6.7 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecial450.000 de lei pentru reconstrucţia ecologică a Deltei

450.000 de lei pentru reconstrucţia ecologică a Deltei

Autorităţile investesc în amenajările Carasuhat din localitatea Murighiol şi Zagăn din municipiul Tulcea.

 

Conducerea Ad­ministraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) speră ca lucrările de reconstrucţie ecologică a lacului Murighiol să se finalizeze până în 2013, deşi sumele acordate pentru lucrări sunt destul de mici. Directorul executiv al ARBDD, Cornelia Benea, a declarat ieri pentru AGERPRES că valoarea totală a lucrărilor din Murighiol este de 6,5 milioane de lei, însă suma alocată în acest an pentru lucrările de reconstrucţie ecologică este de 450.000 de lei.

„Reconstrucţia ecologică funcţionează poate nu aşa cum ne-am fi dorit noi, dar cred că şi aceşti paşi mici sunt importanţi. Mai sunt două lucrări de reconstrucţie ecologică ce au şanse de a fi aprobate de Autoritatea de management a POS de Mediu şi aşteptăm rezultatele evaluării”, a afirmat Benea. Cele două lucrări vizează reconstrucţia ecologică a amenajărilor Carasuhat din localitatea Murighiol şi Zagăn din municipiul Tulcea, acestea fiind primele două lucrări de gen solicitate de autorităţile locale. „Sunt două lucrări de reconstrucţie ecologică importante.

Dacă, de exemplu, s-ar pune în practică proiectul Primăriei Tulcea de reconstrucţie ecologică a zonei Zagăn, ar fi nemaipomenit din punct de vedere turistic”, a arătat reprezentanta ARBDD.

Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Delta Dunării a început încă din 1990 o colaborare cu Fondul Mondial pentru Natură, până în prezent peste 16.000 de hectare din Delta Dunării fiind redate naturii. Acesta este cel mai complex proces de gen desfăşurat vreodată în Europa, conform informaţiilor oficiale.  

Cantitate mai mare de peşte

Reconstrucţia ecologică a unor amenajări din Deltă conduce la o producţie mai mare de peşte cu circa 34 de kilograme pe hectar, la o creştere a suprafeţelor cu stuf, care devin filtru biologic, dar şi a celor cu păduri naturale, păşuni pentru creşterea animalelor şi plante medicinale, zonele respective devenind mult mai atractive şi din punct de vedere turistic.

Cele mai citite

Autoritățile iraniene au ridicat recent interdicția impusă asupra platformelor WhatsApp și Google

Autoritățile iraniene au ridicat recent interdicția impusă asupra platformelor WhatsApp și Google Play, ca prim pas în reducerea restricțiilor de internet din țară, conform...

Horoscop 25 decembrie 2024. Atmosfera pare apăsătoare

Horoscop 25 decembrie 2024. Astăzi, atmosfera pare apăsătoare, influențând fiecare zodie într-un mod unic. Horoscop 25 decembrie 2024 România Liberă îți prezintă horoscop 25 decembrie 2024....

Microsoft își extinde soluțiile de AI: Modele interne și externe pentru reducerea dependenței de OpenAI

Microsoft lucrează intens la integrarea unor modele de inteligență artificială dezvoltate intern și de alte terțe părți în platforma sa Microsoft 365 Copilot. Potrivit surselor...
Ultima oră
Pe aceeași temă