functiei de prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, a obtinut, prin intermediul lui Eugen Cojocaru, procuror si membru supleant in comisia de examinare, o parte din subiectele de la examen. Conform anchetatorilor, subiectele au plecat de la procuroarea Georgeta Gabriela Ghita, presedinta comisiei de examinare. In urma acestui concurs trucat, Sterian Guli s-a clasat pe prima pozitie.
La fel a procedat si procurorul de pe langa Curtea de Apel Pitesti Gheorghe Dumitru, care-si dorea cu orice pret sefia institutiei unde lucra. Deoarece trebuia sa obtina o nota mare la examen, i-a trimis bani notarului Gheorghe Bucur prin intermediul lui Gheorghe Cerbeanu, judecator la Tribunalul Valcea. Notarul Bucur (fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii) s-a angajat ca va interveni pe langa unii dintre membri sectiei de procurori ai CSM pentru a obtine o nota mare la concurs in favoarea lui Dumitru.
Cel din urma i-a dat colegului Eugen Cojocaru suma de 15.000 de euro. Conform DNA, Cojocaru i-a pretins initial lui Dumitru suma de 50.000 de euro in scopul asigurarii reusitei la examen.

Dupa concurs, procurorul din Pitesti s-a plasat pe prima pozitie.
In seara zilei de 29 noiembrie, Sterian Guli a fost adus la DNA cu mandat, fiind suspectat ca ar fi dat mita pentru a obtine subiectele concursului inaintea desfasurarii examenului. Institutul National al Magistraturii (INM) a solicitat CSM suspendarea validarii rezultatelor concursului pana la finalizarea anchetei DNA.

Cele mai citite

China este în căutarea creșterii economice pierdute. Cât de fondată este teama de un război economic cu Trump?

China a intrat în centrul atenției investitorilor datorită pachetelor de stimulare gândite de Partidul Comunist Chinez, care au impulsionat piețele globale, însă, deși indicii...

Investițiile străine în România cresc, dar numărul noilor companii cu capital străin scade semnificativ

Italia deține cel mai mare număr de firme (53.411) înregistrate în România Investițiile directe ale nerezidenților în România au totalizat 5,362 miliarde de euro în...

Protest la Fabrica de Arme Cugir: Angajații cer contracte clare pentru viitorul companiei

Membrii sindicatului „Apărarea” de la Fabrica de Arme Cugir au protestat, joi dimineață, în fața întreprinderii, solicitând stabilitate și transparență, în privința contractelor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă