În general, organismul nostru ne alarmează prin diferitele simptome de carenţele pe care le are. Proteinele au un rol important în organismul nostru. Ele au rol structural, adică sunt necesare pentru creşterea şi refacerea ţesuturilor. În al doilea rând, au rol în refacerea muşchilor după exerciţii fizice intense. Alimentele bogate în proteine includ: ouă, carne, brânză, lactate. Trebuie să îţi iei aportul zilnic de proteine, pentru că dacă nu, corpul tău va începe să dea semne la care autorul cărţii The Flexitarian Diet, Jackson Blatner, ne sfătuieşte să fim atenţi.
1. Ţi-e poftă de ceva dulce
Se întâmplă să avem poftă de ceva dulce, în special în perioada ciclului menstrual. Dar, aceasta poftă mai poate fi un semn al numărului scăzut de proteine din organism. Începe să îţi fie poftă de dulciuri şi simţi că nu te mai saturi. Te-ai gândit că lipsa de proteine te va face să îţi doreşti să mănânci un ou, nu? Dar unul dintre funcţiile importante ale proteinelor este să menţină nivelul zahărului din sânge, ceea ce înseamnă că dacă nivelul scade, vei simţi nevoia să mănânci repede o ciocolată.
2. Te simţi ameţită şi nu te poţi concentra
Un nivel echilibrat al zahărului din sânge este esenţial pentru a te putea concentra. Atunci când ai carenţă de proteine şi nivelul tău de glucoză are fluctuaţii, începi să te simţi un pic ameţită şi deconcentrată. Asta din cauză că nu ai un nivel constant de proteine care să îţi alimenteze creierul.
3. Îţi cade părul
Următoarea dată când îţi rămân mai multe fire de păr pe perie decât te-ai fi aşteptat, gândeşte-te dacă ai mâncat alimente care să îţi aducă suficiente proteine. Proteinele au un rol structural în refacerea celulelor tale, incluzând şi foliculii părului tău.
4. Te simţi slăbită
Ştim că proteinele joacă un rol esenţial în construirea muşchilor. Dacă ai carenţă de proteine, muşchii vor începe să se micşoreze, în timp.